Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, son sekiz ayda konut fiyat artışının TÜFE’nin altında kalmasının konut balonunun sönmesine yetmeyeceğini belirtti. Konut fiyatlarının dolar kuru ile birlikte arttığını, ancak halkın satın alma gücünün düştüğünü ve konut talebinin azaldığını vurguladı. Yabancıya konut satışında da ciddi bir düşüş olduğunu ve bunun nedenleri arasında güven sorunu ve mülteci sorununun etkili olduğunu ifade etti. Korkmaz, kara para ile mücadelede başarılı olunması durumunda konut fiyatlarının reel olarak yeniden artmayacağını öngördü.
19 Mayıs 2024

Son iki yılda yükselen enflasyon ve iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle yatırımcıların ilgi gösterdiği konut sektöründe, fiyat artışları rekor seviyelere ulaştı. Ancak deprem riski ve finansal araçlardaki değişiklikler nedeniyle satışlar arttı ve İstanbul'da satılık konut sayısı yüzde 41 oranında artış gösterdi. Yatırımcılar, yüksek fiyatlar ve artış potansiyelinin düşmesi nedeniyle gayrimenkul satışına yöneliyor. Uzmanlar, yılın ikinci yarısından itibaren konut fiyat artışlarının enflasyonun altında kalacağını öngörüyor.
18 Nisan 2023

Türkiye'de konut satışları mart ayında yıllık bazda %21,4 azalmasına rağmen, fiyatlar hızla artmaya devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, konut fiyatlarındaki yıllık artış şubat ayında %141,5 olarak ölçüldü. Uzmanlar, seçim belirsizliği ve yüksek enflasyon ortamında konutun iyi bir servet koruma aracı olarak görülmesi nedeniyle fiyatların düşmesini beklemiyorlar. Ancak döviz bazında fiyatların düşebileceği öngörülüyor.
19 Nisan 2023

Türkiye'de gayrimenkul sektörü, son üç yılda yıllık 1,5 milyon satış bandında ilerlerken, bu yılın ilk dört ayında geçen seneye göre yüzde 18,6 düşüşle 368 bin 867 konut satışı gerçekleşti. Sektör temsilcileri, yılın tamamında yüzde 25-30 oranında bir düşüş beklentisi içinde olduklarını ve yavaşlamanın nedenlerini deprem, seçim süreci, yükselen fiyatlar, yüzde 25 kira sınırı ve kredi kısıtlamaları olarak gösteriyorlar. Seçim sonrası bir ivmelenme beklense de fiyat artışlarının yüzde 40 ile sınırlı kalabileceği öngörülüyor.
22 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de konut satışları mart ayında yıllık bazda %21,4 azaldı. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının yüksek seviyelere ulaştığını ve zirve yapmış olabileceğini ifade etti. Dövizdeki artış beklentisi ve kur korumalı mevduat faiz tavanının kalkması gibi faktörlerin konut talebini azaltacağını ve bu durumun konut alımlarını düşük seviyede tutacağını öngördü. Aktaş, genel bir fiyat düşüşünün olasılığının düşük olduğunu ve fiyatların uzun süre yatay seyredebileceğini belirtti.
18 Nisan 2023

Şubat ayında Türkiye'de konut fiyat endeksi aylık bazda %2,2 ve yıllık bazda %58,3 artış gösterdi, bu son 27 ayın en düşük artış oranı olarak kaydedildi. 2020 yılından bu yana en yüksek yıllık artış oranı Eylül 2022'de %189 olarak gerçekleşmişti. Ancak, reel bazda konut fiyatları yıllık %5,1 düşüş gösterdi. Faiz artışları ve konut fiyatlarının yüksek seviyeleri nedeniyle, fiyat artış hızı enflasyonun altında kalmaya devam ediyor.
29 Nisan 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, şubat ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla göre %18 azalarak 80 bin 31'e düştü. Bu düşüş, Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük seviyedir. Deprem dayanıklı bölgelerde ev fiyatlarının yükselmesiyle birlikte satışlar azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları da %27 azalarak 3 bin 350 oldu.
15 Mart 2023

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki artışın konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Haziran ayı verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 geriledi. Öğüt, bu durumun fiyatların 'görünmez tavan'a ulaşmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, insanların artık daha akılcı davrandığını ve farklı il alternatiflerini değerlendirdiğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Nisan ayında enflasyon aylık yüzde 2,39 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 43,68'e geriledi. Bu dönemde konut harcamaları aylık yüzde 1,47 oranında düşüş gösterdi ve TÜİK verilerine göre, konut fiyatlarındaki 49 aylık sürekli artış trendi sona erdi. Uzmanlar, seçim belirsizliği olan bir dönemde konut fiyatlarında düşüş beklemiyorlardı, ancak döviz bazında bir düşüş olabileceği öngörülüyor.
3 Mayıs 2023

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hazırladığı araştırmaya göre, Türkiye'de konut reel satış fiyatları sekiz aydır düşüşte olup, ülke genelinde yıllık bazda yüzde 12,1 ve İstanbul'da yüzde 14,6 oranında gerileme kaydedildi. Aynı dönemde, cari konut fiyat artış oranı da düşüş gösterdi. Büyükşehirlerde de benzer düşüşler yaşanırken, kiralık konut talebinde de yüzde 25'lik bir azalma gözlemlendi.
25 Mart 2024

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin araştırmasına göre, son yedi yılda konut yatırımı, altından sonra en karlı yatırım aracı oldu. 2017'den 2024'e kadar konut fiyatları 12,5 kat artarken, konut yatırımı diğer yatırım araçlarıyla karşılaştırıldığında yüksek getiri sağladı. Araştırma, konut fiyatlarındaki artışın Covid-19 pandemisi, enflasyon ve Türk Lirası'nın değer kaybı gibi faktörlerden etkilendiğini ortaya koydu.
9 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 artarak 140 bin 919'a ulaştı. İstanbul, Ankara ve İzmir en yüksek satış rakamlarına sahip iller oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 31 azalarak 2 bin 22'ye düştü. İpotekli konut satışları da yüzde 87,4 artış gösterdi. Ekonomist İris Cibre, konut sahiplerinin fiyatların düşeceği kaygısıyla hareket ettiğini belirtti.
17 Ekim 2024

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin yayınladığı rapora göre, Türkiye genelinde konutların metrekare fiyatı 27 bin 840 liraya yükseldi. İstanbul'da ise bu rakam 41 bin 766 lira olarak belirlendi. Raporda, konut fiyatlarındaki artışın talebin güçlü olması ve enflasyonist eğilimlerden kaçış çabası nedeniyle yaşandığı belirtilirken, artış eğiliminde yavaşlama işaretlerinin de görülmeye başlandığı ifade edildi. Ağustos 2023 verilerine göre, konut fiyatları bir önceki yıla göre nominal olarak yüzde 90,3, reel olarak ise yüzde 21,9 oranında artış göstermiş.
6 Aralık 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.
27 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, deprem bölgesinden ayrılanlar başta Mersin, Elazığ, Antalya, Konya, Ankara ve İstanbul olmak üzere çeşitli illere göç etti. Bu göç dalgasıyla birlikte kiralık konut fiyatlarında ciddi artışlar meydana geldi. İstanbul'da ise, olası bir deprem endişesiyle zemin etüdü ve bina dayanıklılığına olan talep arttı. Bazı üst gelir grubu ailelerin sahil bölgelerinden iç bölgelere taşınmaya başladığı gözlemleniyor. Emlak sektörü temsilcileri, bina kontrollerinin artmasının kira ve satılık konut fiyatlarının yatay seyretmesine katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremlerin ardından İstanbul'da olası bir deprem endişesi yaşanmaktadır. Bu durum, İstanbul'dan göçü ve satılığa çıkan konut sayısını artırmıştır. Endeksa'nın verilerine göre, İstanbul'da satılığa çıkan konut sayısı şubat ayında yıllık bazda %53,8, aylık bazda ise %49 oranında artış göstermiştir. Düşük DASK ödemeleri de satış eğilimini güçlendirmiş, ancak bu durum konut fiyatlarındaki artışı yavaşlatmış ve şubat ayında fiyat artışı %6 ile sınırlı kalmıştır.
22 Mart 2023

Seçimlerin ardından iktidarın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla kurlar rekor seviyelere ulaştı. Emlak sektörü uzmanları, bu durumun maliyetleri artırarak enflasyonu körükleyeceğini ve konut fiyatlarında yüzde 20'ye varan artışlara yol açabileceğini ifade etti. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, sektörün dolar kurunu 23-24 lira seviyelerinde sabitlediğini, ancak dolar kurunun 27-28 lira seviyelerine çıkması halinde gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 artacağını belirtti.
12 Haziran 2023
İşaretlediklerim