Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Bu düzenleme ile tüketici mağduriyetinin önlenmesi ve sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amaçlanıyor. Konut satacak kişiler e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirecek ve yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak.
14 Ağustos 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir basın açıklamasında, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, kademeli emeklilik düzenlemesi bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme olarak kaydedildi. Bakan Işıkhan'ın bu ifadeleri, konu hakkında kamuoyunda oluşan beklentilere net bir yanıt niteliğinde.
26 Şubat 2024

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024

Türkiye'de gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri için son gün yarın. Ödemeler yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Geçen yıl gayrimenkul alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor, bu yıl satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi ise 2025'te yapılacak. Vergiyi zamanında ödemeyenler aylık yüzde 4,5 gecikme zammı ile karşılaşacak.
30 Mayıs 2024

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'de emeklilerin zor yaşam koşullarını ve iktidarın bu durumda sorumluluğunu ele alıyor. 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın, özellikle 2013'ten sonra ekonomideki yanlış kararlar nedeniyle bu sorunlardan sorumlu olduğunu belirtiyor. Emeklilerin zorluklar içinde yaşamak zorunda bırakıldığını, işsizlik ve asgari ücretle geçinme zorluklarının arttığını vurguluyor. Ayrıca, emeklilerin bir yürüyüş düzenlemesi durumunda bunun büyük bir etki yaratacağını ifade ediyor.
25 Şubat 2024

Gaziantep'te, 6 Şubat depremleri sonrası ailesiyle birlikte kent dışına çıkan ve bu nedenle işine üç gün gidemeyen işçi Ö.E, kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı. İşe çağrıldığı halde evinde hasar tespit çalışmaları ve ailesinin yanında kalması gerektiğini belirterek süre isteyen ancak olumsuz yanıt alan Ö.E, hukuk mücadelesi başlattı. Gaziantep 6'ncı İş Mahkemesi, işçinin haklı bir sebebe dayanan devamsızlığını maruz görerek Ö.E'nin lehine karar verdi ve işçi yaklaşık 70 bin lira kıdem tazminatını faiziyle birlikte almaya hak kazandı.
19 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), emeklilerin devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı gibi kuruluşlarda çalışan emeklileri etkileyecek. AYM, bu istisnanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Karar, yayınlandığı gün yürürlüğe girdi ve emekliler ya maaşlarından vazgeçecek ya da çalıştıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalacaklar.
26 Haziran 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'de 15 milyon 351 bin pasif sigortalıya karşılık 25 milyon 96 bin aktif sigortalı bulunmaktadır. Bu verilere göre, her bir emekliye düşen çalışan sayısı 1,63'ten 1,5'e düşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı, sosyal güvenlik sistemindeki bu dengesizliği düzeltmek için istihdamın artırılması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Özellikle özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan göçmen ve sığınmacıların durumuna dikkat çekilmiştir.
12 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, konut satacak kişiler e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıyı yetkilendirecek ve yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Benzer bir sistem otomotiv sektörü için de uygulanacak. Bu düzenleme, sahte ilanları önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişi sağlamayı amaçlıyor.
5 Ağustos 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan bir yasa ile emeklilere her bayram verilen ikramiye miktarı 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Bu artış, Ramazan ve Kurban Bayramlarında uygulanacak ve emeklilere verilen ikramiye yüzde 50 oranında artmış olacak. Daha önce emekliler her bayram 2 bin lira ikramiye alırken, bu düzenleme ile birlikte artık 3 bin lira alacaklar.
12 Mart 2024

Yargıtay, emekli maaşıyla kredi borcunu ödemeyi taahhüt eden emeklilerin, ödemelerin geri istenemeyeceğine dair emsal bir karar verdi. Bir emekli, maaş hesabından yapılan kredi ödemeleri nedeniyle bankaya dava açtı, ancak Yargıtay, emeklinin kendi iradesiyle kredi sözleşmesi imzaladığını ve maaşını ödeme aracı olarak gösterdiğini belirterek, kesintilerin hukuka uygun olduğuna ve iadesinin talep edilemeyeceğine karar verdi. Bu karar, benzer durumda olan 16 milyon emekliyi etkileyebilecek bir içtihat oluşturdu.
13 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere sağlanan destek ve teşvikler için ayrılan fon oranı %30'dan %50'ye yükseltildi. 2023 yılında fonun büyük bir kısmı işverenlere aktarılırken, işsizlik ödeneği alanların sayısı kayıtlı işsizlerin sadece beşte biri düzeyinde kaldı. İş ve İşçi Bulma Kurumu, Ocak 2024 itibarıyla 2 milyon 400 bin 827 kayıtlı işsiz olduğunu açıkladı.
27 Şubat 2024

Ömür Gedik, tatil günlerinde işçilerin hakları hakkında önemli bir bilgi paylaştı. Yargıtay'ın 9'uncu Hukuk Dairesi kararına göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçi 1 saat bile çalışsa tam gün ücrete hak kazanır. Gedik, bu bilgiyi Av. Yıltay Günay’ın sayfasında gördüğünü belirtti ve emekçilerin haklarını savunduğunu ifade etti.
18 Haziran 2024

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda, sosyal güvenlik alanında yapılacak reformlar arasında emeklilik kriterleri ve yaşının doğuşta beklenen yaşam süresine uyumlu olarak otomatik ayarlanması ve emekli aylığı bağlama oranında yeniden düzenleme yapılması planlanıyor. Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan otomatik ayarlama mekanizması, nüfus değişikliklerine bağlı olarak emekli maaşlarında ayarlamalar yapılmasını öngörüyor. Bu sistem, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor. SGK'nın da önerisiyle, Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli bir reformun yapılması gündemde.
17 Nisan 2024

Geçen yıl seçim vaadi olarak sunulan 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi başvuruları yarın başlıyor. Bu krediyi sağlamak amacıyla Aile ve Gençlik Fonu kuruldu. Fon, bütçedeki petrol ve maden gelirlerinin yüzde 20'sini alacak ve bu oran Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 40'a çıkarılabilecek. Ayrıca, fon vergi ve harçlardan muaf tutulacak ve bağış yapanlar bağış miktarını Gelir ve Kurumlar Vergisinden düşebilecek. Fonun denetimi ve gelir-gider açıklamaları konusunda belirsizlikler bulunmakta.
14 Şubat 2024

Türkiye'de emeklilerin yaşadığı sorunlar, 2006 yılında yürürlüğe giren ve 2008'de değişiklikler yapılan 5510 sayılı SSGSS Kanunu'ndan kaynaklanıyor. Bu kanunla yapılan değişiklikler, emekli aylıklarının düşmesine neden oldu. Emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli olan güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırı ve artırılma yöntemi gibi unsurlarda yapılan değişiklikler, emekliler için ciddi hak kayıplarına yol açtı. Aziz Çelik, bu durumun sorumlusu olarak AKP zihniyetini işaret ediyor.
25 Mart 2024

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında temmuz ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,5 olarak belirledi. Bu artış, 2024 yılı haziran ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan azami primler üzerinden hesaplanacak. Uygulama 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak.
8 Haziran 2024

1999 yılında işsizlere gelir desteği sağlamak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu'nun, son yıllarda giderek daha fazla işverenlere destek olarak kullanıldığı belirlendi. Euronews'in İŞKUR verilerine dayandırdığı habere göre, 2023'te fon giderlerinin yüzde 67'si işverenlere, yüzde 18,5'i ise işsizlik ödeneği olarak işçilere aktarıldı. 2017'den itibaren işverenlere verilen teşviklerin miktarı işsizlik ödeneklerini geçmeye başladı ve 2022'de işverenlere aktarılan pay yüzde 69,7'ye ulaşarak rekor kırdı.
6 Mart 2024

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar yenilenmeyen sürücü belgeleri geçerliliğini yitirecek. Ehliyet yenileme işlemleri Alo 199, e-Devlet veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu alınarak yapılabiliyor. Yetkililer, olası yoğunluk nedeniyle başvuruların son aylara bırakılmaması gerektiğini belirtti.
27 Mayıs 2024
İşaretlediklerim