RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

İstanbul Beyoğlu'nda bir kadın, iki erkek tarafından tacize uğradı ve bu kişilerin suç kayıtları bulunmasına rağmen ilk etapta serbest bırakıldılar. Fatma Şahin, suç kaydı olan ve suça meyilli kişilerin ıslahı için yeterli çabanın gösterilmediğini ve potansiyel suç tehditleriyle ilgili önlemlerin yetersiz olduğunu vurguladı. Suçun önlenmesi için güvenlik önlemlerinin yanı sıra, işsizlik, yoksulluk ve yasa dışı madde kullanımı gibi suç yaratan faktörlerin azaltılması gerektiğine dikkat çekildi.
6 Ekim 2024

İstanbul'un Kartal ilçesinde, Mustafa P. isimli ev sahibinin gece evinde kalan Dilara Gültay ve Cansu Demirel isimli iki kadını öldürdüğü şüphesiyle polis tarafından gözaltına alındı. Kadınların yakınları tarafından kayıp başvurusu yapılmıştı. Olay yerinde yapılan ilk incelemelerde, Mustafa P.'nin bilekleri kesilmiş halde bulunması ve iki kadını öldürdükten sonra intihar girişiminde bulunduğu düşünülüyor.
9 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rixos Tersane İstanbul’un açılış töreninden sonra bir grupla sohbet ederken Harp Okulu'ndaki yemin olayına canının sıkıldığını belirtti ve Yaşar Paşa ile konuşacağını söyledi. AK Parti MKYK toplantısında da gündeme gelen bu olay, askeri vesayet endişelerini yeniden gündeme taşıdı. Erdoğan, Harp Okulları mezuniyet törenlerine katıldığını ve üç kız öğrencinin dönem birincisi olduğunu belirterek, bu durumun AK Parti döneminde kadınların eve kapatıldığı iddialarına iyi bir cevap olduğunu söyledi. Erdoğan, yemin olayının kendisi oradayken olmadığını ve Milli Savunma Bakanlığı'nın detaylı inceleme yapacağını ifade etti.
6 Eylül 2024

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödülünü Türkiye'de mücadele eden kadınlara armağan ettiği konuşması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. İktidar kanadından gelen tepkilerde Dizdar'ın Türkiye'yi Batı'ya karşı kötülediği iddia edildi. Dizdar ise bu eleştirilere, konuşmasında ülkesini kötüleme niyeti olmadığını ve sadece iyi dileklerde bulunduğunu belirterek yanıt verdi.
2 Haziran 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili bazı MHP üyeleri tutuklandı. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin konuya ilişkin sessizliğine dikkat çekti. Devlet Bahçeli, 10 gün sonra yaptığı açıklamada, cinayet üzerinden siyasi kurgu yapıldığını iddia ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek verdi ve MHP'nin cinayetle ilişkilendirilmesini şiddetle reddetti, ispat edemeyenleri 'şerefsiz' olarak nitelendirdi.
10 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldıktan sonra kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ederken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) verileri bu iddiayı çürütüyor. Soylu, 2020'de 309 kadının hayatını kaybettiğini, 2022 sonunda ise bu sayının 279'a düştüğünü belirtirken, KCDP 2022'de 334 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 245 kadının şüpheli şekilde öldüğünü açıklıyor. KCDP'nin 2020 raporuna göre de, o yıl erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 300 ve şüpheli şekilde ölen kadın sayısı 171.
26 Nisan 2023

Şarkıcı Melek Mosso, aldığı ödülü kadınlara adadıktan sonra iktidara yakın sosyal medya hesapları tarafından hedef gösterildi. Bu tepkilerin ardından, 8 Haziran'da yapılması planlanan Kuruçeşme Açıkhava konserini iptal ettiğini duyurdu. Mosso, konuşmasının siyasi bir amaç taşımadığını ve sadece acıların tekrar yaşanmamasını dilemek istediğini belirtti. Ayrıca, bu süreçte birleştirici olmak istediğini ve kırdığı herkesten özür dilediğini ifade etti.
7 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti konusunda Saray ve MHP'nin sessiz kaldığını eleştirdi. Ayrıca, hapishanelerde haksız yere tutuklu olduğunu iddia ettiği kişilere değindi, devlette liyakatin yok edildiğini ve rüşvetçilerle mücadele edeceklerini belirtti. Altı farklı partinin demokrasi konusunda aynı felsefeyle hareket ettiğini, İstanbul'daki 'kumpas' iddiaları ve olası bir kayyum atanması durumunda sert tepki göstereceklerini ifade etti. Ayrıca, 2023 İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
3 Ocak 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, 'Sinemada Hapishane' adlı bir yazı kaleme aldı. Yazı, YouTube'da sinema içerikleri üreten 'Kutsal Motor' kanalının 'Kapsül' programı için hazırlandı ve Ece Dizdar tarafından seslendirildi. Mater, yazısında hapishanenin mutsuz ve çaresiz bir yer olmadığını, haklı olduğuna inanan bir kişi için neşeli bir yer olabileceğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Sinan Ateş, öldürülmeden önce MHP lideri Devlet Bahçeli'ye ulaşmaya çalışmış ve yardım istemiş, ancak Bahçeli'nin özel kalem müdürü tarafından geri çevrilmiş. Ateş'in eşi Ayşe Ateş, cinayetin eski MHP milletvekili Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım tarafından planlandığını iddia ediyor. Ayşe Ateş, cinayetin MHP ve Ülkü Ocakları mensupları tarafından gerçekleştirildiğini ve soruşturmanın bu yönde ilerlemesi gerektiğini belirtiyor. Elif Çakır, MHP lideri Bahçeli'nin cinayetin aydınlatılması için adım atması gerektiğini vurguluyor.
28 Mayıs 2024

Rahmi Turan, 9’uncu Yargı Paketi'nde yer alan ve kadınlar için büyük bir tehdit oluşturan değişiklikleri ele alıyor. Özellikle 6284 sayılı şiddetle mücadele kanununun en önemli caydırıcı unsuru olan 'Zorlama Hapsi'nin kaldırılmak istenmesi, kadın hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, bu değişikliğin kadın cinayetlerini artıracağını ve iktidarın bu cinayetlerden sorumlu olacağını belirtiyor.
4 Haziran 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferini kutladığı balkon konuşması sırasında 'Selo'ya idam' sloganları atılmasına ve bu sloganlara siyasetçilerden veya muhalefet partilerinden herhangi bir tepki gelmemesinden şikayetçi oldu. Kendisinin bu konuda destek göremediğini ve siyasetçilerin sessiz kaldığını ifade etti. Ayrıca, eğer Erdoğan'a idam istense ilk kendisinin karşı duracağını, ancak Selahattin Demirtaş için idam istenirken büyük bir sessizlik olduğunu belirtti.
5 Haziran 2023

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara ve İstanbul'dur' ifadesini kullanarak Kürt halkını savunduğunu belirtti. Bu sözler üzerine iktidara yakın gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından hedef gösterildi ve tepkiler aldı. Ezhel, tepkilere Twitter üzerinden yanıt vererek, sözlerinin arkasında durduğunu ve ülkeyi birleştirmek, terörü bitirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, Türk halkının rahatça konuşabilme yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ve toplum olmayı unuttuğumuzu vurguladı.
22 Ocak 2023

Sivas'ta, bir süre önce ayrıldığı iddia edilen bir kadını sokakta dövüp saçından sürükleyerek kaçırmaya çalışan bıçaklı bir erkek tutuklandı. Olay yerinde bulunan bir vatandaşın fırlattığı kavanozun saldırganın sırtına isabet etmesi ve kadının yardım çığlıkları üzerine olay yerine gelen vatandaşlar sayesinde kadın, saldırganın elinden kurtuldu. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, saldırganı kısa süre sonra yakaladı ve adliyeye sevk etti.
3 Kasım 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2023 raporunu yayınladı. Rapora göre, Mart ayında Türkiye'de 23 kadın cinayeti işlenmiş ve 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen kadınların bir kısmı kişisel kararlar almak istemesi gibi nedenlerle hayatını kaybetmişken, 12 kadının ölüm nedeni tespit edilememiştir. Platform, kadın cinayetlerinin ve şiddetin görünmez kılınmasının devam ettiğini ve siyasi partilerin kadın düşmanlığı içeren tutumlarının endişe verici olduğunu belirtmiştir.
3 Nisan 2023

Serap Çil, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Fatih Altaylı'ya yönelik eleştirilerine sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Çil, Kılıçdaroğlu'nun desteklerinin zamanında yapılmasının önemine vurgu yaparak, Altaylı'nın kendisine golf sopasıyla saldırttığını belirtti. Ayrıca, kadına karşı şiddetin siyasi kavgalar için kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Çil, şiddet gören kadınların yanında olmanın önemine dikkat çekti.
15 Ağustos 2024

İstanbul Esenyurt'ta bir kadını döverek bayıltıp kaçıran erkek ve yanında bulunan kişi gözaltına alındı. Olayı gören vatandaşları da tehdit eden şüpheli, kadını araca bindirip olay yerinden uzaklaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve 11 suç kaydı bulunan Ş.D. ile yanında bulunan E.I.'ı gözaltına aldı. İstanbul Valisi Davut Gül, Twitter'da yaptığı açıklamada, şüphelinin hak ettiği cezayı alacağını belirtti.
23 Temmuz 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kahramanmaraş depremleri sonrası Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne çadır ve gıda sattığı iddiaları üzerine Kızılay'ın önüne gideceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem sonrası 'helallik' istemesine sert tepki göstererek, halkın kendisine hakkını helal etmeyeceğini ifade etti. Buldan, AKP-MHP iktidarını çürümüş talan düzeni olmakla ve deprem fırsatçılığı yapmakla suçladı. Ayrıca, AFAD'ın liyakatsiz atamalarla amacı dışında kullanıldığını ve deprem bölgesine geç müdahalede bulunduğunu eleştirdi.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim