Dalmaçyalı köpeklerdeki genetik farklılıklar, memelilerin bazı hastalıklara neden yatkın olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bath Üniversitesi'nden Dr. Kit Yates, Dalmaçyalıların kürk pigment hücrelerinin embriyo gelişimi sırasında nasıl oluştuğunu ve değiştiğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Bu köpeklerin yüksek oranda sağır olmasının melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu araştırma, insanlardaki benzer genetik rahatsızlıkların anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.
15 Haziran 2024

Yeni bir araştırma, aralıklı oruç tutmanın tip 2 diyabet hastaları için ilaç tedavisi yerine etkili bir başlangıç müdahalesi olabileceğini ortaya koydu. Çin'de yapılan çalışmada, 5:2 aralıklı oruç planını uygulayan katılımcıların kan şekeri seviyelerinde önemli düşüşler gözlemlendi. 16 haftalık çalışmanın sonunda, aralıklı oruç tutanların yüzde 80'inin kan şekeri seviyeleri ilaca ihtiyaç duymadan diyabet olmayan bir aralığa döndü.
24 Haziran 2024

Britanyalı araştırmacılar, Londra'daki Kraliyet Veteriner Koleji ve Tayvan'daki Ulusal Çung Hsing Üniversitesi işbirliğiyle, 2019 ile 2021 yılları arasında Britanya'da ölen 7,396 kedi üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda evcil kedilerin yaşam sürelerini tahmin edebilen 'yaşam tabloları' geliştirdi. Araştırmaya göre, evcil kedilerin ortalama yaşam süresi 11 yıl yedi ay olarak belirlendi. Dişi kedilerin erkek kedilere göre ortalama bir yıl üç ay daha uzun yaşadığı, safkan ve aşırı kilolu veya çok zayıf kedilerin yaşam sürelerinin daha kısa olduğu tespit edildi.
11 Mayıs 2024

Wisdom, dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu olarak, 72 yaşında ve Kuzey Pasifik Okyanusu'ndaki Midway Atoll Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı'nda yaşıyor. Uzun süreli eşi Akeakamai'yi kaybettikten sonra, Wisdom yuvalama mevsimi boyunca diğer erkek kuşlarla sosyalleşmeye ve flört etmeye devam ediyor. Biyologlar, Wisdom'ın yaşamı boyunca 50 ile 60 yumurta ve yaklaşık 30 civciv ürettiğini tahmin ediyorlar. Wisdom ilk kez 1956'da yumurta bırakırken tanımlandı ve beş yaşından önce üremeyen büyük deniz kuşları arasında yer alıyor.
7 Mayıs 2024

Bilim insanları, Avustralya'nın Yeni Güney Galler bölgesinde 'ekidnapus' adı verilen antik bir yaratığın fosilleşmiş çene kemiği parçalarını keşfettiler. Bu yeni tür, ornitorenk ve dikenli karıncayiyenlere benzerliği nedeniyle 'Opalios splendens' olarak adlandırıldı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosiller, paleontolog Elizabeth Smith ve kızı Clytie tarafından bulundu ve Avustralya Müzesi'ne bağışlandı. Araştırma ekibi, bu keşfin bölgede daha fazla kazı yapılması için fon sağlanmasını teşvik edeceğini umuyor.
16 Haziran 2024

Britanya'nın en yaşlı ikizleri olduğu düşünülen 104 yaşındaki Elma Harris ve Thelma Barratt, genç kalmanın sırrını ara sıra içtikleri brendiye ve kendilerini genç hissetmeye bağlıyor. 1919'da doğan ve İkinci Dünya Savaşı'nda fabrikada çalışan ikizler, yaşlarına rağmen hayattan keyif almaya devam ediyorlar. Ağustos ayında 105 yaşına girecek olan ikizler, birbirlerine destek olarak bu yaşa ulaştıklarını belirtiyor.
7 Şubat 2024

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. Bu oran, Reuters anketinde beklenen yüzde 5,2'lik büyümenin üzerinde gerçekleşti. 2022'nin son çeyreğinde ise ekonomi yüzde 3,5 büyüdü, bu da yüzde 3'lük beklentinin üzerinde bir performans gösterdi. Ayrıca, TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar, üçüncü çeyrek büyüme oranlarının beklentilerin altında kalmasının ardından görevden alındı.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim