Japonya'da Afet İdare Konseyi, aktif yanardağ Fuji'nin patlaması halinde tahliye planını güncelleyerek, halkın taşıtlar yerine yürüyerek bölgeden ayrılmasını öngördü. Dokuz yıl sonra güncellenen plan, trafik sıkışıklığını önlemeyi amaçlıyor. Ancak, olası patlama öncesi gönüllü tahliye çağrılarında şahsi araçların kullanımına izin verilecek. Fuji Dağı, Japonya'nın en yüksek noktası olup, en son 1707 yılında patlamış ve Tokyo bölgesine volkanik kül bırakmıştır.
30 Mart 2023

Aydın'da aşırı sıcaklıklar nedeniyle incirler dalında erken kurudu ve hasat 20-25 gün öne çekildi. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, bu yılki sıcaklıkların son 30 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti. Erken hasat nedeniyle ihracat izninin de erkene çekilmesi gerektiğini vurgulayan Anlıak, incir kalitesinin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu söyledi. Üreticiler, tonaj olarak azalma olsa da kalite açısından olumlu bir sezon geçirdiklerini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Japonya'da son zamanlarda artan ayı saldırıları sonucunda altı kişi hayatını kaybetti ve 200'den fazla kişi yaralandı. Bu sorunu çözmek amacıyla Toyama vilayetinde yapay zekalı bir uyarı sistemi kullanılmaya başlanacak. Sistem, kameralar aracılığıyla ayıların hareketlerini izleyerek yerel yetkililere, polise ve avcılara anında uyarılar gönderecek. Eğer sistem başarılı olursa, ayı popülasyonunun yoğun olduğu diğer bölgelerde de uygulanacak.
30 Nisan 2024

Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'nde 5 Eylül'den bu yana devam eden şiddetli yağış ve sel nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, Pinio nehrinin taşması sonucu birçok köyün sular altında kaldığını ve dört kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Doğal Afetlerle Mücadele ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, selin ülkedeki tarımsal üretime vereceği hasarın 1 milyar avroyu aşabileceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları mayıs, haziran ve temmuz aylarında rekor düzeylere ulaştı. Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde sıcaklıklarda benzeri görülmemiş artışlar gözlemlendi. El Nino hava koşullarının etkisiyle sıcaklık rekorlarının artması bekleniyor. WMO, 2024 yılında sıcaklık rekorlarının kırılmasının muhtemel olduğunu öngörüyor.
11 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini açıkladı. Hakkari, Van ve Çorum çevresinde yerel sağanak yağışlar bekleniyor. Mayıs ayının ilk iki günü hariç, 29 gün boyunca rekor sıcaklıklar kaydedildi. Yeni haftada sıcaklıkların 45 dereceye kadar çıkabileceği belirtildi.
12 Haziran 2024

İstanbul'da yaklaşık bir haftadır etkisini sürdüren aşırı sıcak ve nemli hava, sahil kesimine yakın ilçelerde hissedilen sıcaklığın 45 dereceyi bulmasına neden oldu. Kent sakinleri, bunaltıcı sıcaklardan kaçınmak için sahil ve plajlarda serinlemeyi veya evlerinde kalmayı tercih ediyor. Meteorolojik verilere göre, sıcaklıklar 34-37 derece aralığında seyrediyor ancak artan nemle birlikte hissedilen sıcaklık daha yüksek oluyor. AKOM, Afrika sıcaklarının devam edeceğini belirtti.
21 Temmuz 2024

Yeni haftada Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının 6 ila 12 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde sıcaklıklar yer yer 35 dereceyi, güney bölgelerde ise 40 dereceyi aşacak. İstanbul ve Ankara'da sıcaklıkların 35 dereceye, İzmir'de ise 40 dereceye yaklaşması öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, aşırı sıcakların sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
9 Haziran 2024

Ankara Valiliği, hava sıcaklıklarının artacağı ve 'eyyam-ı bahur' etkisinin başlayacağı uyarısında bulundu. Bu hafta ortasından itibaren Ankara genelinde sıcaklıkların 4 ila 8 derece artması bekleniyor. Valilik, 1-6 Ağustos 2023 tarihleri arasında günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.
1 Ağustos 2023

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, 2023 yılının ilk altı ayında en az 889 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Haziran ayında ise 159 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin yaş gruplarına ve ölüm nedenlerine göre dağılımı raporda detaylandırıldı. Trafik ve servis kazaları, ezilme ve göçükler, kalp krizi ve beyin kanamaları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer aldı.
10 Temmuz 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Florida Keys adalarında deniz suyu sıcaklığı jakuzi seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, bu dönemde normal su sıcaklıkları 23-31 santigrat derece arasında olmalıyken, bu hafta 38,43 santigrat dereceye yükseldi. Bu durum, küresel bir rekor olabilir. Uzmanlar, bu tür şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

Japonya'da kolesterolü düşürmek için kullanılan ve Kobayashi Pharmaceutical Co tarafından üretilen gıda takviyeleri, 500 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Bu takviyelerin, mart ayında beş kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Ürünlerde bulunan 'beni koji' adlı madde, böbrek rahatsızlıklarına ve ölümlere neden olabileceği belirtilmişti. Japonya dışında Tayvan ve Çin'de de benzer sağlık sorunları rapor edildi.
4 Temmuz 2024

Bu hafta Türkiye genelinde sıcaklıkların 37 ila 45 derece arasında olması bekleniyor. Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Marmara ve Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyredecek. Antalya'da hafta sonu sıcaklık 45 dereceyi bulacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonunun ardından yeni bir yağışlı hava sistemine girileceğini ve sıcaklıkların mevsim normallerine döneceğini belirtti.
11 Haziran 2024

İran’ın başkenti Tahran ve Elburz eyaletinde aşırı sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları bir gün tatil edildi. Hükümet, bu kararın halkın sağlığını korumak ve enerji tüketimini azaltmak amacıyla alındığını belirtti. Ülkenin güneyinde bazı bölgelerde hava sıcaklıkları 50 dereceye yaklaşırken, Tahran’da 41 dereceye ulaşması bekleniyor. Daha önce de 26-27 Temmuz tarihlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle tatil kararı alınmıştı.
7 Ağustos 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, geçtiğimiz nisan ayının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak nisan olduğunu açıkladı. Nisan ayının ortalama hava sıcaklığı 15,03 derece olarak ölçüldü ve bu değer, 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde. Ayrıca, son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığı da 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerinde. Sıcaklıklar, özellikle Doğu Avrupa, Kuzey Amerika'nın kuzeyi, Grönland, Doğu Asya, Orta Doğu'nun kuzeybatısı, Güney Amerika'nın bazı kısımları ve Afrika'nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde seyrediyor.
8 Mayıs 2024

Ankara Valiliği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta boyunca Ankara'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 5 derece üzerinde seyredeceğini belirtti. Beklenen en yüksek sıcaklıkların 34-36 derece civarında olacağı ve özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocukların günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 arasında dışarıda bulunmamaları gerektiği vurgulandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine dayanarak yapılan bu uyarı, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını amaçlıyor.
18 Temmuz 2024

Türkiye genelinde önümüzdeki üç gün boyunca kavurucu sıcakların etkili olması bekleniyor. Marmara, İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerinde seyredecek. Doğu Karadeniz, Kars ve Iğdır çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış beklenirken, Göller Yöresi'nde Uşak ve Denizli'de bahar sağanakları görülecek. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmiyor ve sıcaklıkların sırasıyla 31, 34 ve 37 derece olacağı tahmin ediliyor.
20 Haziran 2024

İstanbul'da ağustosun ilk haftasında hava sıcaklığının 34-35 dereceye ulaşması ve hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi bulması bekleniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu sıcaklıkların iklim krizi nedeniyle daha erken başladığını ve uzun sürdüğünü belirtti. İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Dr. Güven Özdemir ise bu sıcaklıkların afet düzeyinde olmadığını, ancak orman yangınları ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uzmanlar, sıcak havalarda dışarı çıkmama ve orman yangınlarına karşı dikkatli olma konusunda uyarılarda bulundu.
29 Temmuz 2024

Türkiye'nin birçok kentinde sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda ve daha sıcak günlerin geleceği uyarısı yapılıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba günü Türkiye'nin en sıcak gününün yaşanacağını ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da bugün sağanak yağış beklendiğini ifade etti. Şen, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
24 Temmuz 2023
İşaretlediklerim