Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, altı yıl önce gözaltına alındı ve ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Kavala'nın serbest bırakılması yönünde kararlar vermiş ancak Türkiye bu kararlara uymamıştır. Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmıştır. AİHM ve AKPM'nin kararlarına rağmen Kavala'nın tutukluluk hali devam etmektedir.
18 Ekim 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin boyuyla dalga geçen gazeteci Giulia Cortese, 1200 avro tazminat ve 5 bin avro para cezasına çarptırıldı. Cortese, 2021'de Meloni'nin sahte bir fotoğrafını paylaşmış ve ardından boyuyla ilgili aşağılayıcı bir tweet atmıştı. Meloni, bu paylaşımın ardından yasal işlem başlatmıştı. Cortese, mahkum edilmesini 'skandal' olarak nitelendirdi ve kararı temyize götürmekte kararsız olduğunu belirtti.
19 Temmuz 2024

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023

Tunus kıyıları, Avrupa'ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenler için bir geçiş noktası haline geldi. 2023'ün ilk dört ayında 24 bin göçmen bu yolu kullanarak İtalya'ya ulaştı. Ancak kaç kişinin hayatını kaybettiği bilinmiyor. Tunuslu balıkçı Usame Dabbebi, denizde sık sık göçmen cesetleriyle karşılaştığını ve bu duruma zamanla alıştığını ifade etti. 2014'ten bu yana Akdeniz'de 27 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor, ancak gerçek sayının daha yüksek olabileceği düşünülüyor.
21 Haziran 2023

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya gitmek üzere yola çıkan ve Yunanistan açıklarında batan göçmen teknesinde meydana gelen faciada 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 104 kişi kurtarıldı. Teknede yaklaşık 750 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan, kurtarma çalışmalarının gecikmesi nedeniyle eleştiriliyor ve çeşitli ülkelerde bu duruma yönelik protesto gösterileri düzenleniyor.
20 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'terör örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanıyor. Saltık'a 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma 22 Eylül'e ertelendi. Saltık, suçlamaları reddederek, İBB'nin sosyal politikalarının yargılandığını ve bu durumun yoksullara yapılan yardımları engellemeye yönelik olduğunu belirtti.
15 Eylül 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Hollanda Senatosu, hüküm giymiş göçmenlerin sınırdışı edilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeyle süresiz oturma izninin reddine ilişkin suçların kapsamı genişletildi ve en az 60 ay hapis cezası koşulu kaldırıldı. Muhalefet, yasanın hükümete ceza mahkemesi yetkisinin ötesinde bir takdir yetkisi verdiğini savunurken, Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber yasayı savundu. Yeni yasa, 18 yaş üstü yabancıları kapsıyor ve suçlu yabancıların Hollanda'da kalmasının kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
10 Temmuz 2024

İtalya'da bir mahkeme, hademe Antonio Avola'nın bir öğrenciyi cinsel olarak taciz ettiği iddiasıyla açılan davada, tacizin 5-10 saniye sürdüğü ve şaka amaçlı olduğu gerekçesiyle suç teşkil etmediğine karar verdi. Bu karar, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş çapta tepki topladı. Tepkiler, 'kısa süreli elleme' etiketiyle sosyal medyada yayıldı ve birçok kişi 10 saniyenin uzun bir süre olduğunu vurgulayan videolar paylaştı. Mağdur öğrenci Laura, karardan duyduğu öfkeyi ifade etti ve başkalarının da şikayet etmekten çekinebileceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef göstermek suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Demirtaş, 2020 yılında yaptığı bir savunmada Kocaman'ı eleştirmiş ve onun kendisine kumpas kurduğunu iddia etmişti. Bu nedenle Demirtaş'a iki yıl altı ay hapis cezası verilmişti, ancak istinaf mahkemesi bu cezayı kaldırarak Demirtaş'ın sözlerinin savunma hakkı kapsamında olduğuna hükmetti.
4 Mayıs 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Britanyalı rock müzik grubu Placebo'nun solisti Brian Molko'ya hakaret davası açtı. Meloni, kendisine 'ırkçı ve faşist' diyen Molko'ya dava açtı. Olay, Molko'nun 11 Temmuz'da bir müzik festivalinde sahneden Meloni'ye 'faşist ve ırkçı' demesi sonrası gerçekleşti. Molko'nun suçlu bulunması durumunda 1000 ila 5 bin avro para cezası alabileceği belirtiliyor.
3 Ağustos 2023

İtalya'nın başkenti Roma'nın belediye meclisi, WikiLeaks kurucusu ve şu anda Britanya'da tutuklu bulunan Avustralyalı Julian Assange'a 'fahri vatandaşlık' verilmesine karar verdi. Bu karar, 27'ye karşı 2 oyla kabul edildi. Assange'a daha önce de İtalya'nın Napoli ve Reggio Emilia kentleri tarafından destek amaçlı fahri vatandaşlık verilmişti. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını belgeleyen gizli belgeleri yayınladığı için ABD tarafından suçlanıyor ve şu anda ABD'ye iade edilme sürecinde.
16 Şubat 2024

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

Muğla'nın Datça açıklarında motor arızası nedeniyle sürüklenen bir yelkenli tekne ve lastik botta bulunan 79 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarıldı. Aynı gün Marmaris açıklarında İtalya rotasında bulunan bir teknede ikisi çocuk 15 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi.
5 Ağustos 2024

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

Anadolu Başsavcılığı, Dilan Polat hakkında yürütülen soruşturmayı tamamlayarak, örgüt kurma, malvarlığı aklama ve yasadışı bahis suçlarından 27 yıl hapis cezası talep etti. İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyonlarda Dilan Polat ve eşi Engin Polat dahil 24 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para girişi sağlandığı tespit edildi. Ayrıca, sosyal medya fenomeni olan bazı kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
3 Temmuz 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim