14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

Zorlu PSM'nin düzenlediği 'MIX Festival presented by %100 Müzik', 3-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festival, elektronikten indie müziğe, rapten dans müziğine kadar birçok farklı tarzı ve ismi bir araya getirecek. Festivalin bu yılki programında Röyksopp, Two Another, Kid Francescoli, Warhaus, Weval ve Türkiye'den Flört, The Flabbies, Nalan, Aga B, Barış Demirel gibi isimler yer alacak.
2 Kasım 2023

Rize'de düzenlenmesi planlanan 'Gençlik Baharı Karşılıyor' temalı ücretsiz halk konseri, Rize Valiliği tarafından iptal edildi. Konserin iptal edildiğini Marsis grubunun solisti Korhan Özyıldız Twitter üzerinden duyurdu ve iptal kararına tepki gösterdi. Fındıklı Belediyesi, iptal edilen konseri kendi bölgelerinde düzenleyeceğini ve konserin 9 Mayıs Salı günü Hayati Aykut Parkı'nda gerçekleşeceğini açıkladı.
8 Mayıs 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Beyoğlu Sineması işbirliğiyle düzenlenen 'Ayın Yönetmeni' programında Mayıs ayı konuğu olarak Zeki Demirkubuz seçildi. Demirkubuz'un 'Hayat', 'Yeraltı', 'Yazgı' ve 'Bulantı' filmleri Mayıs ayı boyunca ücretsiz olarak gösterilecek. 'Yazgı' filminin gösterimi sonrası Olkan Özyurt moderatörlüğünde bir söyleşi düzenlenecek ve 'Hayat' filminin gösterimi sonrasında ise Janet Barış ve Engin Ertan ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.
6 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 18-20 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği tüm konserleri, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ertelediğini duyurdu. İsrail'in saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından başlamıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal yarışmaları ve edebiyat uyarlaması senaryo yarışması için başvurular açıldı. Türkiye yapımı ve daha önce Türkiye'de gösterilmemiş filmler yarışmaya katılabilecek, son başvuru tarihi 1 Ağustos olarak belirlendi. Edebiyat uyarlaması senaryo ödülü için eserlerin Türkiye'de basılmış olması ve daha önce uyarlanmamış olması gerekiyor, bu kategorideki başvurular 14 Ağustos'ta sona erecek. Festivalin jüri başkanlığını oyuncu Demet Akbağ'ın yapacağı ve diğer jüri üyelerinin ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.
17 Temmuz 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl, dünya festivallerinde dikkat çeken yerli ve yabancı yapımlar gösterilecek. Festival kapsamında 'Genç Sinema' programı ile üniversite öğrencileri sinema profesyonelleriyle buluşacak ve 'çocuk günü' etkinlikleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca, geçen yıl hayatını kaybeden usta sinemacı Jean Luc Godard anısına 'Nefret / Le Mépris' filmi gösterilecek.
2 Ağustos 2023

Zorlu PSM Prodüksiyonu tarafından hazırlanan ve Rıza Kocaoğlu'nun başrolünde olduğu 'Kibritin Ucunda' adlı tiyatro oyunu, 25 Ocak'ta Zorlu PSM %100 Studio'da prömiyer yapacak. Oyun, otuzlarının başında kendi iç hesaplaşmasını yaşayan ve her şeyini kaybettiğini düşünen bir plaza çalışanının hikayesini konu alıyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun yazdığı ve Kayhan Berkin'in yönettiği oyun, sezon boyunca sahnelenecek.
16 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi, 20 Nisan'da başlayarak 24 Kasım 2024'e kadar devam edecek ve Türkiye Pavyonu, sanatçı Gülsün Karamustafa'nın 'Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli' adlı yeni yerleştirmesine ev sahipliği yapacak. Sergi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın koordinasyonu, Dışişleri Bakanlığı himayesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşiyor. Açılış, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve diğer önemli isimlerin katılımıyla yapıldı. Karamustafa'nın eseri, dünyanın çeşitli yerlerindeki yıkıcı olaylara karşı insanlarda yarattığı duygusal boşluk ve kırıklığı temsil ediyor.
20 Nisan 2024

İstanbul'un önemli konser alanlarından Salon İKSV, 29 Eylül'de başlayacak sonbahar sezonunda La Femme, Jadu Heart, ENGIN, Yellow Days, Red Axes (Live), The Magnetic Fields, Joep Beving, Fabrizio Paterlini, Aime Simone ve Forest Swords gibi isimleri konuk edecek. Sonbahar sezonu, Fransa'nın rock'n roll grubu La Femme ile açılacak. Biletler, 25 Ağustos'ta satışa çıkacak ve öğrenci bileti fiyatları Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında 10 lira olacak.
24 Ağustos 2023

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34'üncü Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın jürisi belli oldu. Jüri başkanlığını yönetmen Derviş Zaim'in üstlendiği yarışmanın diğer jüri üyeleri yazar Mine Söğüt, kurgucu Mustafa Preşeva, oyuncular Murat Kılıç ve Selin Yeninci'den oluştu. Festivalde toplam 225 bin liralık ödül verilecek. Bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' verilecek.
16 Ekim 2023

Ankara'nın ünlü sinema salonlarından Kavaklıdere Sineması, 2007 yılında kapanmasının ardından 16 yıl sonra yeniden açılmaya hazırlanıyor. Sinema, yenilenme çalışmaları öncesinde 15-16 Nisan tarihlerinde 'Bir Zamanlar Kavaklıdere; Sinemada Buluşalım!' adlı bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikten elde edilecek gelir, sinemanın yenilenmesi için kullanılacak. Etkinlik kapsamında söyleşiler, tiyatro oyunları, sinema gösterimleri, stand-up şovları ve konserler gerçekleştirilecek.
10 Nisan 2023

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta altı yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cannes Film Festivali'nde gösterilen 'Jeanne du Barry' ve John Woo'nun yönettiği 'Sessiz Gece' gibi uluslararası yapımların yanı sıra, Murat Göğebakan'ın hayatını anlatan 'Murat Göğebakan: Kalbim Yaralı' gibi yerli filmler de bulunuyor. Ayrıca, Viyana Devlet Operası'nın perde arkasını konu alan bir belgesel ve Alper Mestçi'nin yeni korku filmi 'Haile 2: Var mı, Yok mu?!' da izleyiciyle buluşacak.
8 Aralık 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu'nun festivallerin iptal edilmesi çağrısının ardından, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Aromaterapi Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Hande Yener konserini iptal etti. İptal kararına, Yener'in LGBTİ+ destekçisi olduğu gerekçesiyle Müdafaa-i İslam Hareketi'nden gelen baskılar etkili oldu. Belediye, iptal kararına ilişkin bir açıklama yapmazken, Yener'in yerine Aslı Hüner'in sahne alacağı belirtildi. Hande Yener ise iptal kararına Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi.
9 Temmuz 2023

25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları ve özel ödül sahipleri açıklandı. Yapı Kredi Özel Ödülü'nün sahibi oyuncu Merve Dizdar oldu. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Prof. Dr. Cevdat Çapan, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne 'Güzel Son' isimli oyunuyla Hakan Tabakan, Haldun Dormen Özel Ödülü'nü '1923 Müzikali' kazandı. Yılın en başarılı oyunu, yönetmeni ve oyuncuları kategorilerinde de adaylar belirlendi. Ödül töreni 3 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
26 Eylül 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023
İşaretlediklerim