HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakına bazı kritik seçim bölgelerinde aday çekme taktiği önerdi. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, TİP'in hiçbir yer için çekilme çağrısı yapmadığını belirtti ve Yeşil Sol Parti'nin de değerlendirme yapabileceğini ifade etti. Ancak HDP kaynakları, HDP'nin herhangi bir seçim bölgesinde çekilme anlamına gelecek bir adım atmasının mümkün olmadığını, çekilme dışında formüller geliştirmeye açık olduklarını söyledi.
17 Nisan 2023

Millet İttifakı'na dahil olan DEVA, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, 14 Mayıs seçimleri için ortak bir 'hibrit liste modeli' üzerinde anlaştı. Bu modele göre, partiler toplam 40 yerde birbirlerinin listesinden aday gösterecekler. CHP ve İYİ Parti arasında ise 10 bölge için anlaşma sağlandı ve 15 il için görüşmeler devam ediyor. Cumhur İttifakı'nda ise MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi kendi listeleriyle, HÜDA-PAR ise ortak listeyle seçime katılacak.
5 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

Nurcan Gökdemir'in yazısında, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, AKP'nin ve Erdoğan'ın siyasi geleceği hakkındaki görüşlerine değinilmektedir. Bahçeli'nin, AKP'nin Erdoğan'ın liderliğine olan bağımlılığı ve Erdoğan'ın genel başkanlığı bırakması durumunda partide yaşanabilecek çözülme ihtimaline dikkat çektiği belirtiliyor. Yazıda, günümüz Türk siyasetinde liderlerin, partilerin tüzel kişiliklerinden daha belirleyici olduğu ve bu bağlamda Erdoğan'sız bir AKP'nin ve Bahçeli'siz bir MHP'nin varlığını sürdürmesinin zor olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri, 'altılı masa' olarak bilinen toplantıda 11'inci kez bir araya geldi. Yaklaşık on saat süren toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı ve 'millet ittifakı' adayının seçimi kazanacağı belirtildi. Liderler ayrıca bireysel Twitter mesajlarıyla demokrasi vurgusu yaptılar ve birlikte demokratik bir iktidar inşa etme hedeflerini dile getirdiler.
26 Ocak 2023

Fikri Sağlar, 31 Mart seçimlerine günler kala, CHP'nin Türkiye için aydınlık bir gelecek sunabilecek tek parti olduğunu belirtiyor. AKP'nin 21 yıldır ülkeye verdiği zararları ve demokrasi, özgürlük, eşitlik, barış adına yaptığı mücadeleyi vurguluyor. Sağlar, 16 Nisan 2017'deki referandumun Türkiye Cumhuriyeti'nin rejiminde önemli bir kırılma noktası olduğunu ve laik demokrasi ile sosyal hukuk devletinin zarar gördüğünü, ekonominin çökertildiğini ve adaletsiz bir düzenin kurulduğunu ifade ediyor.
26 Mart 2024

14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye'de birçok ünlü isim çeşitli partilerden milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. Şarkıcı Candan Erçetin ve Onur Akın CHP'den, oyuncu Filiz Taçbaş CHP'den, oyuncu Kerem Fırtına Yeşil Sol Parti'den, oyuncu Mehmet Aslantuğ ve Serhat Özcan TİP'ten, oyuncu İlyas Salman TKP'den, eski futbolcular Gökhan Zan ve Ünal Karaman İYİ Parti'den, şarkıcı İbrahim Tatlıses AKP'den ve şarkıcı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi'nden adaylık için başvurdu.
2 Nisan 2023

Ali Bayramoğlu, Türkiye'de devletin siyaset üzerindeki etkisinin artık çok daha belirgin bir hale geldiğini ve siyaset ile devlet arasındaki mesafenin ortadan kalktığını ifade ediyor. Bahçeli'nin 'Türkiye sandıkta kurulmamıştır' ifadesini, siyasi bir zihniyetin dışavurumu olarak değerlendiriyor. Bayramoğlu, seçimlerin devletin başına kimin geleceğine dair yapılan yoklamalar olduğunu ve son yerel seçimlerde yaşanan sapmaların, Bahçeli zihniyeti tarafından düzeltilmeye çalışıldığını belirtiyor. Yazı, muhalif siyasi aktörlerin bu yeni modele nasıl tepki vereceği sorusunu gündeme getiriyor.
20 Nisan 2024

Osman Sert, Türkiye'de iktidarın ve ana muhalefet partisi CHP'nin siyasi yaklaşımlarını ele alıyor. İktidarın 31 Mart öncesindeki takıntılarından kolayca kurtulamayacağını ve CHP'nin de benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında, uzun bir aradan sonra gerçekleşecek olan siyasi diyalogun önemi vurgulanıyor. Yazıda, siyasi partilerin toplumsal talepleri siyaset yoluyla ele alması gerektiği ve seçmenin bu yönde bir beklenti içinde olduğu ifade ediliyor.
2 Mayıs 2024

Yazar Necati Doğru, Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin halkın iradesiyle kavgasız, gürültüsüz ve demokratik bir şekilde tamamlandığını belirtiyor. Seçim sonuçlarına göre, uzun yıllardır iktidarda olan AKP'nin yerini CHP'nin aldığı, bu değişimin halkın Tayyip Erdoğan ve yönetim tarzından duyduğu rahatsızlık sonucu gerçekleştiği ifade ediliyor. CHP'nin liderleri Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın partiyi 22 yıl sonra birinci parti yaparak umut saçtığı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Halk TV'de yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde bazı bölgelerde MHP ile işbirliği yapabileceklerini belirtti. Özdağ, anket şirketlerinin Zafer Partisi'ni bilerek düşük gösterdiğini iddia etti ve partisinin Türk milliyetçiliğini siyasete taşıdığını savundu. Ayrıca, Tuğrul Türkeş'in 'milliyetçi lig' fikrine değinerek, bu tür bir tartışmanın Zafer Partisi çevresinde gerçekleşebileceğini ifade etti. Sinan Oğan'ın kabineye girebileceği iddiaları hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı.
30 Mayıs 2023

Diyarbakır ve Gaziantep'te, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapılan çok sayıda seçmen, kendi sandıklarında oy kullanamadı. Oy kullanabilmek için seçmenlerin, görevli oldukları sandığı öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerekiyor. Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne 100'e yakın ve 200'e yakın başvuru yapıldığı, durumun tutanak altına alındığı bildirildi.
14 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından, muhalefet partilerinin liderleri Saadet Partisi genel merkezinde bir araya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı. Bu toplantı, Akşener'in ayrılmasından sonra gerçekleşen ilk toplantı olarak kaydedildi.
4 Mart 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 'altılı masa' toplantısında, ortak aday konusunun ele alınacağını ifade etti. Karamollaoğlu, adayın altılı masadan biri de olabileceğini veya dışarıdan biri olabileceğini, önemli olanın seçilme şansı yüksek bir aday olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çoklu aday ihtimaline sıcak bakmadığını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık şansını anketlere dayanarak yüksek gördüğünü belirtti.
5 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28'inci dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarını duyurdu. AK Parti 268, Yeniden Refah Partisi 5, MHP 50, Yeşil Sol Parti 61, Türkiye İşçi Partisi 4, CHP 169, İYİ Parti 43 milletvekili kazandı. Kesin sonuçlar Resmi Gazete'ye gönderilmek üzere hazırlandı.
30 Mayıs 2023

14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nda yer alan CHP, İYİ Parti, DP, Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi'nin ortak liste oluşturma çalışmaları hız kazandı. CHP ve İYİ Parti'nin en az 10 ilde ortak listeyle seçimlere katılacağı kesinleşirken, altı partinin birden bazı seçim bölgelerinde ortak liste oluşturmasına yönelik görüşmeler devam ediyor. Aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmesi için son tarih olan 9 Nisan'a yaklaşılırken, partiler arasındaki görüşmeler ve hazırlıklar yoğunlaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun il başkanlarıyla ve diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığı, DEVA Partisi'nin de ortak listeler konusunda umutlu olduğu belirtiliyor.
6 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Niğde'de düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en önemli sorunun siyasi muhalefet olduğunu savundu. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye için 'doğruluş müjdesi' olduğunu ifade etti ve sistemi eleştiren muhalefetin demokrasiye mesafeli olduğunu, milli ve yerli duruşa karşı olduğunu ve Türkiye'nin aleyhine çalıştığını öne sürdü. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci dönemde de yüksek oy oranıyla seçilmesini hedeflediklerini belirtti. Konuşmasında bir hata yaparak HDP yerine kendi partisini eleştiren bir ifade kullandığına dikkat çekildi.
25 Nisan 2023

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talip olduğunu ifade etti. Adaylık tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtlayan Özel, sorumluluk almak ve fedakarlık yapmak gerektiğini belirtti. Ayrıca, altılı masadaki diğer partilere CHP listesinden kontenjan ayrılmasıyla ilgili olarak, kendi listelerinden girilseydi yüzde 25'in üzerinde oy alınabileceğini ve ciddi bir oy kaybına uğrandığını söyledi.
3 Ağustos 2023
İşaretlediklerim