ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar, otomobil fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunmasıyla kurlar yükselmeye devam ediyor ve bu durum otomobil fiyatlarına yansıyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, altı otomobil markasının zam oranlarını Twitter üzerinden duyurdu. Volkswagen, Peugeot, Citroen, Skoda, Leapmotor ve Renault bünyesindeki Dacia markaları, çeşitli modellerine yüzde 6 ile yüzde 15,3 arasında fiyat artışları uyguladı.
4 Temmuz 2023

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Türkiye'de seçim sonrası yaşanan döviz kurlarındaki hızlı artış, otomobil markalarının birinci el araçlara uyguladığı zamların ardından ikinci el piyasasını da etkilemeye başladı. Renault, Fiat ve Seat gibi markaların yaptığı yüzde 4-5 aralığındaki zamların ardından, Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, bayrama kadar ikinci el araç fiyatlarının yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artabileceğini öngörüyor. Ayrıca, kurlardaki artışın sürmesi halinde birçok kişinin araç satışını erteleyebileceğini belirtiyor.
10 Haziran 2023

Alman otomotiv üreticisi Porsche, yılın ocak-eylül döneminde karını yüzde 9 artırarak 5,5 milyar avroya yükseltti. Şirketin satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 30,1 milyar avroya çıktı. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yüksek talep, Çin'deki satış kaybını telafi etti. Şirketin tamamen elektrikli Taycan spor otomobilinin teslimatları da yüzde 11 artarak 27 bin 885 adede ulaştı.
25 Ekim 2023

Türkiye genelinde konut satışları, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artarak 806 bin 317'ye çıktı. İstanbul, Ağustos ayında 19 bin 467 konut satışıyla en yüksek paya sahip il oldu. En az konut satılan iller ise Hakkari, Ardahan ve Bayburt olarak sıralandı.
17 Eylül 2024

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Şubat ayında ikinci el otomobil satışlarının deprem nedeniyle 493 bine gerilediğini açıkladı. Ocak ayında yüzde 114 artışla 647 bin adet satış yapılmışken, Şubat ayında bu sayı düşüş gösterdi. Yine de 2022'nin aynı dönemine göre Şubat ayında yüzde 32,4'lük bir artış yaşandı ve 2023'ün ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69'luk bir pazar büyümesi kaydedildi.
21 Mart 2023

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu ve Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye avro bazında Avrupa'da otomobil fiyatlarının en pahalı olduğu ülke konumuna geldi. 2022 yılında AB ülkelerinde 100 avro karşılığı satın alınan bir otomobilin Türkiye fiyatı 144 avro olarak belirlendi. Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Türkiye'de döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında gelecek hafta ortalama yüzde 3 oranında bir artış bekleniyor. İthal otomobillerin fiyatları, döviz kurlarındaki değişimden hızlı bir şekilde etkileniyor. Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, otomobil markaları fiyat artışlarını mayıs ayında uygulamayı planlıyor ve seçim sonrasında daha büyük zamların olacağı tahmin ediliyor. İkinci el otomobil fiyatları ise şimdiden yükselmeye başladı.
24 Nisan 2023

Türkiye, uzun yıllar Avrupa'ya en çok otomobil ihraç eden ülke konumundayken, 2022 yılında bu unvanı Çin'e kaptırdı. Çin, Avrupa'ya 15,5 milyar dolarlık otomobil ihracatı yaparken, Türkiye 8,6 milyar dolarlık ihracatla geride kaldı. Çin'in ihracatındaki büyük payı Avrupalı firmaların Çin'de ürettikleri araçlar oluştururken, Çinli markaların da büyümesi dikkat çekiyor. Ayrıca, Çin'in Avrupa'ya ihraç ettiği otomobillerin yüzde 25'i elektrikli ve ülke, elektrikli araç bataryaları pazarında yüzde 56'lık bir paya sahip.
17 Nisan 2023

Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ikinci el otomobil satışları yüzde 18 azaldı. Ağustos ayıyla birlikte, fiyatlarda düşüş gözlendi. Bu düşüş, hızlı yükselen fiyatlar, krediye erişim zorlukları ve tedarik sorunlarının azalması gibi faktörlerin bir sonucu olarak görülüyor. Ayrıca, sıfır kilometre araçların ikinci elde spekülatif fiyatlarla satışına yönelik alınan önlemler de fiyat düşüşünde etkili oldu.
11 Ağustos 2023

Temmuz ayında ikinci el otomobile olan talep artmasına rağmen fiyatlar düşmeye devam etti. BETAM'ın raporuna göre, otomobil talep endeksi haziran ayına göre yüzde 30,9, 2023 Temmuz'a göre ise yüzde 5,7 arttı. Ancak reel fiyat endeksi önceki aya göre yüzde 4,1 düştü. Ortalama otomobil fiyatı haziranda 871 bin 156 TL iken temmuzda 862 bin 232 TL oldu.
24 Ağustos 2024

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yılın haziran ayında küresel ticarette bir artış gözlemlendiğini bildirdi. Mayıs ayında 95,6 olan ticaret barometresi, haziran ayında 99,1 seviyesine yükseldi. Bu artışın, güçlü otomotiv üretimi ve satışlarından kaynaklandığı belirtildi. Ancak, ihracat siparişlerinin sınırlı kalması durumunda, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ürün ticaretindeki yukarı yönlü ivmenin sınırlı kalabileceği ifade edildi.
24 Ağustos 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Tesla'nın Türkiye'deki satışları Mayıs ayında sadece 10 adet olarak gerçekleşti. Bu, Mayıs 2023'te 200 adetle başlayan ve Eylül 2023'te 4 bin 700 adede kadar yükselen satışların ardından büyük bir düşüşü işaret ediyor. Tesla, Nisan ayında Türkiye'ye özel bir Model Y versiyonu tanıtmıştı, ancak bu model de satışları artırmaya yetmedi. Şirketin Türkiye'deki satış performansındaki bu düşüş, Tesla'nın küçülmeye gitmesine neden olabilir.
4 Haziran 2024

Türkiye'de otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki değişimlerden dolayı fiyat artışlarına maruz kalıyor. İthal otomobillerin fiyatları, avro kuruna bağlı olarak değişiyor ve kurdaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3 artış bekleniyor. İkinci el araç piyasasında ise yılın ilk çeyreğinde ortalama yüzde 15 fiyat artışı yaşandı ve önümüzdeki üç ay içinde yüzde 10-12 arası bir artış öngörülüyor.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim