Karabağ'daki Ermeni güçlerinin silah ve mühimmatlarını Rus Barış Gücü'ne teslim etmeye başladığı açıklandı. Bugüne kadar 800'den fazla silah, el bombası, havan topu, tanksavar ve uçaksavar füzesi teslim edildiği belirtildi. Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de Karabağ'da 'anayasal düzeni tesis etmek' amacıyla askeri operasyon başlatmış, ancak Ermeni grupların silah bırakmayı kabul etmesiyle harekat 24 saat sonra sona ermişti.
23 Eylül 2023

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde başlattığı operasyon sonrasında, bölgede yaşayan binlerce Ermeni, Ermenistan'a göç etmeye başladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgede Ermenilere karşı etnik temizliğin yolda olduğunu iddia etti. Azerbaycan ise bölgedeki Ermenilere eşit yurttaş muamelesi yapacağına dair söz verdi. Ermenistan hükümeti, sığınmacılara devlet tarafından finanse edilen konutlar sağladığını bildirdi.
26 Eylül 2023

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da 17 Eylül'de başlattığı 'antiterör' operasyonu sonrasında bölgeden Ermenistan'a göç eden Ermenilerin sayısı 47 bin 115'e ulaştı. Operasyon öncesi bölgedeki Ermeni nüfusun 120 bin olduğu belirtiliyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgede 'Ermenilere karşı etnik temizliğin yolda olduğunu' iddia etmiş, Azerbaycan ise bölgedeki Ermenilere 'eşit yurttaş' muamelesi yapacağına dair söz vermişti.
27 Eylül 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da Rus barış gücü birliğinden askerlerin bulunduğu bir araca hafif silahlarla saldırı düzenlendiğini ve askerlerin öldüğünü açıkladı. Olayın ayrıntılarının açıklığa kavuşturulması için Rusya ve Azerbaycan'dan soruşturma makamları temsilcileri olay yerinde çalışıyor. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından geldi.
20 Eylül 2023

Azerbaycan, Dağlık Karabağ bölgesini Ermenilerden hızlı bir şekilde aldı. Bu durum, Ermeni nüfusunun evlerini terk edip toplu göçe katılmasına ve etnik temizlik korkusuna yol açtı. Rusya'nın dikkatinin Ukrayna'daki savaşa çevrilmesi ve Azerbaycan ile Türkiye'yle daha yakın ekonomik ve siyasi bağlar kurma isteği, Azerbaycan'ın bu hareketine seyirci kalmasına neden oldu. Azerbaycan'ın bu hamlesi, Dağlık Karabağ sorununun silah zoruyla 'çözüldüğü' ve Ermenilerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in insafına terk edildiği bir durum yarattı.
27 Eylül 2023

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde başlattığı operasyon sonrası, bölgede yaşayan binlerce Ermeni, Ermenistan'a göç etmeye başladı. Ermenistan Başbakanlığı Sözcüsü Bagdasaryan, üç gündür barınma merkezlerinin faaliyet gösterdiğini ve kayıttan geçen kişi sayısının 20 bin 270 olduğunu belirtti. Dağlık Karabağ, uluslararası arenada Azerbaycan'ın toprağı olarak tanınsa da 30 yıldır bölgedeki Ermeniler tarafından yönetiliyordu.
27 Eylül 2023

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da beş Rus askerinin 'yasa dışı Ermeni güçler' zannedilerek öldürüldüğünü açıkladı. Azerbaycan Başsavcılığı, zorlu arazi koşulları, yağmur ve sis nedeniyle Rus Barış Gücü askerlerini taşıyan aracın, yasa dışı Ermeni güçlere ait araç zannedilerek ateş açıldığını belirtti. Ayrıca, aynı gün ve aynı köyün arazisinde, Rus Barış Gücü'ne ait kamyona yasa dışı Ermeni güçlerce ateş açıldığı ve bir Rus askerinin daha öldüğü, bir askerin yaralandığı ifade edildi. Her iki olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve Azerbaycan ile Rusya başsavcılarının soruşturmanın yürütülmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.
21 Eylül 2023

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Azerbaycan ve Ermenistan'ın yer aldığı kuzeybatı sınırlarına askeri sevkiyat yaptı. Bu durum, Tesnim Haber Ajansı tarafından yayınlanan görüntülerle ortaya çıktı. Görüntülerde tank ve uzun menzilli topların bölgeye sevk edildiği görülüyor. İran'ın, Irak ile yaptığı anlaşmanın ardından bu ülkenin sınırlarındaki askeri teçhizatı Azerbaycan ve Ermenistan sınırlarına sevk ettiği belirtildi.
13 Eylül 2023

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan Rusya Büyükelçiliği, protestocular tarafından kuşatıldı. Büyükelçilik, bu durumda çalışmanın mümkün olmadığını belirtti ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'na diplomatik misyonun normal işleyişinin yeniden sağlanması için önlemler alınması talebinde bulundu. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından, Azerbaycan'ın Karabağ'da 'anayasal yapıyı yeniden tesis etmek' gerekçesiyle 'anti-terör operasyonu' başlatması sonucu bölgedeki tansiyonun yeniden yükselmesiyle gerçekleşti.
20 Eylül 2023

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin lideri Samvel Şahramanyan, yeni yılda Ermeni yönetiminin varlığının sona ereceğini duyurdu. Azerbaycan'ın Eylül ayında başlattığı 'antiterör' operasyonun ardından Ermeni güçler teslim olmuş ve 'yasadışı rejim' sona ermişti. Şahramanyan, 1 Ocak'tan itibaren tüm devlet kurumlarını fesheden bir kararname imzaladığını açıkladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da önümüzdeki günlerde Dağlık Karabağ'da hiç Ermeni kalmayacağını belirtti.
28 Eylül 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Activision Blizzard, popüler oyun serisi 'Call of Duty-Warzone'u 21 Eylül'de kapatma kararı aldı. 2020 yılında piyasaya sürülen ve oyun severler tarafından beğenilen oyun, yeni sürümün çıkmasıyla 'Warzone Caldera' olarak yeniden adlandırılmıştı. Ancak yeni sürümün çıkışıyla oyuncu sayısında düşüş yaşanınca şirket, yeni serilere odaklanmak amacıyla oyunun kapatılacağını duyurdu.
23 Haziran 2023

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde mutabakat sağlandığını belirtti. Aliyev, 2. Karabağ Savaşı'nda elde edilen zaferin unutulmayacağını ancak bu konulara takılıp kalınmayacağını ifade etti. Ayrıca, Ermenistan ve Gürcistan'daki dış politika değişimlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Aliyev, Ermenistan anayasasında Karabağ'ın Ermenistan'a birleştirilmesi yönündeki maddenin değiştirilmesi gerektiğini de belirtti.
21 Temmuz 2024

Azerbaycan Hava Yolları (AZAL), güvenlik gerekçesiyle Bakü-Tel Aviv uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Bu karar, Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırılar sonrasında alındı. İsrail'de olağanüstü hal ilan edilirken, diğer havayolu şirketleri de bölgedeki uçuşlarını askıya aldı. AZAL, uçuşların yeniden başlaması için şartların değerlendirileceğini belirtti.
24 Eylül 2024

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği ile müzakereleri dört yıl süreyle askıya alma kararı, halkın tepkisine yol açtı. Başkent Tiflis'te ve Batum'da düzenlenen protestolarda göstericiler, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve parlamento seçimlerinin yenilenmesini talep etti. ABD ve AB, Gürcistan'ın kararına tepki gösterirken, bazı ülkeler Gürcistan hükümetine karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olma hedefini sürdürdüğünü belirtti.
10 Aralık 2024

Ermenistan ve Azerbaycan, Sovyetler Birliği'nin 1976 tarihli topoğrafik haritasına göre sınır hattını belirlemek için bir protokol imzaladı. Protokole göre, Ermenistan Azerbaycan'a dört köyü iade edecek ve sınır hattı yeniden çizilecek. İki ülkenin sınır belirleme komisyonları, Gazah ili yönündeki sınır hattını konuşmak için bir araya geldi ve jeodezik ölçümlere başladı. Bu gelişme, iki ülke arasında barışa yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
16 Mayıs 2024

İran'dan Azerbaycan'a uyuşturucu taşıyan bir drone, sınır hattındaki kolluk kuvvetlerinin tespiti sonucu düşürüldü. Olay 29 Eylül'de gerçekleşti ve Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti ile Güvenlik Servisi'nin ortak operasyonu ile drone durduruldu. Drone'da toplam 19,7 kilo kenevir ve 1.500 adet metadon M-40 hapı bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
1 Ekim 2024

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, AB ile müzakerelerin askıya alınması kararına karşı çıkan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili'yi 'yabancı ajan' olarak nitelendirdi. Ülkede bu karar nedeniyle başlayan protestolar devam ederken, Kobakhidze, muhalefetin hükümeti devirmeye çalıştığını iddia etti. Gürcistan'da AB üyeliği süreci, 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasası nedeniyle durdurulmuştu. Uluslararası tepkiler arasında ABD ve Baltık ülkelerinin yaptırımları yer alıyor.
6 Aralık 2024

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, ülkenin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya aldığını duyurdu. Bu karar, başkent Tiflis'te binlerce kişinin katıldığı protestolara yol açtı. Göstericiler, hükümet karşıtı sloganlar atarak parlamento binasının önünde toplandı ve güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşandı. Gürcistan'da daha önceki parlamento seçimleri de tartışmalı geçmiş ve muhalefet seçim sonuçlarını tanımadığını açıklamıştı.
29 Kasım 2024

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Başbakan İrakli Kobakhidze'nin Avrupa Birliği ile müzakereleri 2028'e kadar askıya alması üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Gösterilerde 298 kişi gözaltına alınırken, 143 polis yaralandı. Gürcistan Ombudsmanı, gözaltına alınanların çoğuna şiddet uygulandığını belirtti. Ülkede ayrıca, 26 Ekim'deki parlamento seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden muhalefet, yeniden seçim talep ediyor.
3 Aralık 2024
İşaretlediklerim