Japon Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masataka Kinoşita ve Doç. Dr. Hiroe Miyake, Türkiye'deki depremlerde yaşanan can kayıplarının temel sebebinin binaların sağlamlığı eksikliği olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen şiddetli depremler sonrası, Japon uzmanlar Türkiye'de yapıların güçlendirilmesi gerektiğini ve altyapı bakımlarının sürekli yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de deprem bilincinin artırılması ve yapı denetimlerinin özellikle yıkıcı depremlerin olmadığı yerlerde yoğunlaştırılması gerektiğini belirttiler.
9 Şubat 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı'nın Türkoğlu kolu üzerinde bir kırılma meydana geldiğini ve bu durumun Osmaniye, Adana ve Hatay'ı yüksek riskli bölge olarak etkilediğini belirtti. Ercan, bu bölgelerde orta büyüklükte bir deprem beklenebileceğini ifade etti ancak büyük bir deprem için henüz erken olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman-Hatay deprem bölgesinin gelecekte 7 ve üstü büyüklükteki depremlere sahne olabileceğini belirterek, bölgenin yeniden inşasında alışılagelmiş yöntemlerin yetersiz kalacağını ifade etti. Görür, deprem dirençli malzemeler, hafif ve elastik yapılar, deprem etkisini azaltacak donanımlar ve özel mimari planlar gerektiğini vurguladı. İktidarın seçim politikası çerçevesinde deprem bölgesindeki ihaleleri kendisine yakın şirketlere verdiği ve inşaatları bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.
12 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

2024 yılının ilk günlerinde Japonya, 7.6 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı ve ardından bir yolcu uçağı, depreme yardım götüren sahil güvenlik uçağına çarptı. Depremde on binlerce ev yıkıldı ve 70'ten fazla kişi hayatını kaybetti. Japonya'nın deprem yönetimi ve afetlere hazırlık konusundaki ciddi yatırımları, Türkiye'nin geçmişte yaşadığı depremlerle karşılaştırılarak ele alındı. Türkiye'nin depreme dayanıklı binalar yapma konusundaki yetersizlikleri ve afet yönetimindeki eksiklikler eleştirildi. Japonya'nın afet yönetimi ve vatandaşlarının bilinç düzeyi örnek gösterilerek, Türkiye'nin de bu konuda ders alması gerektiği vurgulandı.
7 Ocak 2024

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, 18 kent için hazırladıkları ve deprem riskini içeren raporları ilgili tüm yetkililere gönderdiklerini ancak geri dönüş alamadıklarını belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu ortaya koydu. Alan, özellikle Kahramanmaraş için 7,4 büyüklüğünde deprem olabileceği uyarısında bulunduklarını fakat kent yöneticileri ve merkezi idarenin bu uyarılara yeterince değer vermediğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda İstanbul'da olası bir depremin her an gerçekleşebileceğini ve özellikle Avrupa yakasının Asya yakasına göre daha riskli olduğunu belirtti. Amerikalı bir araştırmacının verilerine dayanarak, Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 47 olduğunu ifade etti. Zeytinburnu, Haliç ve Silivri gibi Avrupa yakasındaki kıyı kesimlerinin ciddi şekilde etkileneceğini söyledi. Ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece yapı stoğunu güçlendirmeye odaklandığını ve bir kentin depreme karşı bütüncül olarak dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
11 Aralık 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş için hazırlanan ve 7.5 büyüklüğündeki bir depreme karşı alınması gereken önlemleri içeren İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) uygulanmadığını ifade etti. Görür, planın sadece kağıt üzerinde kaldığını ve finansal kaynak ayrılmadığı için hayata geçirilemediğini belirtti. Ayrıca, Çağdaş Hukukçular Derneği'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili kurum ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunduğu bilgisi verildi.
10 Şubat 2023

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerinde yapılacak yenileme ve inşaat çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını, her yerleşim alanının detaylı jeolojik çalışmalarla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgelerinde aceleyle yenileme çalışmaları yapılmasının, gelecek nesillere aynı afetin yaşatılmaması gerektiğini belirtti. İktidarın deprem bölgesindeki ıslah ve yeni konut projelerini bir yıl içinde tamamlama planına karşı, Görür'ün uyarıları dikkat çekti.
7 Mart 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği hakkında dört farklı senaryo paylaştı. Senaryolara göre, sadece Adalar fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde, Orta Marmara Fayı kırılırsa 7,2 büyüklüğünde, Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa 7,5 büyüklüğünde, tüm faylar birlikte kırılırsa 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Tüysüz, depremin etkisinin yeri ve büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirtti ve bu bilgilerin net olarak bilinmesinin zor olduğunu, bu yüzden senaryoların hazırlandığını ifade etti.
20 Ağustos 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da beklenen deprem için tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, bilimin astroloji olmadığını ve popülizm uğruna astrologluk yapılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığıyla oynamanın iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etti. Yaltırak, deprem konusunun ciddi bir olay olduğunu ve bu şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'un deprem riskine dikkat çekti. İstanbul Deprem Bilim Kurulu'nun toplantısında konuşan İmamoğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem gerçeğini kabul etmenin önemini vurguladı. İstanbul'da yaşayan vatandaşların deprem konusunda kaygılı olduğunu belirten İmamoğlu, deprem bölgesindeki gözlemlerinin kendisinde bir iç hesaplaşma başlattığını ve İstanbul'da böyle bir felakete izin vermeyeceğine dair söz verdiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesi için ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ve hükümete bu konuda iş birliği çağrısında bulundu.
25 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte benzer büyüklükte depremler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. GFZ yetkilisi Prof. Marco Bohnhoff, afet bölgelerindeki 'platolardaki stresin yeniden dağılımı' nedeniyle yeni depremlerin olabileceğini belirtti. Bohnhoff, İstanbul'daki bir depremi etkileme ihtimalinin zayıf olduğunu ve mevcut erken uyarı sistemlerinin bu tür büyük depremlerde yeterince etkili olamayacağını ifade etti.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim