İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.
17 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelere göre, İstanbul'da her an yıkılabilecek 200 bin bina bulunuyor. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yapılan hızlı tarama testleri sonucunda 35 bin binanın incelendiğini ve bunlardan 1556'sının dokunulduğunda yıkılacak kalitede olduğunu belirtti. İlçe belediyeleri ile işbirliği yapılarak tüm yapı stoğunun envanterinin çıkarılması hedefleniyor.
20 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelerde, 2000 yılından önce inşa edilmiş yaklaşık 29 bin binanın yarısının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan 'hızlı bina tarama testi' hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunulmaya başlandı ve bu hizmete 140 binin üzerinde başvuru yapıldı. İBB yetkilileri, 318 binanın ise deprem olmaksızın bile çökebilecek durumda olduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda İstanbullulara, 1999 öncesi yapılmış binaların taramasına izin vermeleri çağrısında bulundu. İmamoğlu, şu ana kadar 107 bin binadan sadece 29 bininin taramaya onay verdiğini belirtti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe ise, İBB'nin İTÜ akademisyenleriyle yürüttüğü bilimsel analiz çalışması sonucunda 318 binanın durduğu yerde çökebilecek durumda olduğunu ve 1525 binanın yüksek risk taşıdığını açıkladı.
18 Şubat 2023

İstanbul'da bir apartmanın bodrum katında çekilen video, binaların deprem güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbulluların binalarının deprem güvenliğini merak ettiğini ve binlerce başvuru aldıklarını belirtti. İBB'nin üç yıldır yaptığı hızlı tarama sonucunda 107 bin 36 binayı ziyaret ettiği, ancak 29 bin 287 bina sahibinin incelemeye izin verdiği açıklandı. Yazar, yaşadığı binanın durumunun kötü olduğunu ve yeni bir ev arayışına girdiğini, ancak yüksek kira bedelleri ve çürük binaların çokluğu nedeniyle zorlandığını anlatıyor. Ayrıca, İstanbul'daki çürük binaları ifşa etmek amacıyla 'İstanbul'un Çürük Evleri' isimli bir Twitter hesabının oluşturulduğu bilgisi veriliyor.
6 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2020 yılında Kandilli Rasathanesi ile hazırladığı ve ilçe bazında tahmini can kaybı, yaralı sayısı, hasarlı bina sayısı ve altyapı hasarı gibi verileri içeren İstanbul deprem raporu yeniden gündeme geldi. Raporda, Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçelerinde en çok can kaybının öngörüldüğü, Arnavutköy ve Şile'de ise can kaybı beklenmediği belirtiliyor. İstanbul genelinde 1 milyon 166 bin 453 bina incelenmiş ve bu binaların bir kısmının depremde çeşitli derecelerde hasar alması bekleniyor. Deprem bilimci Naci Görür, raporu iyimser bulduğunu ve İstanbul'un büyük risk altında olduğunu ifade etmişti.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapacağını duyurdu. İBB Meclisi, bu kararı ve riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanmasını oy birliğiyle onayladı. Destekler, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılacak yapılara verilecek. İBB'nin sağladığı destekler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olası İstanbul depremine yönelik endişelerin artmasıyla gündeme geldi.
23 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem tedbirleri kapsamında riskli binaların yenilenmesi amacıyla 1 milyon liralık faizsiz kredi sağlayacak. Kredinin anapara üst limiti 1 milyon lira ve vadesi 10 yıl olacak. Kredi, dar gelirli vatandaşlar için geçerli olup, hane içi toplam gelirin asgari ücretin iki katını geçmemesi gerekiyor. İBB, bu proje için 2,9 milyar TL bütçe ayırdı ve bir yıl içinde 14 bin 77 konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, çökme riski taşıyan binalarda oturanlara kira yardımı da yapılacak.
1 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen 'Deprem ve İstanbul' konulu panelde, İBB'nin deprem konusunda bir dizi görüşmeleri olduğu ve İstanbul'a özgü yapı güçlendirme yönetmeliği çalışması hazırlığı yaptıkları belirtildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, binalara sertifika verileceğini ve risk durumlarına göre etiketlendirme yapılacağını ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da depremde risk görecek 207 bin 17 bina olduğunu, bu sayının azaltılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
17 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınacak önlemleri artırıyor. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. Yeni imar düzenlemesi kapsamında, ikiden fazla katı bulunan yapılarda bodrum katı zorunluluğu getirilmesi ve asma kat yapımının yasaklanması öngörülüyor. Ayrıca büyük parsellerde deprem konteyneri bulundurma zorunluluğu getirilecek.
13 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük Marmara depremi konusunda İstanbul'da 90 binin üzerinde yüksek hasarlı ve yıkılmak üzere olan bina olduğunu belirtti. İstanbul'un riskli yapı envanterine sahip olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İstanbul'un depreme hazırlık konusunda yeterince yol alamadığını ve mevcut hızla devam edilirse şehrin yenilenmesi veya güçlendirilmesi için 100 yıla ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Ayrıca, doğru teknolojiyle yapılan yapıların insan hayatına mal olmayacağını, ancak hasar alabileceğini söyledi.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını hızlandırarak Deprem Seferberlik Planı'nı uygulamaya koydu. Plan dahilinde riskli binaların dönüşümü için faizsiz kredi ve kira desteği sağlanacak, yeni imar düzenlemeleri yapılacak ve denetimler artırılacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde belirlenen ortak gündemleri paylaştı. Bu gündemler arasında riskli yapıların önceliklendirilmesi, kira yardımının ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi, kamu yararına maliyetine güçlendirme ve dönüşüm yapılması, zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önlenmesi, imar ve yapı denetimlerinin artırılması, depreme duyarlı alanların oluşturulması ve yerel afet müdahale kapasitesinin artırılması yer alıyor.
2 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tedbirleri çerçevesinde riskli binaların yenilenmesi amacıyla 'İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman Projesi' ve 'Deprem Dayanıklılığı Sıfır Olan Binalar İçin Kira Desteği Projesi'ni başlatıyor. İBB, bankalar aracılığıyla verilecek konut kredilerinin faizlerini ödeyecek ve bu yıl için 2,9 milyar lira bütçe ayırdı. Yaklaşık 14 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, deprem güvenliği düşük binalarda oturanlara kira yardımı yapılacak.
1 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşların binalarının deprem risk durumunu ücretsiz öğrenebilmeleri için 'Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'nı geliştirdi. Uygulama, ABD'nin AFAD'ı FEMA tarafından geliştirilen algoritma kullanılarak binaların zarar görebilme ihtimali ve dayanıklılığına ilişkin tahmin raporu oluşturuyor. Kullanıcılar, bina bilgilerini girerek 0-4 aralığında bir skor alıyorlar ve bu skor, binanın risk durumunu gösteriyor. Uygulama, resmi bir risk tespiti yapmıyor ve ileri seviye analizler için başvurulması gerektiğini belirtiyor.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) kurulan Deprem Bilim Kurulu'nun raporu yayınlandı. Rapor, depremle ilgili çeşitli konularda haritalar içeriyor ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sadece sorunlu binaların güçlendirilmesinin maliyetinin 360 milyar lira olduğunu belirtti. İmamoğlu, bu maliyetin İBB'nin üç yıllık bütçesinden fazla olduğunu ve hükümetle birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca İstanbul'un Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, yatırımların insanlara yapılması gerektiğini vurguladı.
28 Mart 2023

Jeofizikçi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, İstanbul'da deprem riski taşıyan zeminler hakkında uyarılarda bulundu. İstanbul'daki konutların yüzde 20'sinin dere yatakları üzerine inşa edildiği ve bu bölgelerin sıvılaşma riski taşıdığı belirtildi. Özellikle Haliç sahilleri, Kağıthane, Kasımpaşa, Beşiktaş, Göktürk, Vatan Caddesi gibi alanlar ile dolgu alanlarının riskli olduğu ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar düzenlemesi üzerinde çalıştığı bilgisi verildi.
27 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş depremleri sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınan önlemleri ve yapılan hazırlıkları anlattı. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. İmamoğlu, İstanbul'da deprem seferberliği başlattıklarını, Afet Eylem Planı'nın uygulanması için hazırlık yaptıklarını ve İstanbul'un deprem riski taşıyan binalarının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, afet gönüllüsü eğitimi ve toplanma alanlarının tespiti gibi konulara da değindi.
2 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir Marmara depreminde İstanbul'da hasar görmesi beklenen bina sayısının 207 bin olduğunu açıkladı. Bu binaların %30'u 1980 öncesi, %40'ı 1980-2000 arası ve %30'u 2000 sonrası inşa edilmiş. Hasar görmesi beklenen binaların %95'i Avrupa Yakası'nda bulunuyor ve özellikle Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece ilçeleri risk altında. İstanbul Teknik Üniversitesi ile yapılan çalışmalar, şehrin batı koridoru ve yoğun yapılaşma olan bölgelerde özel ilgi gerektiğini gösteriyor.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim