Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ekonomistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mayıs ayında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağını ve 2023 yılının geri kalanında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Fed'in Mart ayındaki toplantısında dile getirilen ekonomik gerileme ve bankacılık sektöründeki stres endişeleri, piyasaların 2023 sonuna kadar en az 25 baz puanlık bir indirim beklentisine yol açtı. Ankete katılan 105 ekonomistin yaklaşık yüzde 90'ı Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışı beklerken, 100 ekonomistin 59'u faiz oranlarının yıl boyunca değişmeyeceğini düşünüyor. Fed en son faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 seviyesine çıkarmıştı ki bu son 16 yılın en yüksek seviyesi.
20 Nisan 2023

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesinin, enflasyondaki artış ve liradaki değer kaybına karşı alınan tek seferlik bir önlem olduğunu ve bir faiz artırım döngüsünün başlangıcı olmadığını ifade etti. Goldman Sachs ayrıca, bu kararın MB'nin güvenilirliğini artıracağını ve fiyat istikrarı ile ortodoks para politikasına geçiş konularında olumlu bir adım olduğunu belirtti. Banka, yıl sonunda enflasyonun yüzde 33'e düşeceğini ve MB'nin 2024 sonunda politika faizini yüzde 32,5'e indireceğini öngörüyor.
22 Mart 2024

İngiliz banka Barclays'in analistleri, Türkiye'de yaz aylarında Türk lirasının belli oranda değer kaybına izin verilebileceğini öngördü. Ayrıca, 2024 yılı boyunca Türkiye'de politika faizinin sabit tutulacağı beklentisi paylaşıldı. Barclays, daha önceki analizlerinde Türk bankalarının tahvilleriyle ilgili tavsiyesini yükseltmiş ve Akbank ile Yapı Kredi perp tahvillerinde alım önermişti.
19 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin dış finansman risklerinin azaldığını açıkladı. Fitch Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Mayıs 2023 seçimleri sonrasında birçok Türk bankasının kısa sürede dış finansmana erişebildiğini ve bu durumun para politikası sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Kılınç, bankaların sermaye yapısının yeterli olduğunu ve yabancı para likiditesinin yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin not görünümünün pozitife çıkarıldığını ve bankaların karlılıklarının iyi seviyelerde olduğunu vurguladı.
12 Haziran 2024

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

JP Morgan Chase'in stratejisti Marko Kolanovic, hisse senetleri rallisine rağmen piyasalarda aşağı yönlü risklerin bulunduğunu belirtti. Resesyon endişeleri ve merkez bankalarının aşırı sıkılaştırma politikalarını gerekçe göstererek hisse senetlerinde ağırlığın azaltılmasını önerdi. Avro bölgesi hisse senetleri için 'ağırlık azalt', gelişen piyasalar ve Çin hisse senetleri için ise 'ağırlık artır' tavsiyesinde bulundu. Kolanovic, enflasyonda ılımlılaşma ve yumuşak iniş senaryolarının piyasalar tarafından fiyatlandırıldığını düşünüyor.
18 Ocak 2023

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'deki bankacılık sektörü 2023 yılının ilk 10 ayında 486 milyar TL net kar elde etti, bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45'lik bir artışa işaret ediyor. Sektörün takipteki alacaklarının oranı düşüş gösterirken, çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu sabit kaldı ve toplam aktifler ile kredilerde büyük bir artış görüldü.
29 Kasım 2023

İstanbul Portföy stratejisti Güzem Yılmaz Ertem, kur korumalı mevduatın (KKM) getirdiği riskler nedeniyle bankaların Arjantin örneğini incelediğini ifade etti. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de uygulamaya alınmıştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'yi saadet zincirlerine benzeterek sistemin sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu. Bankacılık sektörü, yüksek faiz vermekle sabit kuponlu tahvil almak arasında bir seçim yapmak zorunda kalarak risk analizi yapıyor.
24 Mayıs 2023

Ekonomist Özlem Derici Şengül, Merkez Bankası'nın sadeleşme sürecinde yavaş hareket etmesinin reel sektörün kaynak aktarma mekanizmasını olumsuz etkilediğini belirtti. Bankacılık sektörü kaynakları, yeni ekonomi yönetimi altında piyasalarda büyük bir değişiklik olmadığını ve krediye erişim sıkıntısının devam ettiğini ifade etti. Şengül, kredi büyümesinin özel sektörde negatife döndüğünü ve bu durumun ekonomide ani durma riskini artırdığını, bankacılık sisteminin kredi vermede çekimser kaldığını ve bu durumun iş dünyası için ciddi nakit akışı problemleri yarattığını vurguladı.
12 Temmuz 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Londra merkezli banka HSBC, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 32,5'e çekmesini bekliyor. Bu tahmin doğru çıkarsa politika faizi yüzde 30'dan yüzde 32,5 çıkacak. HSBC'nin tahmini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajıyla uyumlu. Ancak, banka yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyor.
18 Ekim 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın bu ay 500 baz puan faiz artıracağını ve yıl sonunda faiz oranının yüzde 40'a ulaşacağını tahmin etti. Banka önceki tahminlerinde yüzde 40 faiz oranına Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra ulaşılacağını öngörmüştü. Londra merkezli banka HSBC ise politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 32,5'e çekilmesini bekliyor.
20 Ekim 2023

HSBC, dolar/TL beklentisini 2023 sonu için 27'den 29'a, 2024 sonu içinse 32'ye çıkardı. Banka, dış ticaret açığındaki hızlı büyüme ve enflasyondaki yukarı ivmeye dikkat çekti. HSBC'nin analizine göre, dış ticaretteki durum, döviz girişinin arttığı turizm sezonunda dahi cari dengenin yeteri kadar iyileşmeyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, banka enflasyonun yılı yüzde 60'ın üstünde tamamlayabileceği anlamına gelen verileri ve reel faizler üzerindeki etkisi ile dolarizasyon riskini de değerlendirdi.
4 Ağustos 2023

Fitch Ratings, Türkiye'nin borçlanma araçları piyasasının yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandığını ve sukuk ihraçlarının arttığını belirtti. Fitch, bu canlanmanın finansman, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans konusundaki kalkınma gündeminin etkisiyle önümüzdeki iki yıl boyunca devam edeceğini öngörüyor. Raporda, maliyetlerin yüksek kalmaya devam etmesiyle birlikte bankaların ve şirketlerin borçlanma araçları piyasasında devlet kurumlarından daha küçük paya sahip olmalarının beklendiği ifade edildi. Fitch, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin ardından risk iştahının iyileşmesiyle kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azaldığını vurguladı.
15 Mayıs 2024

ABD Federal Rezerv'in (Fed) ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşmesi beklenirken, ikinci bir indirimin aralık ayında yapılması öngörülüyor. Robobank kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, mart ayı enflasyon verilerinin Fed'in haziran ayında faiz indirimi yapma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, Marey ve diğer ekonomistler, Fed'in bilanço küçültme hızını mayıs ayında yarı yarıya azaltabileceğini ve bu durumun Fed'in politik duruşunu test edeceğini ifade ettiler. 2025 yılına kadar Fed'in faiz indirim döngüsünün devam edebileceği ve bu süreçte toplamda dört faiz indirimi yapılması mümkün görünüyor.
29 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkardı. Açıklamada, büyük merkez bankalarının politika faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı belirtildi ve bu yıl faiz indirimi beklentilerinin artık masadan kalktığı ifade edildi. Ayrıca, dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,9’ar, 2025 ve 2026’da ise yüzde 3,3’er büyümesinin beklendiği kaydedildi. ABD ekonomisinin büyüme tahmininin de bu yıl için yükseltildiği belirtildi.
28 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023
İşaretlediklerim