Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları beklenenden bir gün önce açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy, sonuçların ÖSYM’nin sitesinden erişilebilir olduğunu duyurdu. Sonuçların yarın açıklanması bekleniyordu, ancak bugün sabah saatlerinde açıklandı.
16 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt döneminde, üniversite farklı bölümler için 217 öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. Açılan ilanlarda, adayların akademik çalışma alanları ve tez konuları gibi kişiye özel detaylar belirtildi. Bu durum, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlara aykırı. İlanlarda, aynı kadro için farklı kriterlerin belirlenmesi ve tutarsızlıklar da dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üniversitelerin 2023-2024 eğitim-öğretim yılına uzaktan devam edebileceğini belirtti. Hangi bölümlerin yüz yüze, hangilerinin uzaktan devam edeceğini üniversitelerin senatolarının karar vereceğini ifade etti. Özvar, bu açıklamayı deprem bölgesindeki üniversitelerin rektörleriyle görüşmek için Gaziantep’te yaptı.
22 Eylül 2023

Karabük Üniversitesi'nde, çoğunluğu Afrikalı öğrenciler olmak üzere, grup seks ve HIV ile HPV vakaları gibi asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı. Bu kampanya, ağırlıklı olarak Ümit Özdağ'ın destekçileri tarafından yaygınlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. İsmail Kılıçarslan, bu tür kampanyaların Türkiye'ye zarar verdiğini ve milli güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
26 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan yükseköğrenim diploması, vesikalık fotoğraf ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafını eksik buldu. Erbakan'ın bu evrakları tamamlaması için verilen süre bugün saat 17:00'ye kadar. Ayrıca YSK, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın adaylık başvurularını reddetti ve dokuz başvuruda daha eksik evrak olduğunu belirtti.
21 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanı ve AKP milletvekili adayı Mahmut Özer, CNN Türk'te katıldığı bir programda 12'nci sınıf öğrencilerinin devamsızlıktan muaf tutulacağını duyurdu. Bu kararın, öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) rahat bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını belirtti.
2 Mayıs 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024

ÖSYM, 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan üniversiteye geçiş sınavı (YKS) için başvuruların 8-23 Mart tarihleri arasında alınacağını duyurdu. Deprem sebebiyle afet bölgesi ilan edilen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS yapılmayacak ve bu illerde ikamet eden adaylar sınav ücreti ödemeyeceklerdir. Ayrıca bu illerdeki adaylar, sınava girmek için istedikleri şehirleri tercih edebilecekler.
8 Mart 2023

ODTÜ'de öğrenciler, geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda düzenlenen mezuniyet töreninin iptal edilme girişimine karşı çıkarak yönetime baskı yaptılar. Öğrenciler, törenin iptal edilmesi durumunda alternatif bir mezuniyet düzenleyeceklerini belirttiler. Öğrencilerin baskıları sonucunda ODTÜ yönetimi, mezuniyet töreninin 26 Temmuz'da Devrim Stadyumu'nda yapılacağını duyurdu. Daha önce akademik takvimde yapılan değişiklikler ve yönetimin sessizliği, öğrenciler arasında endişe ve tepkilere neden olmuştu.
11 Temmuz 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular, bugün saat 23:59'da sona eriyor. Başvurular, 1 Şubat'ta başlamıştı ve adaylar, başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yapabiliyorlar.
26 Şubat 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS'nin yapılacağını açıkladı. Daha önce bu bölgelerde sınavların yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılan yeni incelemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitime devam etme kararı sonrasında, bu dört ilde sınavların tekrar düzenlenmesine karar verildi. Ersoy, bölgedeki öğrencilerin güvenli bir şekilde sınavlara girebilmeleri için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.
30 Mart 2023

YÖK'ün 2024 istatistiklerine göre, kadınların akademideki oranı %46.4, üniversitelerdeki kız öğrenci oranı ise %51.7'ye ulaşmış durumda. Ancak, Türkiye'deki 127 devlet üniversitesinden sadece 6'sının rektörü kadın. YÖK'ün 43 yıllık tarihinde hiç kadın başkan atanmamış ve mevcut 19 üyesinden sadece 2'si kadın. Bu durum, yükseköğretimde kadınların erişim ve temsil oranlarının artmasına rağmen, yönetim kademelerinde cinsiyet eşitsizliğinin devam ettiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran'da düzenlenecek olan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 26 Şubat'a kadar üç milyonun üzerinde aday başvurdu. Geç başvurular 5-7 Mart tarihleri arasında alınacak ve bu başvurular için ücret yüzde 50 daha fazla olacak. Geçen sene YKS'ye 3 milyon 498 bin 18 aday başvurmuştu. Aday sayısının netleşmesi için geç başvuruların tamamlanması bekleniyor.
1 Mart 2024

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları ve doğru yanıt ortalamaları ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy tarafından paylaşıldı. Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) doğru yanıt ortalamaları belirli dersler için açıklandı. Ayrıca, 80 soruluk Yabancı Dil Testi'nde (YDT) doğru yanıt ortalamaları da belirtildi.
20 Temmuz 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da MSÜ, YÖKDİL/1, YDS/1 ve TUS/1 sınavlarının yapılmayacağını açıkladı. Bu illerde sınav merkezi seçen adayların, belirtilen tarihler arasında geç başvuru yaparak sınav merkezlerini değiştirmeleri gerekecek. Adaylar, sınav merkezi tercihlerini ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sisteminden ve mobil uygulamasından güncelleyebilecekler.
2 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nikah şahidi olduğu AKP'li vekil İsmet Uçma'nın damadı Hikmet Balcı işe alındı. Üniversiteye Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra 400'den fazla personel mülakatla alındı. Yolsuzluk şüphelisi Faruk Yakaryılmaz'ın bilgi işlem daire başkanlığına getirilmesi ve işe alım komisyonunda yer alması, KPSS puanı düşük adayların işe alınması ve bazı komisyon üyelerinin yakınlarının üniversiteye alınması gibi iddialar ortaya atıldı. Ayrıca, işe alım sürecinde adaylara dini inançlarına yönelik sorular sorulduğu iddia edildi.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023
İşaretlediklerim