Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023

Türkiye'de kasım ayında binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satılan markalar sıralamasında Renault, Fiat ve Volkswagen öne çıktı. 2022 yılının ilk 11 ayında otomobil satışları yüzde 60,8 artışla 1 milyon 73 bin 982 adete ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Kasım ayında binek otomobil satışlarında Renault 11 bin 471 adetle ilk sırada yer alırken, hafif ticari araç segmentinde 7 bin 424 satışla Fiat liderliğini korudu. Lüks otomobil segmentinde ise Porsche, Lexus ve Maserati gibi markaların satışları dikkat çekti.
5 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu ve Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye avro bazında Avrupa'da otomobil fiyatlarının en pahalı olduğu ülke konumuna geldi. 2022 yılında AB ülkelerinde 100 avro karşılığı satın alınan bir otomobilin Türkiye fiyatı 144 avro olarak belirlendi. Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sıkıntıları aşmak için eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmiştir. Erdoğan, ekonomi politikalarının devam edeceğini belirtirken, mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin artırılması için doğru bir adım olduğunu ve bu modelle yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerinden büyümeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Nebati, turizmde de büyük hedefler koyarak 2023 yılı sonunda 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.
23 Mart 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının ocak-nisan döneminde yüzde 57,3 artışla 333 bin 650 adet olduğunu belirtti. Ancak arz, kredi ve kur sıkıntıları nedeniyle yıl sonu satış beklentisinin 1,2 milyon yerine 900 bin adet olabileceğini ifade etti. Gazeteci Emre Özpeynirci, bu durumu talebin 300 bin adet altında kalacağı şeklinde yorumladı.
30 Mayıs 2023

Seçim sonrası yaşanan kurdaki rekor artışlar nedeniyle otomobil fiyatlarına zam geldi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin Twitter hesabından duyurduğu üzere, Volkswagen, Nissan, Isuzu ve Fiat markalarının bazı modellerine yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda zam uygulandı. Bu zamlar, Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunmasının ardından gerçekleşti.
23 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2023'te BM Genel Kurulu sırasında Elon Musk ile görüşmüş ve Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurması için çağrıda bulunmuştu. Ancak otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurma planının olmadığını yazdı. Özpeynirci, Türkiye'nin 26 yıldır yeni bir otomotiv markasından yatırım almadığını ve mevcut yatırımların da ülkeden çekildiğini belirtti.
20 Kasım 2023

Citroen CEO'su Vincent Cobee, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, elektrikli araçlara geçişin SUV'ların ağırlığını artıracağını ve çevreye olan etkilerinin bu araç türünün popülerliğini azaltacağını belirtti. Cobee, batarya ağırlığının ve çevre kirliliğinin SUV'ları daha tehlikeli ve çekici olmaktan çıkaracağını, bu nedenle insanların zamanla SUV kullanmayı bırakacağını öngörüyor. Ayrıca, devletlerin ağırlık vergisi getirebileceğini ve bu durumun SUV'ların terk edilmesini hızlandıracağını ifade etti.
17 Ocak 2023

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye Avrupa'da araç alımında en yüksek vergiye sahip ülke konumunda. Türkiye'de KDV oranı %20'ye yükseltilmiş ve ÖTV gibi ek vergilerle birlikte araç fiyatları oldukça artmış. Örneğin, vergisiz fiyatı 33 bin dolar olan bir araç Türkiye'de 71 bin 280 dolara satılıyor. Diğer yandan, bazı Avrupa ülkelerinde teşvikler sayesinde araçlar vergisiz fiyatlarından daha ucuza satılabiliyor.
1 Aralık 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında Türkiye'nin siyasi yumuşama sürecine ihtiyaç duyduğunu belirtti ve bu kapsamda CHP lideri Özgür Özel'e iade-i ziyarette bulunacağını duyurdu. Erdoğan'ın bu açıklaması, Türkiye'de din üzerinden siyaset yapan ve muhalefeti dinsizlikle itham eden kesimlerin tutumlarına bir tepki olarak yorumlanabilir. Akif Beki'nin yazısında, siyasi çıkarlar için dini hassasiyetleri öne sürenlerin sonunda gerçek niyetlerinin ortaya çıkacağı vurgulanıyor.
4 Mayıs 2024

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti sırasında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'ye Türkiye'nin yerli otomobili Togg'u hediye etti. Katar Emiri ise Erdoğan'a FIFA 2022 Dünya Kupası finalinde kullanılan ve Lionel Messi'nin imzaladığı futbol topunu gösterdi. Bu ziyaret, eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıları çekme ve döviz bulma amacıyla Körfez ülkelerini ziyaret etmesinin ardından gerçekleşti.
19 Temmuz 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle ikinci el araç piyasasında fiyatlar yükselmiş durumda. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle ikinci el araçların sıfır fiyatından yükseğe satılamayacağı ve düzenlemeye uymayanlara para cezası uygulanacağı bildirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve başladığında ikinci el otomobil piyasasına yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini ve stokçuluk yapanlara ceza kestiklerini ifade etti. Ayrıca, ikinci el araç satışlarının gevşediğini ve fiyatların sıfır araç satış fiyatlarına doğru düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'nde yaşayan 'Şero' adlı kedi ile bir araya gelen Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda yaş mamayı lüks tüketim kategorisinden çıkaracaklarını belirtti. Türkiye'de kedi ve köpek mamaları şu anda yüzde 18 KDV ile lüks tüketim ürünleri arasında yer alıyor. Kılıçdaroğlu, kedilerin özgürlüğüne ve bilgeliğine vurgu yaparak, Şero'ya verdiği sözü Instagram hesabından paylaştı.
12 Mart 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında devam eden bulunurluk sorunu nedeniyle ikinci el piyasasında fiyatlar arttı. Bu durumdan faydalanan galerici ve karaborsacıların, Mercedes-Benz'in online satış platformunda özel yazılımlar kullanarak sıfır araçları hızla satın aldıkları ve böylece ikinci el piyasasını etkiledikleri iddia edildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, bu durumu sosyal medya üzerinden teyit ettiğini ve sistemin bu şekilde işlediğini belirtti.
21 Haziran 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatları yükselmiş ve ikinci el piyasasında araçlar sıfır fiyatına yakın veya daha yüksek fiyatlara satılmaya başlamıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araçların sıfır araç fiyatından yüksek bir fiyata satılması yasaklanmıştır. Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasını düzenlemeyi amaçlamaktadır.
6 Temmuz 2023
İşaretlediklerim