Yöneylem Araştırma'nın paylaştığı verilere göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhtemel rakipler Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışta, Kılıçdaroğlu son iki yılda Erdoğan'ı geride bırakarak öne geçti. 2021 başında adaylığı konuşulmaya başlandığında Erdoğan'ın 12 puan önünde olan Kılıçdaroğlu, ocak ayı itibariyle 5 puan önde bulunuyor. Millet İttifakı'nın 2 Mart'taki toplantısında ortak aday konusunun netleşmesi beklenirken, İYİ Parti'nin itirazlarına rağmen Kılıçdaroğlu'nun öne çıktığı belirtiliyor. Cumhur İttifakı'nın adayı ise mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.
1 Mart 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarına devam etmesi halinde dolar/TL kurunun yıl sonunda 28 seviyesine çıkabileceğini belirtti. Analistler Hande Küçük ve Aline Slyusarchuk, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı ve makro risklerin devam etmesinin TL üzerinde baskı oluşturacağını ve küresel şoklara karşı hassasiyetin artacağını ifade etti. Piyasaların seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandığı ve bu durumun piyasa hareketliliğini artırabileceği belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Bloomberg'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, Türkiye'deki büyük depremin ardından seçim takvimini görüştü. 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışıldı, ancak 18 Haziran tarihi de gündemde tutuluyor. Depremin etkilediği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor ve iktidarın seçimleri ertelemesi, toparlanma için zaman kazandırabilir. Ancak Erdoğan, hızlı yeniden inşa çalışmalarıyla seçim takvimine bağlı kalmayı tercih edebilir. İktidarın yüksek enflasyon ve deprem hasarı nedeniyle ekonominin kötüleşmesinden endişe ettiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimlerde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda Batı finansmanının ülkeye geri döneceğini ifade etti. Yabancı bankalar ve Batılı yatırımcılar, AKP'nin politikaları nedeniyle azalan yatırımların, muhalefetin kazanması halinde tekrar artacağını öngörüyor. Ash, Kılıçdaroğlu'nun ilk yurtdışı ziyaretinin Washington ya da Brüksel olacağını ve Türkiye'nin Batı cephesine yeniden kabul edileceğini söyledi.
15 Mart 2023

Türkiye Raporu'nun anketine göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin çekilmesi sonrası güncellenen anket sonuçlarında yüzde 50,5 ile ilk turda seçimi kazanıyor. Rakibi Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy alırken, Sinan Oğan ise yüzde 3,9 oy almış durumda. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, anket sorularının ifadesi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi kritik bilgilerin eksik olduğu belirtiliyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

Ekonomist dergisi tarafından yapılan ankete göre, 120 üst düzey iş dünyası yöneticisinin çoğunluğu, cumhurbaşkanlığını Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, milletvekili seçimlerini ise Millet İttifakı'nın kazanacağını öngörüyor. Ankete katılanların %93,9'u güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olacağını ve Millet İttifakı'nın milletvekili seçimlerini kazanacağını düşünenlerin oranı %68,7.
4 Mayıs 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu ancak yüzde 50 barajını geçemediği belirtiliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçmenlere teşekkür ederek, özellikle gençlerin ve kadınların yüksek katılımından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın beklediği sonucu alamadığını ve ikinci turda kesinlikle kazanacaklarını iddia etti. Ayrıca, toplumun değişim talebinin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu ve AK Parti'nin oy kaybının bu değişim talebini yansıttığını belirtti.
15 Mayıs 2023

Seçim sonrası ilk iş gününde borsada yaşanan yüzde 6'lık kayıp ve devre kesici uygulamasının ardından, bankacılık endeksi ikinci gün de düşüşünü sürdürdü. Bankacılık endeksi güne yüzde 8 kayıpla başladı ve öğleden sonra yüzde 8,15 kayıpla işlem görmeye devam etti. Ekonomi analistleri, seçimin ikinci tura kalmasıyla önceden fiyatlanan yükselişlerin geri alınmasının ve bankacılık hisselerinden çıkışın beklenen bir durum olduğunu ifade etti. Yeni ekonomi modelinin devamı konusundaki belirsizliklerin piyasalar üzerinde etkili olduğu belirtildi.
16 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte borsa pozitif bir seyir izledi. Bankacılık endeksi yüzde 9'u aşan bir artışla tavan değerlere yaklaştı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin haber akışına bağlı olarak artabileceğini belirtiyor. Borsa, seçimler sonrası haftanın ilk gününde yüzde 4,10'luk bir yükselişle kapanmış ve bu yükseliş ikinci günde de devam etmiştir.
30 Mayıs 2023

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi maaş zamlarıyla vatandaşlara 'yalancı bir bahar' vadettiğini ve seçim sonrası Türkiye'nin 'kara kışa' sürükleneceğini iddia etti. Babacan, Türkiye'nin enflasyonla mücadele edecek politika ve iş bilen kadrolardan yoksun olduğunu, bu durumun devam etmesi halinde yoksulluğun artacağını ve temel gıda maddelerine erişimin zorlaşacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın seçimler öncesinde ekonomiyi sağlam tutmak için döviz işlemlerine sınırlama getirdiği ve Merkez Bankası rezervlerini kullanarak dolar kurunu sabit tutmaya çalıştığına dikkat çekti.
22 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını kabul ederek, bu sorunları aşacak irade, potansiyel ve programın mevcut olduğunu belirtti. Ekonomik sıkıntıların küresel krizlerin etkisiyle arttığını ve bu durumun vatandaşları bunalttığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun vatandaşların günlük hayatından çıkarılacağını ve bu konuda atılacak adımlara destek beklediğini söyledi.
21 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının ahlaki meşruiyetini tartışmalı bulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası sırasında kendisi hakkında yalanlar söylendiğini, iftiralar atıldığını ve sahte videolarla kampanya yürütüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Türkçe bilmeyen yabancıların oy kullanmasının da ahlaki olarak sorgulanması gerektiğini vurguladı.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kamuoyuna açık özeleştiri yapmamalarının bir eksiklik olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası üzerlerinde ağır bir baskı oluştuğunu ve bu durumun hala devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, kararsız muhafazakârların 'ulusalcılar iktidara gelirse yeniden eski günlere dönebiliriz korkusu'yla oylarını Erdoğan'a verdiklerini söyledi.
30 Ağustos 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ekonomide yaşanan sıkıntıların büyük bir kısmının iktisadi değil, siyasi saikle hayata geçirilen oyunların ürünü olduğunu belirtti. Kendi ülkelerinde asla uygulatmayacakları yöntemleri Türkiye'ye karşı kullanan yapıların operasyonlarını kabul etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Ekonomide yaşanan sıkıntıların bir bedeli olduğunu ve bu durumun arka planında böyle bir durum olduğunu söyledi.
22 Ağustos 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'deki çeşitli anket sonuçlarını derleyerek, muhalefetin ortak adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı anketlerde 10 puan önde olduğunu yazdı. Anketler, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 55 civarında oy potansiyeline sahip olduğunu, Erdoğan'ın ise yüzde 44 civarında kaldığını gösteriyor. Reuters, son depremler ve ekonomik krizin AKP'ye olan desteği azalttığını belirtiyor. Teneo danışmanlık şirketinin başkanı, Kılıçdaroğlu ve ittifakın bu performansı sürdürebilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.
13 Mart 2023
İşaretlediklerim