Türkiye'de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için geçici aday listesi Resmi Gazete'de yayınlandı. Listede Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi'nin adayı Muharrem İnce ve Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan bulunuyor. Geçici aday listesine itirazlar 29 Mart saat 17.00'ye kadar yapılabilecek. Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek, yeterli imzayı toplayamadığı için adaylık hakkını kaybetti.
28 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP ve İYİ Parti liderlerinin yaptığı görüşmede ortak aday konusunda anlaşma sağlandığını ancak aday isminin henüz belirlenmediğini açıkladı. Zorlu, adayın 2 Mart'taki toplantıda belli olacağını ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e bu konuda tam yetki verildiğini belirtti. Bu açıklama, Kahramanmaraş depremleri sonrası iki parti arasında yaşanan 'kazanacak aday' tartışmalarının ardından geldi.
28 Şubat 2023

İYİ Parti milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, milletvekili adaylığı için başvurmadığını ve partisine yapılanlardan rahatsızlık duyduğunu belirtti. Kendisine AKP ve MHP'den teklifler geldiğini ifade etti. Ağıralioğlu, partisinin kararını şerh ederek koruduğunu ve genel başkan Meral Akşener'den adaylık talebi gelirse başvurabileceğini söyledi. Ayrıca, bir milletvekilinin partisinden ayrılması durumunda milletvekilliğinden de istifa etmesi gerektiğini, ancak partinin kuruluş ilkelerinden sapması halinde başka bir partiye geçilebileceğini dile getirdi.
24 Mart 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, partinin lideri Meral Akşener'in onayına rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıktı. Akşener, altılı masayı terk ettikten sonra İmamoğlu ve Yavaş'ın yardımcı adaylığı formülüyle masaya döndü. Ağıralioğlu'nun, Akşener'in masaya dönüş görüşmeleri sırasında yaptığı açıklama parti içinde rahatsızlık yarattı ve parti disiplinine aykırı bulundu. Parti yöneticileri, bu tür açıklamaların kar zarar hesabının doğru yapılmasını gerektirdiğini belirtti.
16 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na aday listelerinin teslim edilmesinden bir gün önce, 8 Nisan'da Parti Meclisi'ni toplantıya çağırdı. Toplantıda, YSK'ya teslim edilecek milletvekili aday listeleri ele alınacak ve parti meclisinin onayından geçirilecek. Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun, Millet İttifakı ortaklarıyla 8 Şubat'ta varılan ortak liste uzlaşısına ilişkin bilgilendirme yapması bekleniyor.
5 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayının Nesrin Ünal olduğunu ilan etti. Adaylık duyurusu, partinin Meclis grup toplantısında yapıldı. Nesrin Ünal, daha önce 21'inci dönemde MHP milletvekili olarak görev yapmış ve 2002 yılında MHP'den istifa etmişti. Ayrıca, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde İYİ Parti'den milletvekili adayı olarak yer almıştı.
17 Ocak 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, önümüzdeki yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkaracaklarını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı adayı olarak Ümit Özlale'yi göstereceklerini ifade eden Akşener, ittifak siyasetine karşı olduğunu ve bu durumun insanları kutuplaştırdığını söyledi. Akşener, İstanbul ve Ankara'nın eski ortağının partisi tarafından kaybedileceğini göze aldıklarını ve İYİ Parti'nin kuruluş ayarlarına döndüğünü belirtti.
6 Eylül 2023

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, partisinin milletvekili aday listelerinin belirlendiği toplantılar sırasında Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla adaylıktan çekildiğini açıkladı. Çıray, İYİ Parti'nin oylarının baraj altına düştüğünü belirterek, kriz sonrası oyları yükseltmek için çalışacağını ifade etti. İYİ Partili kurmaylara göre Çıray, İzmir'den ikinci sıradan aday gösterilmesini kabullenemedi ve Akşener'in geri adım atmaması üzerine adaylıktan çekilme kararı aldı. Çıray, adaylıktan çekilme nedenini ilerleyen günlerde açıklayacağını belirtti.
9 Nisan 2023

HDP ile ittifak halinde olan Yeşil Sol Parti, birçok HDP'li vekilin yeniden aday olmadığı bir liste ile Yüksek Seçim Kurulu'na milletvekili adaylarını sundu. Listede, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder gibi isimler de yer alıyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın sırasıyla İstanbul ve İzmir'den aday gösterilecek.
9 Nisan 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Diyarbakır İl Kongresi sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Diyarbakır ve Şanlıurfa'da milletvekili çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti. Ayrıca, 26 Ocak'ta yapılacak altılı masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının karara bağlanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan beş farklı seçim senaryosundan biri, altılı masanın ortak aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesini içeriyor. Bu senaryo, masanın kazançlı çıkacağı ve Meclis'te çoğunluk sağlanacağı bir durumu öngörüyor.
23 Ocak 2023

Hür Deva Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP'den İstanbul milletvekili adayı olarak gösterildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğunu ve listelerde HÜDA-PAR'dan dört, DSP'den ise üç ismin yer aldığını açıkladı.
9 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nda yer alan CHP, İYİ Parti, DP, Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi'nin ortak liste oluşturma çalışmaları hız kazandı. CHP ve İYİ Parti'nin en az 10 ilde ortak listeyle seçimlere katılacağı kesinleşirken, altı partinin birden bazı seçim bölgelerinde ortak liste oluşturmasına yönelik görüşmeler devam ediyor. Aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmesi için son tarih olan 9 Nisan'a yaklaşılırken, partiler arasındaki görüşmeler ve hazırlıklar yoğunlaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun il başkanlarıyla ve diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığı, DEVA Partisi'nin de ortak listeler konusunda umutlu olduğu belirtiliyor.
6 Nisan 2023

İYİ Parti kurmayları, CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatması durumunda Millet İttifakı'ndan ayrılarak 'yalnız kurt' olarak seçim sürecine devam etmeyi ve milliyetçi bir ittifak kurmayı değerlendiriyor. İYİ Parti'nin, CHP'nin Ekrem İmamoğlu yerine Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybetme riskine karşılık Türkiye'yi kazanmanın daha önemli olduğunu düşündüğü belirtiliyor.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin İstanbul'daki 39 ilçeden 37'sindeki belediye başkan adaylarını açıkladı. İki ilçede ise MHP adayları desteklenecek. Aday listesi, ilçe ilçe adayların isimlerini içeriyor ve AKP'nin Ankara ve İzmir'deki adaylarının da açıklandığı bilgisi veriliyor.
20 Ocak 2024

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlerde iki büyükşehir, 12 il ve 41 ilçede yarışacak toplam 55 adayın isimlerini kamuoyu ile paylaştı. Mersin ve Manisa büyükşehir belediye başkan adayları sırasıyla Serdar Soydan ve Cengiz Ergün olarak belirlendi. AKP ve MHP arasındaki mutabakata göre, 30 büyükşehirden 28'inde AKP, ikisinde ise MHP aday gösterecek. Aday listesi, büyükşehirler ve ilçeler bazında detaylı bir şekilde verilmiştir.
10 Ocak 2024

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, altılı masanın cumhurbaşkanı adayının Ocak ayında duyurulmasını beklediklerini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre de benzer zaman dilimlerinde adayın açıklanacağını öngörmüşlerdi. Tezcan, adayın Aralık sonu veya Ocak başında açıklanacağını, Emre ise Ocak ayı içinde adaylığın netleşeceğini şahsi görüş olarak ifade etmişti.
3 Ocak 2023

Eski futbolcu ve Hatayspor Antrenör Yardımcısı Gökhan Zan, İYİ Parti'ye katıldı ve rozetini İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener taktı. Gökhan Zan'ın eşi Müge Uzun Zan da partiye katılmıştı. Sözcü yazarı Aytunç Erkin, Gökhan Zan'ın İYİ Parti'ye katılacağını öğrenen AKP'nin, Zan'ı kendi partilerine katmak için yoğun çaba harcadığını ancak başarılı olamadığını yazdı. Ayrıca, Trabzonspor efsanesi Ünal Karaman'ın da İYİ Parti'ye katıldığı ve Konya'dan aday gösterilebileceği belirtildi.
23 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşma sağlanamamasının ardından İYİ Parti lideri Meral Akşener, altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Bu gelişme sonrasında, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri Twitter'da birlik ve sakinlik mesajları yayınladılar. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, sakin olunması gerektiğini belirtirken, CHP İstanbul Milletvekili Aytuğ Erdoğdu ve M. Akif Hamzaçebi, partiler arasındaki dayanışmanın önemini vurguladı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen'in İYİ Parti'ye yönelik davetinin yanlış anlaşıldığını ve İYİ Parti'nin toplantıya katılması durumunda sürecin devam edeceğini ifade etti.
5 Mart 2023
İşaretlediklerim