Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500 yıllık bir kilise kalıntısında denizyıldızı fosili bulundu. Kazılar, Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılmış olup, 15'i uzman 40 kişinin katılımıyla devam ediyor. Bu yılki kazılarda ayrıca dokuz mezar, amforaya ait parçalar ve çeşitli eserler de bulundu. Buluntular, incelenmek üzere müzenin kazı evinde muhafaza altına alındı.
7 Temmuz 2024

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), ülkenin San Andres Cholula kentinde devam eden araştırmalarında Geç Postklasik Döneme ait 11 gizli mezar, 1000'den fazla arkeolojik eser ve 14 insan iskeleti bulduğunu duyurdu. Bulunan insan kalıntıları ve seramik parçaların gömüldükleri günden bu yana hiç dokunulmamış oldukları belirtildi. Arkeolog Sergio Suarez, keşfedilen kalıntıların paha biçilmez ve tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

İspanya'nın güneybatısında, Badajoz eyaletine bağlı Casas del Turuñuelo'da, Rosetta Taşı'ndan yaklaşık 400 yıl öncesine tarihlenen ve üzerinde alfabe yazılı olan bir kaya levhası keşfedildi. Bu taşın, antik Paleo-Hispanik Tartessos uygarlığıyla ilişkili olduğu ve bu uygarlığın varlığına dair yalnızca üçüncü alfabe kanıtı olduğu belirtiliyor. Taşın üzerinde savaşçı figürlerinin de bulunduğu 21 işaret dizisi tespit edildi ve bu alfabenin 27 işareti olduğu belirtildi. Ancak taşın bir tarafında eksik bir parça bulunuyor ve bu eksik parça, antik dilin daha fazla parçasını ortaya çıkarma potansiyeline sahip.
14 Haziran 2024

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 'Blattella germanica' türü hamam böceklerinin genetik yapısının, 2 bin 100 yıl önce Asya'da yaşayan 'Blattella asahinai' türüne benzediği tespit edildi. Araştırmada, bu türün kıtalar arası ticari ve askeri hareketlilikler sebebiyle Ortadoğu ve Avrupa'ya ulaştığı ve buradan da dünyanın diğer bölgelerine yayıldığı belirtildi. Batı Avustralya Üniversitesi'nden Theo Evans, bu hamam böceklerinin hayatta kalmalarının insanlara gözükmemelerine bağlı olduğunu ve evrimsel olarak geceleri ortaya çıkacak şekilde adapte olduklarını söyledi.
21 Mayıs 2024

Kütahya'nın Aizanoi Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, Afrodit ve Dionysos'a ait yeni heykel başları keşfedildi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentteki kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu sezon 100'ü aşkın heykel parçası bulduklarını ve bunlardan ikisinin Afrodit, üçünün ise Dionysos'a ait olduğunu belirtti. Heykellerin gövdeleri de birçok parça halinde bulunmuş durumda.
10 Aralık 2023

Meksika Kongresi'nde özel bir oturumda, 'uzaylı' olduğu iddia edilen iki varlığın bedenleri sergilendi. Gazeteci ve UFO bilimci Jaime Maussan tarafından sunulan fosilleşmiş cesetlerin bin yıllık olduğu belirtildi. Maussan, örneklerin Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) tarafından incelendiğini ve DNA örneği almayı başaran bilim insanlarının yaşlarını tespit için radyokarbon testi uyguladığını belirtti. Ancak, fosillerin bir kum tabakasıyla kaplı olduğu görüldü.
13 Eylül 2023

Güney Afrikalı bilim insanları, Kruger Ulusal Parkı'nda hayvanlara su birikintilerine gizlenmiş hoparlörlerden insanların konuşma kayıtlarını dinletti ve hayvanların yaklaşık yüzde 95'i aşırı derecede korkarak hızla kaçtı. Aynı hayvanlara aslan kükremesi kayıtları dinletildiğinde ise hayvanlar önemli ölçüde daha az tepki verdi. Araştırma, hayvanların insanlarla temasın son derece tehlikeli olduğunu öğrendiğini ve insanları avlayan canlılar olarak kodladığını ortaya koydu.
6 Ekim 2023

Afrika'dan İskoçya'nın başkenti Edinburgh'a seyahat eden bir kişinin evinde büyük bir Afrika avcı örümceği bulundu. Örümceğin, Afrika ziyaretinden dönen kişinin valizinde geldiği tahmin ediliyor. İskoçya hayvanları koruma derneği (SPCA) 10 cm çapındaki örümceği karantinaya aldı. Avcı örümcekler zehirli olsa da sokmadıkları için insanlar açısından tehlikeli olarak değerlendirilmiyor.
29 Haziran 2023

Avustralyalı ve Japon bilim insanları, Japonya yakınlarındaki Izu-Ogasawara çukurunda 8.336 metre derinlikte bilinmeyen bir salyangoz türünü görüntüledi. Bu keşif, daha önce Mariana Çukuru'nda 8.178 metrede görüntülenen salyangozun rekorunu geçerek dünyanın en derin noktasında görüntülenen canlı olarak kayıtlara geçti. Keşif, Batı Avustralya Derin Deniz Araştırma Merkezi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi'nin 10 yıllık derin deniz araştırmalarının bir sonucudur.
3 Nisan 2023

Almanya'da Max Planck Antropoloji Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, Avrupa'nın en ünlü mumyası Ötzi'nin atalarının Anadolu'dan geldiğini ortaya koydu. Araştırmada, Ötzi'nin genetik yapısının, Anadolu'dan göç eden ilk çiftçilerle yüksek oranda benzerlik gösterdiği belirlendi. Ayrıca, Ötzi'nin ten renginin koyu olduğu ve kel olduğu tespit edildi. Ötzi, 1991 yılında İtalyan Alpleri'nde bir buzulda keşfedilmişti.
16 Ağustos 2023

Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Dünya’nın yaklaşık 466 milyon yıl önce Satürn’deki gibi bir halka sistemine sahip olmuş olabileceği keşfedildi. Araştırma, büyük bir asteroidin gelgit kuvveti nedeniyle parçalanarak gezegenin etrafında bir halka sistemi oluşturduğunu öne sürüyor. Bu halkanın güneş ışığını engelleyerek küresel soğumaya yol açmış olabileceği belirtiliyor. Çalışma, Dünya dışı olayların gezegenimizin iklimini nasıl etkileyebileceğine dair yeni bir anlayış sunuyor.
16 Eylül 2024

BBC Dünya Servisi'nin bir yıllık araştırması sonucunda, makak maymunlarına işkence edilerek öldürülmesi görüntülerini satan bir çete tespit edildi. Çete, YouTube'dan başlayarak faaliyetlerini Telegram'a taşıdı. Çetenin müşterileri arasında ABD ve Britanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yüzlerce kişi bulunuyor. Şu ana kadar küresel çapta en az 20 kişi soruşturma altında, Endonezya polisi iki zanlıyı tutukladı ve ABD'de üç ana hedef üzerinde soruşturma yürütülüyor.
20 Haziran 2023

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Kozağaç köyü Göllük mezrasında devam eden Kahta-Sincik yol yapım çalışmaları sırasında bir iş makinesiyle yapılan kazıda beş insan iskeleti bulundu. Müze Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi sonucunda, iskeletlerin oda mezarda yer aldığı ve Roma dönemine ait 1600 yıllık olduğu değerlendirildi.
6 Ocak 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, TÜBİTAK destekli bir araştırma ile İzmir dış körfezinde Foça-Karaburun bölgesinde birçok yeni fay hattı tespit etti. Prof. Dr. Derman Dondurur liderliğindeki 12 kişilik ekip, Piri Reis gemisiyle bir hafta süren sismik araştırmalar yaparak yaklaşık bin kilometrelik alanda veri topladı. Araştırma sonucunda, bölgedeki aktif fay miktarı ve yoğunluğunun beklenenden fazla olduğu görüldü. Toplanan veriler işlenerek fayların haritalanması planlanıyor ve bu çalışmanın İzmir'in afet riski açısından önemli olduğu vurgulanıyor.
2 Mart 2023

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023

Çin'in keşif aracı Chang’e 6, Ay’ın az keşfedilmiş uzak tarafından kaya ve toprak örnekleriyle Dünya’ya dönerek bir ilke imza attı. Araç, topladığı örnekleri Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesine indirdi. Çinli bilim insanları, bu örneklerin Ay’ın iki yakasındaki coğrafi farklılıklarla ilgili soruları yanıtlayabileceğini umuyor. Bu keşif, Ay bilimi araştırmalarındaki temel sorulardan birine ışık tutmayı amaçlıyor.
25 Haziran 2024

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, Korucuk Mahallesi Çürüksu Deresi yatağında hareketsiz bir kişi görüldü. Polise bildirilen olay yerine gelen Cinayet Büro Amirliği ekipleri, henüz kimliği belirlenemeyen kişinin elleri ve ayakları bağlanmış, silahla vurularak öldürüldüğünü belirledi. Ceset, savcının incelemesinin ardından otopsi ve kimlik tespiti yapılmak üzere Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
16 Ekim 2023

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan kazılarda bulunan 3 bin 500 yıl öncesine ait takılar ve süs eşyaları, Erzurum Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu eserler, Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda uzman ekiplerce temizlendikten sonra özel bir konseptle müzede yer aldı. Sergilenen aksesuarlar arasında küpe, kolye, bileklik, halhal, bilezik, fibula, tork, yüzük gibi çeşitli takılar bulunuyor. Bu tarihi eserler, Geç Tunç Çağ'dan Osmanlı Dönemi'ne kadar geniş bir zaman dilimini yansıtıyor.
21 Ağustos 2024

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, bir çiftçi tarafından kırsal alanda bulunan ve farklı bir yapıya sahip taş, Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemede, taşın üzerindeki yapının Orta Miyosen Dönemi'ne ait bir balık fosili olduğu belirlendi. Fosilin yaklaşık 15 milyon yıl öncesine tarihlendiği ve önemli bir keşif olarak değerlendirildiği ifade edildi. Fosilin ilerleyen dönemlerde sergilenmek üzere ziyaretçilere sunulacağı açıklandı.
21 Şubat 2024

ABD'deki California Üniversitesi'nden araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde 276 farklı yüz ifadesi kullandığını belirledi. Araştırmada, 53 British Shorthair cinsi yetişkin kedi, Ağustos 2021'den Haziran 2022'ye kadar takip edildi ve kediler arası 186 etkileşim kaydedildi. Araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde ürettikleri yüz sinyallerini, yüz kaslarındaki hareketlerin sayısına ve türlerine bakarak inceledi. Ayrıca, araştırma, kedilerin insanlarla bazı ortak ifadelere sahip olduğunu ve bunları bizimle birlikte yaşadıkları 10 bin yıllık geçmişlerinden almış olabileceklerini buldu.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim