Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Türk bankacılık sektörü, 6 Kasım 2020'den sonra ilk kez 13 Ocak 2023 tarihinde net döviz pozisyon açığı verdi. Kamu bankalarının yanı sıra yerli özel ve yabancı mevduat bankaları da döviz açığı yaşamaya başladı. 17 Şubat itibariyle sektördeki toplam döviz pozisyon açığı 1,5 milyar doları aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yaptığı düzenlemelerin bu durumda etkili olabileceği belirtiliyor.
27 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kredi bakiyesi 50 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan şirketler için Özet Döviz Pozisyon Raporlama yükümlülüğünü Ocak 2024'e kadar erteledi. Daha önce bu yükümlülük, 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasındaki kredi bakiyesine sahip firmalar için Ocak 2024'e, 50 milyon TL ve üzeri firmalar için ise 30 Haziran 2023'e ertelenmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesine sahip tüm firmalar için raporlama süresi Ocak 2024'e uzatıldı.
3 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın, döviz arzındaki sorunlar ve sıkı gözetim uygulamaları nedeniyle, günlük döviz ihtiyacını İstanbul Kapalıçarşı'dan karşıladığı bildirildi. Bankanın her gün demir sandıklarla 5 milyar TL getirerek 260 milyon dolar topladığı, bu durumun Kapalıçarşı'da döviz fiyatlarının piyasa üzerine çıkmasına neden olduğu ifade edildi. İşlemlerin dört-beş döviz bürosu aracılığıyla ve İçişleri Bakanlığı'na ait araçlarla gerçekleştirildiği, uzmanlar tarafından 'seçim sonrasına hazırlık' olarak nitelendirildiği aktarıldı.
10 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti ve gece saatlerinde 25,46'ya ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte dolar ve avro kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı. Faiz artışının ardından dolar/TL kuru kısa sürede 24'ü aşarken, avro/TL kuru da 27,88 seviyesini gördü.
23 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla bankalara, acil durumlar haricinde şirketlere dolar satışını sınırlama yönünde sözlü talimat verdi. Bu talimat, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak ve seçimlere kadar ekonomik istikrarı sağlamak için alınan bir dizi düzenlemenin parçası. Ayrıca, bankalardan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından gelen talepleri önceliklendirmeleri istendi. KKM hesaplarında büyük bir mevduat bulunmakta ve bu hesaplar vade sonunda dövize çevrilebilecek yapıda.
3 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) brüt rezervlerinin 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Ancak bu rakamın swap işlemleri, dış varlıklar ve döviz yükümlülükleri dahil brüt rezervleri ifade ettiği, MB'nin gerçek varlığını net rezervlerin gösterdiği ve Türkiye'nin net rezervlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Bloomberg'e göre, MB Aralık 2021'den Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu süreçte rezervler eridi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, brüt rezerv rakamının 27 Nisan itibarıyla 114 milyar dolar olduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye'de kamu bankaları dolar kurunu dengelemek amacıyla Türk Lirası'nda müdahalede bulundu. Merkez Bankası ve kamu bankaları, seçimler sonrası döviz kurlarını serbest bıraktı ve dolar ile avro kurlarında büyük artışlar yaşandı. Dolar kuru yüzde 7-8 artışla 23 TL'yi, avro ise 25 TL'yi geçti. Ekonomistler, Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesini beklerken, yaşanan sert hareketleri ölçülü bulmadıklarını ifade etti.
8 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılamak için rezervlerini erittiği iddialarını reddetti. Bu iddialar, Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara tarafından ortaya atılmıştı. Şimşek, Kara'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Hazine ile Merkez Bankası'nın sermaye piyasalarını ve TL enstrümanlarını geliştirmek için çalıştıklarını belirtti.
31 Ağustos 2023

Türkiye'de seçimlerden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılayıcı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sona erdi. Seçim öncesi 20'nin altında olan dolar/TL kuru, seçimden bir hafta sonra 23'ü geçti ve Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 26'yı aştı. Avro/TL kuru da benzer bir yükseliş göstererek 28'i geçti. Bloomberg'e konuşan işlemciler, kamu bankalarının döviz satışını durdurduğunu ve böylece kurların serbest bırakıldığını ifade etti.
18 Temmuz 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

Merkez Bankası, bankaların bilançolarındaki Türk Lirası ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Bu düzenlemeler, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'liralaşma' adı altında yapılan düzenlemelerin akıbetinin merak edilmesiyle birlikte geldi.
25 Haziran 2023

Türkiye'nin cari işlemler hesabı Aralık 2022'de 5,91 milyar dolar açık verdi ve yıllık açık 48,769 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, resmi rezervlerde artış yaşanırken, gayrimenkul kaynaklı net döviz girişi ve yüksek mevduat girişi de göze çarptı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' cari fazla hedeflerken, TL'nin değer kaybı ve yüksek enflasyon hedeflerin tutturulamadığını gösterdi.
13 Şubat 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye Merkez Bankası, şubat ayında yapılan düzenlemeler sonrasında artan iç talebi karşılamak için altın rezervlerinden satış yapmaya başladı. 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın satıldı. Ayrıca, Darphane'nin altın üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %408 arttı. Bu gelişmeler, 6 Şubat'taki depremler sonrası hükümetin altın ithalatını azaltma adımları ve Merkez Bankası'nın döviz talebini düşürme çabaları çerçevesinde gerçekleşti.
28 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın düzenli olarak yaptığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76 olarak belirlendi. Ocak ayında bu beklenti yüzde 32,46 idi ve bu ay itibarıyla üç puanın üzerinde bir artış gösterdi. Aynı zamanda, piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi ocak ayındaki 23,11'den şubatta 22,83'e düştü. Uzmanlar, enflasyonda beklenen baz etkisi düşüşünün seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatlar gerilemiş gibi sunulabileceğini öngörüyor.
17 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın verilerine göre, Mayıs ayında net hata noksan kaleminde 7,4 milyar dolarlık çıkış yaşandı ve cari açık 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında bu kaleme 24,2 milyar dolar giriş yaparken, 2023'ün ilk beş ayında 15,1 milyar dolarlık çıkış oldu. Mayıs ayında Merkez Bankası rezervleri 16,5 milyar dolar azaldı ve yıllık cari açık 60 milyar dolara yükseldi. Türkiye, kaynağı belirsiz para giriş çıkışlarında uluslararası verilere göre ön sıralarda yer alıyor.
11 Temmuz 2023
İşaretlediklerim