Geçtiğimiz pazar günü Yenikapı'da düzenlenen Hayvan Hakları mitingine Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık beş bin kişi katıldı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Bütün, bir yılda 6 bin 183 hayvana tecavüz edildiğini ve 'Haydi' uygulamasına 20 bin ihbar geldiğini açıkladı. Hayvan hakları savunucuları, 5199 sayılı Kanun'un uygulanmasında eksiklikler olduğunu ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için daha fazla işbirliği ve samimiyet gerektiğini vurguladı.
11 Haziran 2024

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye'de hayvanlara yönelik eziyetin arttığını ve cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Konya'da bir köpeğin barınakta öldürülmesi olayına değinen Kadıgil, bu tür eylemlere verilen cezaların milletvekillerinin iradesine rağmen bakanlar tarafından düşük tutulduğunu ifade etti. Kadıgil, Meclis'te daha önce bu konuda uyarılarda bulunduğunu ancak dinlenmediğini söyledi.
20 Ocak 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, emniyet birimleri ve çeşitli ekiplerin kontrolünde yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, ses duyulması üzerine durdurulan çalışmalarda Terrier cinsi bir köpek canlı olarak kurtarıldı. Köpeğin, mahsur kaldığı yerde bulunan mama sayesinde hayatta kaldığı anlaşıldı ve veteriner kontrolü için seyyar kliniğe gönderildi. Aynı çalışmalar sırasında köpeğin sahibi olduğu düşünülen bir kişinin cansız bedenine de ulaşıldı.
3 Mart 2023

Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, AKP ve MHP'lilerin oylarıyla Meclis komisyonunda kabul edildi. Komisyon toplantıları sivil toplum kuruluşları, baro temsilcileri, veteriner hekimler ve gazetecilere kapatıldı. Teklif, sokak hayvanlarının öldürülmesini öngörüyor ve bu durum kamuoyunda büyük tepki topladı. Muhalefet, teklifin geri çekilmesini ve sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması ve yerinde yaşatılması gerektiğini savunuyor.
24 Temmuz 2024

Erzurum’da karayolu kenarında biri yaralı, diğeri bitkin halde bulunan iki kerkenez kuşu, bir vatandaş tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Veteriner Selçuk Bayraktar tarafından muayene edilen kerkenezlerin kardeş olduğu belirlendi. Tedavi ve bakımlarının ardından kerkenezlerin doğal yaşam alanlarına bırakılacakları bildirildi.
26 Haziran 2024

AKP, sokak hayvanlarına yönelik 'uyutma' uygulamasını içeren bir yasa teklifini Meclis'e sundu. Tasarı, kuduz riski taşıyan ve saldırganlaşmış köpeklerin ötanazi ile uyutulmasını, sokak köpeklerinin barınaklarda kaliteli yaşam alanlarına yerleştirilmesini ve sahiplendirilmesini öngörüyor. Ayrıca, sokak hayvanlarına yeterli bakım sağlamayan yetkililere hapis cezası ve hayvanları mücavir alanlara atanlara para cezası getiriliyor.
12 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Malatya'da yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazında arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 5 yaşındaki Furkan Özbay ve 11 yaşındaki ağabeyi Doğukan Özbay 82 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Kurtarılan çocuklar hemen hastaneye kaldırılırken, onlarla birlikte kurtarılan kedileri 'Asit' ise enkazdan kaçtı.
9 Şubat 2023

Hatay'da meydana gelen bir bina çökmesi sonucu enkaz altında kalan tıp fakültesi öğrencisi Kerem Çetin ve kedisi Çilek, beş saat süren bir kurtarma operasyonu sonucunda kurtarıldı. Konya'dan gelen Akşehir Arama Kurtarma ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Çetin'in sağlık durumu iyi olarak belirlendi ve öncelikle kedisinin kurtarılmasını istedi. Çilek adlı kedi perdeye sarılı halde bulunarak kurtarıldı ve bu durum Çetin'in moralini yükseltti. Çetin hastaneye kaldırıldı ve tedavisi devam etmektedir.
7 Şubat 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere tekme atarak şiddet uygulayan Aytuğ Koyuncu, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı ve Koyuncu tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Koyuncu, savcılıkta verdiği ifadede kedilere zarar verme niyetinin olmadığını, site yönetiminin kendisine karşı kediler üzerinden tacizde bulunduğunu iddia etti. 2019 yılında da aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddia edilen Koyuncu hakkında daha önce de tepkiler oluşmuştu.
2 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM gündemine gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını dokuz maddede açıkladı. İmamoğlu, mevcut yasanın bile tam uygulanmadığını, sahiplendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yasa tasarısının biyolojik dengeyi bozabileceğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca sokak hayvanının uyutulmasının vicdanlarda derin tahribat yaratacağını vurguladı. İmamoğlu, çözüm olarak hayvanların rehabilitasyonunun yapılması ve gönüllülerle işbirliği içinde takibinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
16 Temmuz 2024

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, sahipsiz hayvanlar için hazırlanan yeni düzenlemenin bu hafta sonuna doğru Meclis'e sunulacağını açıkladı. Güler, sokakların güvenli olmadığını belirterek, hayvanların daha korunaklı ve güvenli alanlara alınması gerektiğini vurguladı. Düzenlemede barınakların imkanlarının artırılması, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme konularına yer verileceği belirtildi. Ayrıca, mevcut Veteriner Hizmetleri Kanunu'na göre kuduz riski taşıyan ve rehabilite edilemeyecek hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği hatırlatıldı.
8 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, köpeklerin uyutulmasını öngören düzenlemeye uymayan belediye ve kamu görevlilerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti. Bu düzenleme, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bazı CHP'li belediyeler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlemeye karşı olduklarını açıkladılar. Bakan Yumaklı, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
24 Temmuz 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde itfaiye ekipleri, bir otomobilin motor kısmına sıkışan kediyi kurtardı. Kedinin sağ bacağı ciddi şekilde zarar gördüğü için tedavi sürecinde kesilmek zorunda kaldı. İtfaiye personeli, tedavi sonrası kediyi sahiplenmeye karar verdi ve kediye 'Tripod' adını vererek itfaiye binasında onun için özel bir alan oluşturdu.
17 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından devam eden arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, Muş ekibi tarafından iki keçi enkaz altından canlı olarak kurtarıldı. Keçiler, besici Cennet Polat'a ait olup, veteriner hekimlerin müdahalesinin ardından su ve yemle beslendi. Sahibi şehir dışında olan keçiler, mahalle muhtarına teslim edildi.
4 Mart 2023

Eskişehir'de bir ayakkabı dükkanının asma tavanında mahsur kalan bir kedi, vatandaşların sesini duyması üzerine fark edildi. Durumun bildirilmesiyle olay yerine gelen AKUT ekipleri, görüntüleme ekipmanı kullanarak kedinin yerini tespit etti ve kurtarma çalışmaları sonucunda kediyi mahsur kaldığı yerden çıkardı.
2 Aralık 2023

Sinop'un Türkeli ve Ayancık ilçelerindeki limanlara demir atan balıkçılar, altı köpeği ölü bulduklarını ve diğer köpeklerin de ölmek üzere olduğunu belirtti. Balıkçılar, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak yardım alamadıklarını ifade etti. Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyleyerek hemen ekip göndereceklerini açıkladı. Türkeli Helaldı Muhtarı Hayri Gürleyen ise barınak eksikliğinden bahsederek, daha önce barınak talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.
29 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde Dulkadiroğlu ilçesindeki Boğaziçi Apartmanı'nın enkazında mahsur kalan Mehmet Çabuk, üç gün sonra arama kurtarma köpeği Çakıl'ın yardımıyla bulunarak kurtarıldı. 12 saat süren kurtarma çalışmalarının ardından hastanede tedavi gören Çabuk, köpek korkusunu yendiğini ve Çakıl'ı çok sevdiğini ifade etti. Çabuk, enkaz altında yaşadıklarını anlatarak, ilk başta hırsız sandığı seslerin aslında deprem olduğunu fark ettiğini ve üç gün boyunca yardım beklediğini anlattı.
2 Mart 2023

İstanbul Küçükçekmece'de kedilere saldırdığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınan Aytuğ Koyuncu, emniyetteki işlemlerinin ve savcılık ifadesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Koyuncu'nun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Koyuncu daha önce de aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddiasıyla tepki çekmişti.
31 Ocak 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından 22 gün sonra 'Aleks' isimli Sibirya kurdu cinsi köpek kurtarıldı. Köpeğin sahibi Murat Arıcı'nın sesini duyması üzerine kurtarma ekipleri harekete geçti ve yaklaşık iki saat süren çalışmalar sonucunda köpek enkazdan çıkarıldı. Bitkin durumda bulunan Aleks, tedavi için Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sahra hastanesine götürüldü. HAYTAP gönüllüsü Osman Polat, köpeğin genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve kilo kaybettiğini belirtti.
1 Mart 2023

Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanda böcek ilacı kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili gözaltına alınan beş kişiden üçü serbest bırakılırken, iki ilaçlama firması çalışanı 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından tutuklandı. Zehirlenme sonrası AFAD ve diğer ekiplerin çalışmaları devam ediyor ve apartmandaki kimyasal oranının hala yüksek olduğu belirlendi.
17 Haziran 2023
İşaretlediklerim