Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), mayıs ayına ilişkin iltica verilerini açıkladı. Yılın ilk beş ayında toplam 103 bin 467 iltica başvurusu yapılırken, Türkiye'den yapılan başvurular 14 bin 451 olarak kaydedildi. Türkiye, Almanya'ya iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Başvurularda genel bir düşüş eğilimi gözlemlense de Türkiye'den yapılan başvurular hız kesmiyor.
7 Haziran 2024

Almanya Ekonomi Bilirkişi Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, ülkenin nitelikli işgücü açığını kapatmak için yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyaç olduğunu söyledi. Almanya'da demografik değişimler ve mevcut nitelikli işçi açığı göz önünde bulundurularak, nitelikli yabancı işgücünü çekmek amacıyla yeni bir göç yasası kabul edildi. Schnitzer, göçmenlere yönelik hoş geldin kültürünün geliştirilmesi ve yabancılar dairesinin daha hizmet odaklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Almanya'nın eğitim ve dijitalleşme gibi alanlarda yeterli ilerleme kaydetmediğini ve altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu belirtti.
3 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında yapılan iltica başvuruları, 2022 yılının toplamını geçti. Türkiye'den yapılan başvurular, geçen yıla göre %45 artış gösterdi. Bu, Almanya'ya yapılan iltica başvurularındaki en yüksek artış oranı oldu. Başvurularda Suriye, Afganistan ve Türkiye vatandaşları ilk üç sırada yer alıyor.
10 Ekim 2023

Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları artarken, başvuruların kabul oranı düşüyor. Başvuruların yüzde 80'den fazlasını Kürtler oluşturuyor ve bu grubun sığınma taleplerine verilen kabul oranı yüzde 4,8'e kadar düştü. Türkiye, Almanya'ya son yıllarda yapılan iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2023 Temmuz'unda ise Türkiye, 3 bin 791 başvuru ile Afganistan'ı geride bırakarak en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu.
20 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, AKP'nin 21 yıllık iktidarı süresince en az 888 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Rapor, çocuk işçiliğin devlet ve sermaye politikası tarafından meşrulaştırılma girişimlerine dikkat çekiyor ve çocuk işçiliğinin kayıt altına alınmamasını eleştiriyor. Ayrıca, çocuk işçilerin sağlığını koruyamayan yasal düzenlemeler ve cezasızlık örnekleri vurgulanıyor. Rapor, çocuk işçiliğin yasaklanması ve eğitim sistemi, veri yayınlama, denetimler ve sağlık taramaları gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerektiğini öneriyor.
12 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 iç göç istatistiklerine göre, Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 791 bin 156 kişi iller arası göç etti. İstanbul, 418 bin 82 kişiyle en çok göç veren il oldu. En çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, en az göç alan iller Ardahan, Bayburt ve Kilis oldu. En fazla göç hareketliliği 20-24 yaş grubunda kaydedildi ve bu grubun göç etme nedeni genellikle eğitim oldu.
14 Ağustos 2023

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, dünya genelinde göçmen hayvan türlerinin yüzde 44'ünün popülasyonu azalmış durumda. Bu azalmanın başlıca nedenleri arasında iklim krizi ve insan faaliyetleri sonucu doğal yaşam alanlarının tahrip olması gösteriliyor. Raporda, özellikle göç eden ötücü kuşlar, deniz kaplumbağaları, balinalar, köpek balıkları gibi türlerin yaşam alanlarının balıkçılık, yasa dışı avlanma, kirlilik ve iklim değişikliği gibi faktörlerle tehdit altında olduğu belirtiliyor.
12 Şubat 2024

Kuzey Afrika'dan İspanya'nın Kanarya Adaları'na gitmekte olan bir göçmen botu battı ve bottaki 51 kişi yaşamını yitirdi. Kurtulan dört kişi hastaneye kaldırıldı. Caminando Fronteras STK'sının temsilcisi Helena Maleno, botun Fas'ın Tan Tan kentinden yola çıktığını ve ölenler arasında 11 kadın ve 3 çocuğun bulunduğunu açıkladı. İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, bu olayla ilgili üzüntüsünü dile getirdi ve AB'nin göçmen politikası konusunda adım atmasının gerekliliğini vurguladı.
2 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin mülteci akınıyla sıkıştırma senaryolarını boşa çıkardığını ifade etti. Yıl başından bu yana 143 bin düzensiz göçmenin ülkemize girişini engellediklerini belirten Erdoğan, suça bulaşan veya kaçak olarak ülkemizde bulunanları tespit edip süratle sınır dışı ettiklerini söyledi. Ayrıca, Suriye'nin kuzeyinde inşa edilen kalıcı konutların yapımının devam ettiğini ve bu konutların tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin vatanlarına dönebileceğini belirtti.
22 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonucu enkaz altından kurtarılan ve refakatsiz kalan çocuklarla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yeni bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, bakım kuruluşlarında kimliği belirlenemeyen 42 çocuk bulunuyor. Kimlik doğrulaması sonrasında 1718 çocuk ailelerine teslim edildi, 85 çocuk tedavi sonrası kuruluş bakımına alındı ve 110 çocuğun tedavisi devam ediyor. Daha önce bazı çocukların tarikatlara ait yurtlara yerleştirildiği ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile emniyetin verilerinin tutarsız olduğu eleştirilmişti.
20 Mart 2023

Tunus kıyıları, Avrupa'ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenler için bir geçiş noktası haline geldi. 2023'ün ilk dört ayında 24 bin göçmen bu yolu kullanarak İtalya'ya ulaştı. Ancak kaç kişinin hayatını kaybettiği bilinmiyor. Tunuslu balıkçı Usame Dabbebi, denizde sık sık göçmen cesetleriyle karşılaştığını ve bu duruma zamanla alıştığını ifade etti. 2014'ten bu yana Akdeniz'de 27 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor, ancak gerçek sayının daha yüksek olabileceği düşünülüyor.
21 Haziran 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından daha fazla nitelikli işçi çekmek amacıyla Alman Bilim ve Mühendislik Akademisi tarafından yapılan bir araştırmaya dayanarak göç politikalarını güçlendirmeye çalışıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Almanya bürokrasiyi azaltmalı, iş süreçlerini dijitalleştirmeli ve eğitim sistemini reforme etmeli. Mart 2023'te, nitelikli iş gücünü çekmek için yasa tasarısı onaylandı ve iş arama süreçlerinde kolaylıklar sağlanacak. Almanya'da nitelikli çalışan açığı 2022'de yaklaşık 2 milyondu ve yılda 400 bin kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyuluyor.
20 Haziran 2023

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024
İşaretlediklerim