Rus müzisyen Evgeny Grinko, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserde Aşık Veysel’in 'Uzun İnce Bir Yoldayım' şarkısını seslendirdi. Grinko, konserinde ayrıca 'Valse', 'Epilogue', 'Carousel' gibi kendi bestelerine de yer verdi. Sanatçı, 2014’ten bu yana şehirden uzaklaşıp ormandaki küçük bir evde yaşayarak yeni besteler yazıyor ve belgesel filmler için müzik yapıyor.
4 Temmuz 2024

Rus müzisyen Evgeny Grinko, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserde Aşık Veysel’in 'Uzun İnce Bir Yoldayım' şarkısını seslendirdi. Grinko, konserinde ayrıca 'Valse', 'Epilogue', 'Carousel' gibi kendi bestelerine de yer verdi. Sanatçı, 2014’ten bu yana şehirden uzak bir ormanda yaşayıp yeni besteler yapıyor ve belgesel filmler için müzik üretiyor.
4 Temmuz 2024

Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma sonucu, Türk vatandaşları artık 10 Yunan adasını bir haftalık kapıda vize ile ziyaret edebilecek. Bu uygulama için 60 avro ödeme yapılacak ve girişte pasaport kontrolü ile parmak izi kaydı alınacak. Uygulamanın geçerli olduğu adalar arasında Rodos, Midilli ve Sakız gibi popüler destinasyonlar bulunuyor. Bu adımla, iki ülke arasındaki ilişkilerde bir yumuşama olduğu ve turizm alanında kolaylık sağlandığı belirtiliyor.
1 Nisan 2024

Yüzyüzeyken Konuşuruz grubu, 'Bürokrat' isimli yeni şarkısını tüm dijital platformlarda yayınladı. Şarkının söz ve bestesi Kaan Boşnak'a ait olup, dikkat çekici sözleriyle dinleyicilerin ilgisini çekti. Şarkı, toplumsal eleştiriler içeren sözleriyle öne çıkıyor ve dinleyicilere güçlü mesajlar veriyor.
6 Eylül 2024

10 Yunan adasını kapsaması planlanan kapıda vize uygulaması, şimdilik İstanköy, Midilli, Rodos, Sisam ve Sakız adaları için başladı. Vize ücreti her ada için 60 Euro olarak belirlendi. Türk ziyaretçilerin ekspres vizeden faydalanabilmeleri için gerekli evrakları Yunan yetkili birimlerine ulaştırmaları gerekiyor. Diğer 5 ada için uygulamanın yakın zamanda başlatılması beklenirken, Türkiye'deki otel ve restoran fiyatlarının artması nedeniyle Yunan adalarına olan ilginin artması bekleniyor.
7 Nisan 2024

Hatay açıklarında 20 yıl önce batan Saint Vincent bandıralı M/V Ulla Gemisi, su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ve ekibi tarafından ilk kez görüntülendi. Gemi, doğal bir resif haline gelmiş ve etrafında zengin bir ekosistem oluşmuş durumda. Dalış sırasında birçok deniz canlısı ve nesli tehdit altında olan türler de kayıt altına alındı. Gemi alanı koruma altında olduğu için dalış gerçekleştirilemiyor.
8 Ağustos 2024

Netflix'te yayınlanan 'Alexander: The Making of a God' isimli dizi/belgesel, Büyük İskender'in hayatını ve onun general Hephaestion ile olan ilişkisini konu alıyor. Yunanistan'da bazı siyasetçiler, özellikle aşırı sağcı Niki partisinin başkanı Dimitris Natsiou, yapımdaki eşcinsel ilişki tasvirini 'tarih dışı' ve 'kabul edilemez' olarak nitelendirerek eleştirdi. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni ise dizinin tarihsel yanlışlıklarla dolu olduğunu belirtti, ancak kültür bakanlığının sansür uygulamayacağını vurguladı. Cardiff Üniversitesi'nden Prof. Lloyd Llewellyn-Jones, antik Yunan dünyasında eşcinsel ilişkilerin normal olduğunu belirtti.
20 Şubat 2024

2003 Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Sertab Erener, 21 yıl sonra İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision yarı finalinde 'Everyway That I Can' şarkısını yeniden söyledi. Erener'in performansı sosyal medyada büyük ilgi gördü ve Türkiye'nin yarışmaya dönüşü konusunda çağrılarda bulunuldu. Türkiye, 2012'den bu yana Eurovision'a katılmıyor, TRT'nin oylama sistemi değişikliklerini gerekçe göstererek yarışmadan çekilmişti. Erener'in performansı, Türkiye'nin Eurovision'daki başarılarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden gündeme getirdi.
10 Mayıs 2024

ABD'nin Los Angeles şehrinde bulunan J. Paul Getty Müzesi, 1971 yılında bir antikacıdan satın aldığı antik bronz başı Türkiye'ye iade etti. Eserin, 1960'larda Türkiye'nin Burdur iline bağlı Bubon antik kentinden kaçırıldığı belirlendi. Müze, Türkiye Kültür Bakanlığı ve Türk akademisyenlerle işbirliği içinde olduğunu ve iade kararının bu işbirliği çerçevesinde alındığını açıkladı. Eser, Roma dönemine ait olup, kimliği belirsiz bir genç heykelinden alınmış bir başı temsil ediyor.
25 Nisan 2024

Duman, yeni albümünden 'Nerde Benim Kafam' ve 'Kufi' adlı iki şarkıyı yayınladı. Grup, 16 parçadan oluşan yeni albüm kayıtlarını tamamladığını daha önce duyurmuştu. Kaan Tangöze, Batuhan Mutlugil ve Ari Barokas, 2013'teki 'Darmaduman' albümünden beri ayrı ayrı tekliler ve albümler yayınlıyordu. Duman, Instagram hesabında yeni albümün yakında dinleyicilerle buluşacağını belirtti.
24 Haziran 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 2011 yılında köy meydanında bulunan 2 bin 600 yıllık mermer yazıt, bölgede bir kehanet merkezi olabileceğine dair ipuçları veriyor. Arkeologlar tarafından incelenen yazıt, Parion Antik Kenti'nin yakınında bir dönem kehanet merkezi olabileceğini gösteriyor. Yazıtın dili, bilinen Grek alfabesinden farklı ve büyük ihtimalle Kuzey Ege'ye ait ünik bir dil. Bu bulgu, Parion'un kuruluş sürecinde Anadolu halklarının da yer aldığını ve bölgede sentez bir kültürün ortaya çıktığını gösteriyor.
15 Ağustos 2024

Kodaly Quartet, Macar-Türk Dostluğu'nun 100. yılı kapsamında İstanbul'da Süreyya Operası'nda bir konser verdi. Konsere müzikseverler yoğun ilgi gösterdi. Topluluğun kemanisti Attila Falvay, konser öncesi Kodaly Quartet'in tarihçesinden ve Franz Joseph Haydn'dan ilham aldıklarından bahsetti. Konserde J. Haydn, Z. Kodaly ve F. Mendelssohn'un eserlerine yer verildi.
3 Ekim 2024

Ukraynalı ressam Sana Shahmuradova Tanska, Kiev'deki stüdyosunda hava saldırıları ve karanlığın ortasında Rusya'nın işgalini resmediyor. Sidney Bienali'nde sergilenen eserleri, fantastik sahneleri Dionysosçu ve distopik bir çizgide tasvir ediyor. Tanska, 2013'te ailesiyle birlikte Kanada'ya göç etti ve sanat eğitimi aldı. Covid-19 pandemisi sırasında Ukrayna'ya dönme kararı alan ressam, savaşın ilk üç ayında Podolya kırsalında büyükannesinin kulübesinde iki eser yarattı. Eserlerinde savaşın etkileri ve kişisel travmaları işleyen Tanska, sanatını siyasi bir araç olarak da görüyor.
28 Mart 2024

Nike, yeni reklam filminde Bijî grubunun 'Gold' adlı şarkısını kullandı. Reklam filminde farklı spor dallarından sporcular yer alıyor ve şarkının nakaratında 'Kürt anne' ve 'Kürdistan' ifadeleri dikkat çekiyor. Şarkı, 28 Haziran 2023'te DJ Conducta işbirliğiyle yayınlandı ve YouTube ile TikTok'ta yüz binlerce kez görüntülendi.
6 Temmuz 2024

NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu, Türkiye'de bulunan Nemrut Dağı'nı görüntüledi. Dağ, bir yandan katılaşmış lav akıntıları, diğer yandan ise bir krater gölü ile karakterize ediliyor. Nemrut Dağı, aynı zamanda Helenistik Dönem'e ait mezar ve anıtsal heykelleri ile biliniyor ve 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.
13 Mayıs 2024

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 7’nci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nde, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından Evita müzikali sahnelendi. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron’un eşi Eva Peron’un hayatı anlatıldı. Orkestra şefi Aytuğ Ülgen yönetiminde, Eva Peron’un konuşmalarından esinlenilerek hazırlanan 'Benim için ağlama Arjantin' parçası da dahil olmak üzere birçok şarkı seslendirildi. Festival, 13 Temmuz’da Zorba balesiyle sona erecek.
8 Temmuz 2024

Duman grubu, 16 parçadan oluşan yeni albüm kayıtlarını tamamladığını açıkladı. Grup en son 2013 yılında 'Darmaduman' albümünü yayınlamıştı. Grup üyeleri Kaan Tangöze, Batuhan Mutlugil ve Ari Barokas, son albümden bu yana ayrı ayrı tekliler ve albümler yayınlamıştı. Yeni albümün ne zaman yayınlanacağına dair henüz bir bilgi bulunmuyor.
17 Haziran 2024
İşaretlediklerim