Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ile yapılan dört saatlik görüşmenin ardından, Karatepe'nin kamuoyuna yönelik mesajlarının tribün ve taraftar kaygısıyla verildiğini belirtti. Karatepe, görüşme sonrasında hükümetin ekonomik politikalarında bir değişim iradesi görmediklerini ifade etmişti. Şimşek, görüşmede tüm konuların şeffaf bir şekilde ele alındığını ve önerilerin not edildiğini söyledi.
25 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıktığını duyurdu. Şimşek, bu haberi resmi açıklama öncesinde sosyal medya hesabından 'Başardık' mesajıyla paylaştı. Bu gelişme, Türkiye'nin uluslararası finansal sistemdeki itibarını olumlu yönde etkileyebilir.
28 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye dış kaynak sağlama çabaları kapsamında Londra'da verimli toplantılar gerçekleştirdiğini belirtti. Şimşek, daha önce de Körfez ülkeleri, ABD ve Batı yatırımcıları ile görüşmeler yapmıştı. Şimşek, 29 Eylül'de brüt döviz rezervlerinin haftalık 3,3 milyar dolar gerileyerek 122,2 milyar dolar olduğunu, bu gelişmede altın fiyatları ile swap işlemlerinin etkili olduğunu ifade etti.
6 Ekim 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, 23 Nisan bayram mesajında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sert bir tepki gösterdi. Bahçeli'nin eleştirisi, Şimşek'in IMF Bahar Toplantıları'nda kullandığı 'locals' ifadesine dayanıyor, bu ifade Türkçeye 'yerel halk' olarak çevrildi ve olumsuz bir anlamda kullanıldığı algılandı. Bu durum, iktidar ortakları arasında mesajlaşmaların ve anlaşmazlıkların devam ettiğine işaret ediyor.
23 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye dahil G20'nin gelişmekte olan ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların dünya ekonomisini yüzde 4 oranında etkilediği belirtiliyor. Raporda, bu ekonomilerin 2000'den bu yana küresel GSYH'deki paylarını iki katından fazla artırdığı ve özellikle Çin'deki şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, politika yapıcılara gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şokları yönetmek için tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme çağrısında bulunuluyor.
10 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim belirsizliğinin ardından piyasaların odaklandığı yeni ekonomi yönetimi ve politikaları konusunda TÜSİAD üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. TÜSİAD yönetimi, bankacılık sektörüne getirilen regülasyonlar ve normalleşme adımları hakkında önerilerini sundu. Şimşek, iş dünyasının görüşlerini dinleyerek teknik detayları not aldı. TÜSİAD YİK Başkanı ve Başkanı toplantının verimli geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte TÜSİAD'ı eleştirdiği de hatırlatıldı.
16 Haziran 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Fon, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl yüzde 3,25 büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu, temmuz ayında yapılan tahminlerden daha yüksek; o zamanlar bu yıl için yüzde 3 ve gelecek yıl için yüzde 2,8 büyüme öngörülmüştü. IMF, Türkiye'deki politika değişikliklerini memnuniyetle karşıladığını ve bu adımların riskleri azalttığını ve yatırımcı güvenini artırdığını belirtti.
10 Ekim 2023

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Bu gelişme, daha önce Moody’s ve S&P tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerin ardından geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar, ülkenin son 12 yılda, özellikle son beş yılda, ekonomik politikalarının nasıl yönetildiğine dair eleştirileri gündeme getirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin not artışında etkili olduğunu belirtti.
12 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile ikinci kez bir araya geldi. Şimşek, aktif siyasete girmeyeceğini ancak ekonomi alanında katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a göre, Şimşek kabinede yer almasa da yeni ekonomi programının yazımında önemli bir rol üstlenecek. Şimşek'in sağlık sorunları nedeniyle stresten uzak durması gerektiği ve bu durumun kabine görevini kabul etmemesinde etkili olduğu ifade edildi.
4 Nisan 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmede dört ana başlıkta taleplerini ilettiklerini belirtti. Asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yapılması, tarımın ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınması, vergi adaletinin sağlanması ve TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması talepler arasında yer aldı. Ancak Karatepe, dört saatlik görüşmenin sonunda hükümetin anlayışında bir değişim iradesi görmediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladıktan sonra ekonomide şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini vurgulayarak, zorlu ekonomik koşullar altında politika oluşturma taahhüdünde bulundu. Önceki dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Şimşek'in göreve başlamasının ardından dolar/TL kuru 23 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı yeni ekonomi modeli nedeniyle Türkiye'de ekonomik kriz derinleşirken, iktidar eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomideki sıkıntılı dönemi aşmak için ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve ekonomi politikaları konusunda katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş ise neoliberalizmin çöktüğünü ve dünyanın yeni bir ekonomik sistem arayışında olduğunu ifade etti, ancak Türkiye'nin serbest pazar ekonomisi koşullarında büyümeye devam edeceğini söyledi.
17 Nisan 2023

Mehmet Şimşek, ABD'de bir IMF panelinde 'locals' terimini kullanarak Türk varlıklarına olan ilgiyi ve yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kullanım bazı tepkilere neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu terimin ekonomi ve finans alanında rutin olarak kullanıldığını ve 'yerel yatırımcılar' anlamına geldiğini açıkladı. Bakanlık, Şimşek'e yönelik kasıtlı ithamları kınadığını belirtti.
22 Nisan 2024

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Nureddin Nebati'den görevi devraldı. Nebati'nin döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve bu durum sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Şimşek, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmada mali disiplin, fiyat istikrarı ve makrofinansal istikrarı önceliklendireceğini, sosyal refahı artırma hedefiyle şeffaflık ve uluslararası normlara uyumun temel olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesi gerektiğini ve enflasyonla mücadeleyi temel politika olarak benimseyeceğini ifade etti.
4 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarında kullandığı 'yerel halk' ifadesiyle ilgili olarak vatandaşların değil, yatırımcıların kastedildiğini belirtti. Bu ifade kamuoyu ve siyasiler tarafından tepki çekmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Şimşek'i eleştirmişti. Şimşek, ifadenin finans terminolojisinde sıkça kullanıldığını ve kötü niyetli çevreler tarafından istismar edildiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve zaman gerektirdiğini söyledi.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim