Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 bin 500 büyük mükellefi inceleyerek üç milyar liralık sahte fatura tespit etti. Denetimlerde, sahte fatura düzenleyen ve alan kişiler ile muhasebe işlemleri incelendi. Bakanlık, sahte fatura düzenleyen yaklaşık 100 şirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura verdiğini belirledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sahte belge düzenleyerek vergi kaçakçılığı yapanların tespiti için yapay zeka ve emniyet birimleriyle işbirliği yapılacağını açıkladı.
18 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyük şirketlerin az vergi ödemesi konusuna odaklanarak, vergi adaleti ve etkinliği sağlamak amacıyla geniş çaplı bir denetim başlatacaklarını açıkladı. İlk etapta 500 vergi müfettişi ile 31 ilde yoğunlaşacak denetimlerde, makine öğrenmesine dayalı risk analizleri kullanılacak. Riskli görülen 3,400 büyük şirket izaha davet edilecek ve vergi matrah farkı olarak 23 milyar lira eksik beyan edildiği tespit edilen vergilerin kamuya kazandırılması hedefleniyor. İzahları yeterli görülen mükellefler vergi incelemesinden muaf tutulacak, aksi halde incelemeye sevk edilecekler.
13 Ekim 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlete kesinleşen vergi borcu ve cezası olan 36 bin 806 mükellefin ilan edileceğini açıkladı. Toplam 914,9 milyar lira olan vergi ve cezaların 812,8 milyar liralık kısmının tahsil edilemeyeceği belirtildi. Bu borçların büyük kısmı, sahte belge düzenleme ve vergi kaçırma amacıyla kurulmuş, mal varlığı bulunmayan işletmelere ait. Şimşek, tahsil kabiliyeti olan borçlar için vergi dairelerinin mükelleflerle görüşerek ödeme kolaylıkları sağladığını ifade etti.
1 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kâr dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Bu araçlardan 500'ü vergi incelemesine sevk edildi. İncelemeler sonucunda, bazı araç sahiplerinin gelir beyanında bulunmadığı veya şirketlerinin kâr dağıtımı yapmadığı belirlendi. Vergi Denetim Kurulu, yasal bir kaynak tespit edilemeyen araçlarla ilgili kara para araştırması yapılacağını duyurdu.
29 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alkollü içecekler sektöründeki büyük mükellefler için fiili envanter sayımı yapıldığını ve tespit edilen firmalara vergi incelemesi yapılacağını açıkladı. 22 ilde 100 adreste yapılan denetimlerde, kayıt dışı alım satım ve kaçak içki üretimi nedeniyle vergi kayıpları araştırılıyor. Denetimlerde ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi ile KDV kayıplarına odaklanılıyor. Bu çalışmalar, sektördeki büyük mükelleflerin yaklaşık 100 milyar lira ciroya sahip olduğunu ortaya koydu.
17 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 552 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını duyurdu. Vergi Denetim Kurulu, kuyumculuk sektöründe düşük vergi beyanlarını incelemek amacıyla dokuz büyükşehirde 707 adrese denetim gerçekleştirecek. Denetimlerde faturasız altın ve değerli taş alım-satımı, yetki belgesiz döviz alım-satımı gibi konular incelenecek. Riskli olduğu tespit edilen mükellefler daha sonra vergi incelemesine tabi tutulacak.
31 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları ihbar edenlerin ikramiyeyle ödüllendirileceği yeni bir uygulamanın başlatıldığını duyurdu. Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kanallar devreye aldığını belirtti. İhbarlar sonucunda tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek. Vatandaşlar, BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp İhbar Hattı gibi çeşitli yollarla ihbarda bulunabilecek.
23 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, yıl başından beri kira gelirlerini beyan etmeyen ev sahiplerini takip ediyor ve bu kişilere bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderiyor. Şimşek, beyanname vermeyen mükellefler için 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, kira gelirlerinin hızlı ve kolay tespiti için Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e 'Kira bildirim formu' eklendi.
25 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplam 47 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini tespit etti. Bu eksik beyan üzerinden hesaplanan vergi alacağı 17.4 milyar lira, önerilen ceza tutarı ise 37.2 milyar lira olarak belirlendi. En fazla eksik beyanın yapıldığı vergi türü katma değer vergisi (KDV) olurken, VDK'nın vergi incelemeleri bir önceki yıla göre %84.4 artış gösterdi.
13 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançolarının analiz edilerek riskli bulunanların izaha davet edileceğini açıkladı. Şimşek, enflasyon düzeltmesiyle mükelleflerin mali tablolarının gerçek durumu yansıtacağını ve bu sayede vergi avantajları elde edileceğini belirtti. Ancak, bazı mükelleflerin bilançolarında gerçeği yansıtmayan işlemler yaptığını ve bu durumun vergi kaybına yol açtığını ifade etti. Bakanlık, bu tür hatalı uygulamaları tespit ederek denetimlerini artıracak.
21 Ekim 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katma değer vergisi (KDV) istismarını önlemek amacıyla yapay zeka destekli saha denetimlerine başlanacağını açıkladı. Bu denetimler, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Risk Analizi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmek için yapılacak. Şimşek, düşük KDV oranlarını istismar eden firmalara yönelik denetimlerin vergi kayıp ve kaçağını önlemeyi ve haksız rekabeti engellemeyi amaçladığını belirtti.
8 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2021-2023 yılları arasında yapılan yat ve tekne satışlarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Gelir idaresi, turizm bölgelerindeki lüks harcamaları yakından takip ederek, özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileriyle uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen bilgileri çapraz kontrol eden bakanlık, 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışında yüksek miktarda vergi kaybı belirledi. 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin satış bedelleriyle beyan edilen fiyatlar arasında büyük fark bulunduğu tespit edildi.
22 Eylül 2024
İşaretlediklerim