Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Mart ayında faizi yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükselten MB, nisan, mayıs ve haziran aylarında da faizi sabit tutmuştu. Para Politikası Kurulu, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini izleyerek, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı ifade edildi.
23 Temmuz 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Mart ayında yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltilen faiz oranı, nisan ayından itibaren sabit tutulmuştu. MB Para Politikası Kurulu, eylül ayında da politika faizini değiştirmeyerek piyasa beklentilerini karşıladı. Karar metninde, enflasyon göstergelerinin ve yurt içi talebin durumu değerlendirilerek, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.
19 Eylül 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,5 seviyesine çekti. Bu karar, yüksek enflasyon oranlarına rağmen alındı ve TCMB'nin son dönemdeki faiz indirim döngüsünü takip etti. Aralık ve Ocak aylarında faiz oranı yüzde 9 olarak sabit tutulmuştu. Ancak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerini sınırlamak amacıyla bir indirim beklentisi oluşmuş ve TCMB bu yönde bir karar almıştır.
23 Şubat 2023

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, yüzde 20 olması beklenen faiz oranının altında kaldı. Düşük faiz politikası nedeniyle ekonomi krize girmiş ve dolar ve avro kurları yükselmişti. Merkez Bankası'nın faiz artırımı, piyasanın normalleşmesi ve ekonomik dengenin sağlanması için bekleniyordu.
20 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, ocak ayından bu yana belirli bir yol haritası izlediğini ve bu çerçevede faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı. Banka, ocak ayındaki enflasyon oranını politika değişikliği yapılmasını gerektirecek düzeyde görmediğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faiz kararlarının ekonomik gerekliliklerden ziyade siyasi tercihlere göre alındığı ve seçimlere kısa bir süre kala faiz artırımı ihtimalinin çok düşük olduğu ifade edildi.
22 Şubat 2024

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Kararda, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi.
27 Haziran 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından geldi. Ancak, Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan birçok ekonomist, yapılan faiz artırımını yeterli bulmadı. Ekonomistler, faiz artışının beklentilerin altında kaldığını ve yapısal reformların eşlik etmesi gerektiğini ifade ettiler.
22 Haziran 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarınki toplantısında politika faizini sabit tutmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Aktaş, Türkiye'de faiz toplantılarının genellikle büyük bir heyecanla beklendiğini, ancak bu sefer durumun farklı olduğunu ifade ediyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamanın da büyük ölçüde tahmin edilebilir olduğunu ve sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar devam edeceğini vurguluyor. Ayrıca, gelecekte enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

Para Politikası Kurulu, ocak ayında politika faizini yüzde 42.5'ten yüzde 45'e yükseltti ve bu kararın dezenflasyonu sağlamak için gerekli parasal sıkılığa ulaşıldığını belirtti. Ancak, enflasyon oranlarının mevsimsellikten arındırılmış analizleri ve sonraki aylardaki değişimler, bu sıkılığın yeterliliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Merkez Bankası'nın, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasını daha da sıkılaştıracağını belirtmesi, gelecek dönemde faiz artırımı ihtimalini gündeme getiriyor.
14 Mart 2024

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Murat Muratoğlu, bu kararın halkı doğrudan ilgilendiren mevduat faizleriyle aynı olmadığını belirtiyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle mevcut politikanın işe yaramadığını ve teknik önlemler alındığını ifade ediyor. Muratoğlu, yanlış hamlelerin ülke ekonomisini daha da kötüleştirebileceğini ve para politikasının sınırlı etkisi olduğunu vurguluyor.
24 Mayıs 2024

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Banka, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu belirtti. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca, makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla menkul kıymet tesisi uygulamasının sonlandırıldığı belirtildi.
23 Mayıs 2024
İşaretlediklerim