Türkiye'de seçimlere yaklaşılırken döviz piyasasında hareketlilik arttı ve bankalar arasındaki döviz alım satım makası 1 Türk Lirası'nı aştı. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada farklı fiyat oluşumlarına yol açtı. Merkez Bankası'nın belirlediği kurlar ile Kapalıçarşı ve bankaların uyguladığı kurlar arasında önemli farklar bulunuyor. Özellikle kamu ve özel bankaların döviz satış fiyatları, Merkez Bankası'nın kurlarından daha yüksek seviyelerde.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) ürününde faiz tavanını kaldırdı. Daha önce KKM'de faiz oranı, politika faizinin en fazla 3 puan üstünde olabiliyordu. Bu değişiklikle birlikte, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'nın ifadesine göre, KKM getirileri yüzde 17'ye kadar çıkabilecek. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu düzenlemenin yatırımcılar için alternatif yarattığını ve KKM'ye olan ilginin zamanla artabileceğini belirtti.
30 Ocak 2023

Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e yükseltti. Para Politikası Kurulu (PPK), mevcut parasal sıkılık düzeyinin yeterli olduğunu ve enflasyon beklentileri istikrar kazanana kadar bu seviyenin korunacağını belirtti. Ekonomistler, bu açıklamayı yılın son faiz artışı olarak yorumladılar ve enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılığın gözden geçirileceğini ifade ettiler.
25 Ocak 2024

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan ankete göre, katılan 23 kurumun medyan beklentisi Merkez Bankası'nın ocak ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkarması yönünde. Ankette, faiz artışının ardından ilk indirimin 2024'ün üçüncü veya dördüncü çeyreğinde olabileceği öngörülüyor. Türkiye ekonomisi için döviz ihtiyacının devam ettiği ve bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yatırımcılarla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Ayrıca, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik 35 milyar dolarlık yatırım paketi duyurduğu bilgisi de veriliyor.
22 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kuru belirli bir seviyede tutulmaya çalışılıyor, ancak bu durum piyasada çift fiyatlandırmaya yol açıyor. Kapalıçarşı'daki döviz fiyatları ile Merkez Bankası'nın resmi kurları arasında yüzde 5'i aşan farklar oluştu. Bu durum, özel şirketler ve vatandaşlar dahil birçok kesimin döviz talebini Kapalıçarşı'ya yönlendirdi. Ayrıca, devlet enerji ithalatçısı BOTAŞ'ın da Kapalıçarşı'dan döviz alımı yaptığı belirtiliyor.
24 Nisan 2023

Bloomberg'in hesaplarına göre, Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den Haziran 2023'e kadar döviz kurlarını sabit tutmak amacıyla yaptığı 'arka kapı' müdahalelerin toplam maliyeti 199 milyar dolara ulaştı. Bu müdahalelerin en yoğun yaşandığı dönem, seçim yarışının kızıştığı nisan ve mayıs ayları olup, bu dönemde 52 milyar dolarlık bir müdahale gerçekleşti. Muhalefet partileri, özellikle CHP, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinden satılan 128 milyar doların akıbetinin bilinmediğini iddia ediyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, bu müdahalelerin aylık ortalama 12 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
13 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından oy birliğiyle alındı. FOMC, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflediğini belirtti. Ayrıca, son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği bildirildi.
1 Kasım 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bankaların düşük faizli ve uzun vadeli tahvillerinin oluşturduğu sorun için Merkez Bankası'nın bir çözüm aradığını yazdı. Bu tahviller, bankaların mevduatlarının belli bir kısmını TL'de tutma zorunluluğunu yerine getiremeyenlere ceza olarak verilmişti. Faiz artışı durumunda bankaların büyük zararlarla karşılaşacağı ve bu nedenle tahvillerin tasfiyesi talep edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu konuda bir geri alım ihalesi düzenleyebileceği ve bankaların zararının bir kısmının böylece önlenebileceği ifade ediliyor.
20 Haziran 2023

MIT Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi ve tek başına faiz artırmanın ekonomiyi düzeltmeyeceğini belirtti. Acemoğlu, ekonomiyi düzeltmek için dört politika değişikliği önerdi: reel faizleri sıfırın üstüne çıkarmak, ifade özgürlüğü ve demokratik hakları güçlendirmek, verimlilik ve teknolojik gerilik sorunlarını çözmek ve yurtdışından kaynak getirilmesi. Ancak Acemoğlu, bu önerilerin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda belirsizliğini ifade etti ve Türkiye ve Türk halkını zor günlerin beklediğini belirtti.
27 Ağustos 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonla mücadele etmek için KKM hesaplarına yönelmiş ve bu hesaplarda faiz tutarı ve kur farkı ödenmişti. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. Politika faizi seçimden beri yükseltildiği için KKM hesaplarındaki faiz oranları da yükseliyordu.
25 Eylül 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim