Anagold, sermayesi ve güçlü yerli işbirlikçileri sayesinde İliç'te geniş bir etki alanına sahip olmuş durumda. Maden işletmesiyle birlikte, birkaç aile tarafından kontrol edilen onlarca taşeron şirket kurulmuş ve yüzlerce yoksul, madenin işçi deposu haline gelmiş. Yerel siyaset ve bürokrasi de bu ilişkiler ağı içinde yer alıyor. Anagold'un amacı, Çöpler'deki altını sömürmek olup, bu süreçte siyasetten bürokrasiye, dinsel ve kan bağlarına kadar her alanda etkili olmuş.
21 Şubat 2024

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim