ABD Ticaret Bakanlığı, Nvidia ve diğer çip üreticilerinin Çin ve diğer ilgili ülkelerdeki müşterilere lisans almadan çip sevkiyatını durdurmayı planlıyor. Bu hareket, Çin'in yapay zeka yeteneklerini geliştirmesini daha da sınırlayabilir. ABD'nin, bu tür düzenlemeleri kullanan Çinli yapay zeka şirketlerine bulut hizmetlerinin kiralanmasını da kısıtlamayı düşündüğü belirtiliyor. Ancak çip üreticileri, yeni kısıtlamaların hafifletilmesini veya vazgeçilmesini istiyor, bu nedenle yeni kısıtlamaların ne zaman yürürlüğe gireceği belirsiz.
29 Haziran 2023

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

Microsoft, 3,085 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak sıralamada zirveye yerleşti. Apple, 2,889 trilyon dolarlık değeriyle ikinci, Saudi Aramco ise 2,039 trilyon dolarlık değeriyle üçüncü sırada yer aldı. Nvidia, yapay zeka teknolojilerindeki etkisiyle son bir buçuk ayda hisse değerini yüzde 45 artırarak dikkat çekti. Listede teknoloji, enerji, finans ve sağlık sektörlerinden şirketler yer alıyor.
13 Şubat 2024

Activision, Call of Duty oyununda hilecileri gerçek zamanlı olarak kovma özelliğini tanıttı. Bu özellik, Activision'ın özel olarak geliştirdiği Ricochet hile önleme sistemi sayesinde mümkün olacak. Sistem, bir hilecinin oyundan çıkarıldığını Call of Duty lobilerine bildirecek. Bu özellik, Call of Duty: Modern Warfare 2 ve Warzone 2.0'ın beşinci sezonuyla birlikte çarşamba günü başladı.
4 Ağustos 2023

İsveçli mobilya üreticisi IKEA, Roblox platformunda sanal bir mağaza açarak burada çalışacak personel arıyor. Başlangıçta Britanya ve İrlanda'dan en az 18 yaşındaki Roblox oyuncularının başvurularını kabul eden IKEA, saatlik 13,15 sterlin (yaklaşık 550 lira) ödeme yapacak. Şirket, ilerleyen zamanlarda diğer ülkelere de bu fırsatları sunmayı planlıyor. Başvurular 3 Haziran'da başladı ve 16 Haziran'da sona erecek.
5 Haziran 2024

Sony tarafından üretilen PlayStation oyun konsolu çevrimiçi abonelik ücretlerine zam yaptı. Bu ayın başında abonelere yeni oyunlarını duyuran Sony, aynı zamanda dünya çapında fiyatlarına zam yapacağını bildirdi. Zamla beraber Türkiye'de yıllık üyeliği 460 lira olan PlayStation Deluxe üyeliği yüzde 500'e yakın zamlanarak 2 bin 750 liraya yükseldi. PlayStation Plus Essential, Extra ve Deluxe üyeliklerinin yeni fiyatları da belirlendi.
7 Eylül 2023

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

İthaki Yayınevi çalışanları, yayınevinin 'küçülme' gerekçesiyle tazminat hakkı olmayan çalışanları işten çıkardığını ve eski çalışanları istifaya zorladığını iddia etti. Çalışanlar, düşük ücretlerle çalıştıklarını ve zam konusunda bir sonuç alınamadığını belirtti. Ayrıca, uzaktan çalışma kararı sonrası İstanbul dışına taşınan iki kişinin gelen mail sonrası istifa etmek zorunda kaldığını ve iki çalışanın da 'küçülme operasyonuna gidildiği' gerekçesiyle kovulduğunu ifade etti.
27 Ağustos 2023

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Pandemi sırasında uzaktan çalışmayı kolaylaştıran Zoom, hibrit çalışma modeline geçiş yapacağını duyurdu. Bu model, ofisin 50 mil yakınında yaşayan çalışanların haftada iki gün ofiste bulunmasını gerektiriyor. Zoom'un bu kararı, birçok büyük teknoloji şirketinin hibrit çalışma modeline geçiş yaptığı bir dönemde geldi. Zoom'un yeni hibrit çalışma modeli bir-iki ay içinde uygulamaya başlayacak.
8 Ağustos 2023

Tüm zamanların en çok satan video oyunu olan Minecraft, 300 milyondan fazla kopya sattı. Bu bilgi, 'Minecraft Live 2023' adlı canlı yayın etkinliğinde açıklandı. Minecraft'ı satış sayısında GTA V, Tetris ve Wii Sports takip ediyor. En çok satan albüm olan Thriller 70 milyon, en çok satan konsol olan PS2 ise 155 milyon adet sattı.
16 Ekim 2023

OpenAI, ChatGPT'nin geliştiricisi, Elon Musk'ın şirketi ele geçirmeye veya Tesla ile birleştirmeye çalıştığını öne sürdü. Musk, daha önce OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a dava açarak, şirketin kuruluş misyonunu terk ettiğini ve Microsoft'un yan kuruluşu haline geldiğini iddia etmişti. OpenAI kurucuları, bir blog metniyle Musk'ın iddialarına yanıt vererek, Musk'ın şirketi ele geçirmeye çalıştığını ve bu tekliflerin misyona aykırı olduğunu belirtti. Musk, 2018'de OpenAI'den ayrılmıştı.
6 Mart 2024

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açmasının ardından, Binance ABD'deki dolar cinsinden para yatırma işlemlerini askıya aldı ve bankacılık ortaklarının para çekme işlemlerini durduracağını duyurdu. Bu gelişmelerin sonucunda Binance, ABD iştirakinden yaklaşık 50 kişiyi işten çıkardı, bu kişiler arasında hukuk, uyum ve risk departmanlarındaki çalışanlar da bulunuyor.
17 Haziran 2023

Britanya'da GMB sendikasına bağlı yaklaşık 300 Amazon çalışanı, saatlik ücretlerine yapılan yüzde 5'lik artışı yetersiz bularak greve başladı. Çalışanlar, saatlik ücretlerinin 10,5 sterline (243 lira) çıkmasını 'gülünç' bulduklarını ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi olduklarını belirtti. İşçiler, haftada 60 saate kadar çalıştıklarını ve en az 15 sterlin saatlik ücret talep ettiklerini ifade etti. Amazon ise 2018'den bu yana işçilere yüzde 29 oranında zam yaptıklarını savunuyor.
25 Ocak 2023

BMW Group, fren sistemindeki sorunlar nedeniyle 1,5 milyon aracını geri çağıracağını açıkladı. Bu durum, şirketin 2024 mali yılı beklentilerini yeniden düzenlemesine neden oldu ve garanti maliyetlerinin artacağı belirtildi. Açıklamanın ardından BMW hisseleri yüzde 11'den fazla değer kaybetti. Ayrıca, Çin'deki talebin durağanlaşması ve tüketici talebinin zayıf olması da BMW'nin satışlarını olumsuz etkiledi.
10 Eylül 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Siber güvenlik hizmeti sağlayıcısı Crowdstrike, 19 Temmuz'daki yazılım güncellemesinden kaynaklanan ve birçok sektörde hizmetlerin aksamasına neden olan sorun için yeni bir teknik geliştirdiklerini duyurdu. Şirket, etkilenen 8,5 milyon Windows cihazının büyük kısmının tekrar çalışır durumda olduğunu belirtti. Crowdstrike, tüm cihaz ve sistemleri en kısa sürede eski haline döndürmek için çalıştıklarını ve müşterilerden özür dilediklerini ifade etti. Kesintiden hâlâ kaç cihazın etkilendiği ise açıklanmadı.
22 Temmuz 2024

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023
İşaretlediklerim