AFAD Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında meydana gelen artçı sarsıntıların sayısının 6 bin 40'a ulaştığını açıkladı. 4 ile 5 büyüklüğü arasında 436, 5 ile 6 büyüklüğü arasında ise 40 artçı sarsıntı olduğu belirtildi. Ayrıca, 6 Şubat'tan itibaren 6,6 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildiği bildirildi. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, artçı sarsıntıların devam edeceğini ve bazılarının 6 ve üzerine çıkabileceğini, hasarlı binalara girilmemesi gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören Adıyaman'daki üç katlı bir bina çöktü. Olay yerine AFAD, UMKE, itfaiye ve güvenlik güçleri sevk edildi ve arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Adıyaman Belediye Başkanı ve bir milletvekili, binanın daha önce boşaltıldığını ve can kaybı bilgisinin olmadığını belirtti. Belediye Başkanı, enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 50-60 seviyesine ulaştığını ifade etti.
25 Mart 2023

Gaziantep'te 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hatay Valisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ölü ve yaralıların olduğunu doğruladı. AFAD, depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını açıkladı. Yıkılan binaların olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 8-9 şiddetindeki depremlere dayanıklı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında başvuru olduğunu ifade eden Özhaseki, bu projelerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay gibi şehirlerde de devam edeceğini söyledi.
29 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, İstanbul'da olası bir deprem riski nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışmalar yaparken, finans sektörü de riskleri dağıtmak için operasyonlarını İstanbul dışına taşımayı düşünüyor. Ekonomim gazetesinin haberine göre, bir yabancı banka Ankara'da yer arayışına başladı. Ayrıca, pandemi sonrası esnek çalışma imkanları sunan bir başka banka da çalışanlarına daha fazla esneklik sağlayabilmek için alternatifler üzerinde düşünüyor.
14 Mart 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da yarın kuvvetli ve tam fırtına beklendiğini açıkladı. İstanbullulara gönderilen SMS ile vatandaşlar olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Tam fırtına, denizcilikte rüzgarın şiddetinin 12 Beaufort ölçeğinde 12'ye ulaştığı, saatte 117-137 kilometre hızla esen bir fırtına türüdür ve bu durumda deniz kabartısı çok yükselirken hava da kararsız olur.
25 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşların binalarının deprem risk durumunu ücretsiz öğrenebilmeleri için 'Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'nı geliştirdi. Uygulama, ABD'nin AFAD'ı FEMA tarafından geliştirilen algoritma kullanılarak binaların zarar görebilme ihtimali ve dayanıklılığına ilişkin tahmin raporu oluşturuyor. Kullanıcılar, bina bilgilerini girerek 0-4 aralığında bir skor alıyorlar ve bu skor, binanın risk durumunu gösteriyor. Uygulama, resmi bir risk tespiti yapmıyor ve ileri seviye analizler için başvurulması gerektiğini belirtiyor.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarının hızlı ve plansız bir şekilde yapılmaması gerektiğini belirterek, geçmiş hataların tekrarlanmaması için dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağı yönündeki açıklamalarına karşın, uzmanlar acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. İmamoğlu, afet bölgesindeki hafriyat dökümü ve yeni konut yapımının seçim yatırımına dönüşmemesi gerektiğini, yerel ekonominin desteklenmesi ve herkesin sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
23 Şubat 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında HASUDER'in üçüncü saha raporunu yayınladı. Raporda, özellikle Hatay'da çözülmesi gereken büyük sorunlar olduğu ve AFAD'ın hizmetlerinin tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığı belirtiliyor. Kılıç, hükümetin muhalif gördüğü kesimlere daha az yardım yaptığını veya görmezden geldiğini ifade ediyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) sağlık malzemelerinin dağıtımında sorunlar olduğu ve üreme sağlığı hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulanıyor.
13 Mayıs 2023

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrasında deprem bölgesinde incelemeler yaparak bir rapor yayımladı. Raporda, AFAD'ın geç harekete geçmesi, koordinasyon ve ekipman eksikliği, sivil toplumun çalışmalara katılımının engellenmesi gibi konularda ciddi eksiklikler olduğu belirtildi. Ayrıca, madencilerin arama kurtarma çalışmalarında büyük özveri gösterdikleri ancak yeterli destek alamadıkları ve AFAD'ın bazı müdahale yöntemlerinin etkisiz olduğu ifade edildi.
11 Şubat 2023

AFAD Deprem Dairesi, Bolu merkezli 4,8 büyüklüğünde ve 8 kilometre derinlikte bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Deprem, Ankara ve İstanbul'da da hissedildi. AFAD Başkanı Yunus Sezer ve Bolu Valiliği, deprem sonrasında herhangi bir olumsuz durumun tespit edilmediğini ve saha tarama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da kentte herhangi bir olumsuz durum olmadığını bildirdi.
16 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım nedeniyle depremzedeler için AFAD koordinasyonunda 107 çadırın kurulumuna başlandı. Antakya ilçesindeki Millet Bahçesi'nde askerlerin yardımıyla kurulan çadırlara depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, jandarma ve belediyeler tarafından toplanma bölgesinde yiyecek, giyecek, yakacak ve battaniye gibi yardımlar sağlandı.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki sekiz ulusal televizyon kanalının ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye Tek Yürek' adlı canlı bağış yayınına telefonla katıldı. Erdoğan, yurt içi ve yurt dışından AFAD hesaplarına yapılacak bağışların tamamının depremzedeler için harcanacağını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yıkılan binaların yerine bir yıl içinde güvenli konutlar inşa edilmesi hedefini dile getirdi. Bu açıklama, bilim insanlarının deprem bölgelerinde hızlı inşaat politikasının yanlış olduğuna dair uyarılarına rağmen yapıldı.
15 Şubat 2023

İYİ Parti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında AFAD'ın görevlerini yerine getirememesinin nedenlerinin araştırılmasını talep etti. Ancak bu önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, hükümetin depreme hazırlıksız olduğunu ve AFAD'ın çaresizliğini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise depremle ilgili eleştirilere sert tepki göstermiş ve daha sonra eksiklikleri kabul ederek halktan 'helallik' istemişti.
27 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

Japon deprem uzmanı Yoşinori Moriwaki, İzmir'de 6,5 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ve hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. İzmir Kitap Fuarı'nda düzenlenen 'Depreme hazır mıyız Türkiye?' etkinliğinde konuşan Moriwaki, depremlerde alınacak önlemlerle oluşacak hasarların yüzde 70 azaltılabileceğini ifade etti. Moriwaki, İzmir'in kendi fay hattının henüz kırılmadığını, bu nedenle bir deprem beklediklerini ve bu depremin büyüklüğünün 6,5 olabileceğini söyledi.
5 Kasım 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Türkiye Acil Tıp Derneği Afet Komisyonu, deprem sonrasında alınması gereken önlemler ve sağlıkla ilgili önerilerde bulundu. İlk 72 saatte kendi imkanlarla mücadele edilmesi gerektiği, göçük altında kalanların mutlaka hekim kontrolünden geçmesi, temiz gıda tüketimi, soğuktan korunma yöntemleri ve ateş kullanımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ilaç kullanımı, iletişim araçlarının kullanımı, arama kurtarma ekipleriyle koordinasyon ve sosyal medya bilgilerinin doğruluğunun teyit edilmesi gibi konularda uyarılarda bulunuldu.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim