HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

HDP, emek ve özgürlük ittifakı çerçevesinde Yeşil Sol Parti ile birlikte gireceği milletvekili seçimleri için aday listelerini oluşturmak üzere son aşamaya geldi. Listede, Gazeteci Ayşegül Doğan ve avukat Nevroz Uysal Şırnak'tan, Van Milletvekili Sezai Temelli Antalya'dan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar Van'dan ve İbrahim Akın İzmir'den aday olarak gösterilecek. Ayrıca, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık Ağrı'dan, Sırrı Süreyya Önder İstanbul'dan ve Emirali Türkmen Ankara birinci bölgeden aday olacak. Mevcut milletvekillerinin çoğunun bu dönem listelerde yer almayacağı belirtiliyor.
9 Nisan 2023

CHP İstanbul üçüncü bölge milletvekili olarak Meclis’e giren Türkan Elçi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından umutsuzluğa kapılan seçmenlere Twitter üzerinden seslenerek, mücadelelerinin kolay olmadığını ve hayal ettikleri dünyaya ulaşmak için yola devam etmeleri gerektiğini ifade etti. Öldürülen Diyarbakır baro başkanı Tahir Elçi'nin eşi olan Türkan Elçi, CHP'ye katıldıktan sonra milletvekili adayı gösterilmiş ve Meclis'e girmeyi başarmıştır.
16 Mayıs 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaptığı konuşmada, Türk milliyetçilerinin ve Atatürkçülerin Türkiye'deki siyasi dengeleri eline aldığını ve HDP'nin 'anahtar parti' konumunu kaybettiğini savundu. Oğan, bu durumun kendi siyasi görüşlerinin toplumda karşılık bulduğunu ve bu yüzden mutlu olduğunu belirtti. Ayrıca, HDP'nin denge partisi olarak görülmesinden rahatsızlık duyduğunu ve bu durumun siyasete atılma sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
11 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Muğla'da sandıkların yüzde 99,22'si açıldı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Mehmet Aslantuğ, yüzde 5,55 oy oranıyla Meclis'e giremiyor. Muğla'da CHP, AKP ve İYİ Parti'nin ise Meclis'e vekil göndermeye yakın olduğu belirtiliyor. Ayrıca TİP'in diğer adayları Can Atalay, Sera Kadıgil ve Erkan Baş'ın Meclis'e girmeye yakın oldukları ifade ediliyor.
15 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan 51 ilde yüzde 49,42 oy oranıyla önde giderken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 30 ilde yüzde 44,88 ile önde. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı 58, Millet İttifakı 11, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 12 seçim bölgesinde önde. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

HDP/Yeşil Sol Parti, TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF'nin oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldı. İttifak, seçmenlere milletvekili seçimlerinde kendilerine, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Kılıçdaroğlu'na oy vermeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, Türkiye'nin önemli bir seçime gittiği ve faşizme karşı zaferin sadece cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmakla olmayacağı, TBMM'de çoğunluğu sağlamanın da önemli olduğu vurgulandı.
28 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yarın gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde bir açıklama yaparak, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verilmesini istedi. Demirtaş, seçimin demokrasi ve ekonomi için son şans olabileceğini belirterek, Türkiye'ye barış ve refah sözü verdi ve seçmenlere Kılıçdaroğlu'na destek olmaları çağrısında bulundu.
27 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin milletvekili adaylarını duyurdu ve listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Eski AKP'li adalet bakanı Sadullah Ergin, DEVA Partisi kontenjanından CHP Ankara 1'inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Gelecek Partisi adayları arasında ise Taha Ün'ün eşi Sema Silkin Ün bulunuyor.
9 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Muğla milletvekili adayı olan oyuncu Mehmet Aslantuğ, seçimlerde yeterli oy alamayarak milletvekili seçilemedi. TİP Muğla'da yüzde 5,65 oy oranıyla vekil çıkaramadı. Aslantuğ, seçim sonuçlarına ilişkin Twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak, önemli olmaktan ziyade değerli olmaya yönelik bir yolculukta olduklarını ve sanatın siperliğine itirazı olduğunu, gereğini yapmaya çalıştığını ifade etti.
15 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, altılı masanın uzlaştığı ilkeler doğrultusunda hareket edeceklerini ve seçmenleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda da oy kullanmaya çağırdığını belirtti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini ve iki lider arasında protokol imzalandığını açıklamasının ardından geldi. Özcan, Gelecek Partisi'nin kuruluş ilkelerinden taviz vermeden demokrasi ve hukukun güvencesi olmaya devam edeceğini ifade etti.
24 Mayıs 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

Antalya'da açılan sandıkların yüzde 98'ine göre, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, 2018 seçimlerinde kazandığı milletvekilliğini korudu. 2018 seçimlerinde HDP'nin yüzde 7,23 oy alarak bir vekil çıkardığı Antalya'da, 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti yüzde 4,69, ittifakta yer alan TİP ise yüzde 4,53 oy aldı. Bu sonuçlara göre TİP'in adayları Yunus Başaran ve Barış Atay milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

Yedi yıl tutukluluk sürecinin ardından Gültan Kışanak, Yeşil Sol Parti'nin yerel seçimlerde her kentte aday göstermesi gerektiğini ifade etti. 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin büyük şehirlerde aday göstermeyerek AKP'nin kaybetmesine katkı sağladığına değindi. HDP'nin 2023 genel seçimlerine Yeşil Sol Parti listesiyle girdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediği belirtildi. Kışanak, seçim süreçlerinin örgütlenme ve toplumsal uzlaşı için önemli olduğunu ve Yeşil Sol'un bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
17 Haziran 2023

Saadet Partisi genel merkezinde yapılan toplantı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak duyuruldu. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcılığını üstleneceği belirtildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimi birinci turda kazanmak için çalışacaklarını ifade ederek Kılıçdaroğlu'nu görüşmeye davet etti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Kılıçdaroğlu'nu tebrik ederek başarılar diledi.
6 Mart 2023

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

İYİ Parti, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Adana'dan, eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu İstanbul'dan ve eski futbolcu Gökhan Zan Hatay'dan aday gösterildi. Parti, Uğur Poyraz, Ümit Özlale, Turhan Çömez gibi öne çıkan isimleri de aday listesinde üst sıralara yerleştirdi. İYİ Parti, dokuz ilde ise aday göstermeyerek bu illerde CHP adaylarını destekleme kararı aldı.
9 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrasında İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden ayrılması gerektiğini belirtti ancak cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini vurguladı. İnce'nin adaylığı, muhalefet oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. Anketlerde Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalma hedefiyle yola devam ettiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde Türkiye İşçi Partisi (TİP), gazeteci yazar Umur Talu'yu milletvekili adayı olarak duyurdu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Talu'nun adaylığını kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve özgür basın için mücadeleyi kazanacaklarına olan inancını belirtti. TİP, daha önce de tanınmış oyuncular ve gazetecileri partiye katmıştı.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim