ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Otomotiv sektöründe 7 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen genel güvenlik yönetmeliği, 31 Ağustos’a ertelendi. Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını esas alan bu yönetmelik, araçlarda opsiyonel olan güvenlik donanımını zorunlu hale getiriyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, stokta olan ve güvenlik donanım şartlarını sağlamayan mevcut araçlar iki ay boyunca satılmaya devam edecek.
26 Haziran 2024

Yalova Milletvekili Meliha Akyol'un aracını yanlış yere park ettiğini sosyal medyada ifşa eden Berkant Fitoz ve Recep Adıgüzel isimli vatandaşlar, 'kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirmek ve yaymak' suçundan hapis ve para cezasına çarptırıldı. İki vatandaş, Akyol'un aracının park yasağını ihlal ettiğini belirterek polisi aramış ve bu süreçte polis memurlarıyla olan konuşmalarını canlı yayınlamıştı. Mahkeme, her birine ayrı ayrı iki yıl bir ay hapis ve 17 bin 900 lira vekalet ücreti ödeme cezası verdi.
18 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), şehirdeki ihtiyaç fazlası minibüs ve dolmuşları taksiye dönüştürme kararı, bir taksi kooperatifinin açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından hukuka uygun bulundu ve dava reddedildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, kararı Twitter üzerinden duyurarak, UKOME'nin takdir hakkına ve bilimsel raporlara dayalı kararlarının önemine vurgu yaptı. Bu kararın UKOME'nin yenilikçi adımlar atabilmesi için önemli olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, sıfır araç satışında tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep eden, tüketiciyi aksesuar almaya veya düşük takas fiyatı belirlemeye zorlayan yetkili bayilerin ikinci el araç satış yetki belgeleri iptal edilecek. İptal edilen işletmelere ve işletme sahiplerinin diğer işletmelerine bir yıl süreyle yeni yetki belgesi verilmeyecek. EBS Analiz Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Erol Şahin, yönetmeliğin sıfır araç satışıyla doğrudan ilgili olmadığını ve ikinci el alım-satım işlerini düzenlediğini belirterek, düzenlemenin etkili olmayacağını savundu.
6 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, TikTok uygulamasının federal düzeyde kamu çalışanlarının kurumsal cep telefonlarında kullanımının yasaklandığını açıkladı. Bu karar, içişleri bakanlığı bünyesinde oluşturulan uzman heyetin şubat ayından bu yana yaptığı incelemeler sonucunda alındı. Karner, kamu görevlilerinin kişisel cihazlarında TikTok kullanmaya devam edebileceklerini belirtti, ancak resmi cihazlarda yasağın bilgi ve veri güvenliği kaygıları nedeniyle getirildiğini ifade etti. ABD ve Avrupa'da birçok ülke benzer yasakları uygulamıştı.
11 Mayıs 2023

İstanbul Valiliği, 1-20 Eylül tarihleri arasında emniyet ve jandarma ekiplerinin gerçekleştirdiği trafik denetimlerinde 135 bin 309 araca toplam 204 milyon 931 bin 154 lira ceza kesildiğini açıkladı. Okulların açılmasıyla birlikte trafikteki olası aksamaların önüne geçebilmek için denetimlerin sıklaştırıldığı belirtildi. Denetimlerde 8 bin 6 araç trafikten men edildi. En çok rastlanan ihlaller arasında duraklama ihlalleri ve yasak park, aşırı hız ve sürücü belgesiz araç kullanma yer aldı.
21 Eylül 2023

Kadıköy'de acil hasta taşıyan bir ambulansın önünü kesen motosikletli iki kişi, ambulansın içinde hasta olduğuna inanmadıklarını söyleyerek hastayı görmek istemişti. Ambulans şoförü bu anları cep telefonu kamerasıyla kaydetmişti. Olayın ardından motosikletliler ikna olup ambulansı serbest bırakmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu kişilerin yakalandığını ve adalete teslim edileceğini duyurdu.
12 Haziran 2024

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Çin'de satılan 1,1 milyon elektrikli otomobilini, hızlanma ve fren sistemlerini etkileyen yazılım hataları sebebiyle geri çağırma kararı aldı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi tarafından tespit edilen yazılım hataları, gaz pedalına uzun süre basıldığında uyarı verilmesini ve yenilemeli fren sistemine geçişi engelliyor, bu da çarpışma riski oluşturuyor. Geri çağırma işlemi 29 Mayıs'tan itibaren başlayacak ve şirket, hataları kablosuz yazılım güncellemeleriyle düzeltecek.
13 Mayıs 2023

İstanbul Fatih'te bir düğün konvoyunun ambulansa yol vermemesi üzerine sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Beş araç sürücüsü ve bazı yolculara toplam 118 bin 487 lira idari para cezası kesildi ve araçlar 60 gün trafikten men edildi. Ayrıca sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan adli işlem başlatıldı.
31 Ocak 2023

Avustralya'nın Victoria eyaletinde kısa bir gezintiye çıkan 48 yaşındaki Lillian Ip, yanlış bir dönüş yaparak çamura saplandı ve beş gün boyunca aracında mahsur kaldı. Bu süre zarfında annesine hediye etmek için taşıdığı bir şişe şarabı tüketti. Geçen cuma havadan yapılan arama sonucu acil durum hizmetleri tarafından bulunan Ip, hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
9 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yönelik itirazı reddetti ve böylece ek MTV'yi onaylamış oldu. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin torba yasa teklifi temmuzda kabul edilmişti. Araç sahipleri bu sene bir-üç yaşındaki otomobilleri için en az 4 bin 240 lira MTV ödeyecek. CHP'nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusu da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.
28 Eylül 2023

Bursa'da her yıl düzenlenen Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl kamp ve içki yasakları nedeniyle iptal edildi. Festivali düzenleyen Nilüfer Belediyesi, bu durum üzerine hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yasağın kim tarafından getirildiği belirtilmese de, geçen sene benzer bir kararın kaymakamlık tarafından alındığı biliniyor.
10 Ağustos 2023

İstanbul Beyoğlu'nda motosikletli kişi ya da kişiler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Olayın nedeni henüz bilinmiyor. Yaralılar hastaneye kaldırıldı, ancak biri tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olay yerinde inceleme yapan ekipler, bir otomobile üç kurşun isabet ettiğini belirledi. Şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.
7 Ağustos 2023

İstanbul'un Adalar ilçesinde, İETT Genel Müdürlüğü bünyesindeki elektrikli minibüslerin seferlere başlaması üzerine halk, bu araçların tarihi, kültürel ve doğal dokuya zarar vereceği gerekçesiyle itiraz etti. Protestolar sırasında bazı eylemciler gözaltına alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplu taşımayı sağlamak zorunda olduklarını belirtti. Adalılar, tepkilerini 'Ekrem İmamoğlu, Ada yaya yolu' şarkısıyla dile getirdi.
27 Haziran 2024

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, turistlere taksimetre açmadan pazarlık usulü fiyat veren bir taksi şoförüne 9 bin 574 lira para cezası verildi. 34 TAZ 50 plakalı taksinin çalışma ruhsatı 10 gün süreyle askıya alındı ve araç trafikten men edildi. Bu olay, İstanbul'da taksicilere yönelik denetimlerin ve cezaların arttığını gösteriyor.
24 Temmuz 2024

Adalar halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a getirdiği elektrikli minibüslere itiraz ediyor. Bu araçların Adalar'ın koruma altında olan ve sit alanı ilan edilen özelliklerini tehdit ettiğini belirtiyorlar. Adalıların ulaşım mücadelesi yıllar öncesine dayanıyor ve daha önce de faytonların kaldırılması için eylemler yapılmıştı. Hayvan hakları savunucuları, Adalar'da ekolojik ulaşım alternatiflerinin devreye sokulmasını ve atların korunmasını talep etmişlerdi.
18 Haziran 2024

Avustralyalı iş insanı Adrian Portelli, 3 milyon dolar değerindeki McLaren Senna GTR yarış aracını Melbourne'de bulunan 57 katlı Sapphire by the Gardens konut kulesinin tepesine taşıdı. Aracın binaya taşınabilmesi için dış cephe tamamen söküldü. Portelli, aracı oturma odasının en önemli parçası yapmak istediğini belirtti ve taşıma işleminden sonra aracın yeni yerindeki fotoğraflarını Instagram'da paylaştı. Portelli'nin 39 milyon dolar değerindeki evi 13 bin metrekare genişliğinde ve içerisine bir yüzme havuzu, birden fazla mutfak ve bir bowling salonu kurmayı planlıyor.
18 Mayıs 2023

Adalar'da 'azmanbüs' olarak adlandırılan elektrikli minibüslerin hizmete alınmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yapacağı görüşme öncesinde konuşmayacağını belirtti. Adalılar, Akpolat'ın daha önce 'azmanbüsler' konusunda verdiği sözleri tutmadığını iddia ediyor. Bu durum, yerel yönetim ve İBB arasındaki yetki ve inisiyatif tartışmalarını da gündeme getiriyor.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim