Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili ara zammın gündemde olmadığını belirtti. Işıkhan, enflasyon verilerinin olumlu geldiğini ve Aralık ayındaki düşüncelerinin aynı şekilde devam ettiğini ifade etti. Emeklilere temmuz ayında ekstra refah payı verilmesi beklentisiyle ilgili olarak ise temmuz ayını beklemek gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar, TÜRK-İŞ ve Birleşik Kamu-İş'in asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dair verileriyle çelişiyor.
15 Mayıs 2024

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Türkiye'deki seçmenlerin %66,3'ü TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri yerine ENAG'ın açıkladığı verilere güveniyor. TÜİK'in Aralık ayı için açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, ENAG bu oranı %137,55 olarak açıkladı. Hükümet ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun düşüşünü 'amansız mücadele' sonucu olarak nitelendirirken, bağımsız akademisyen ve araştırmacıların oluşturduğu ENAG'ın verileri daha yüksek bir enflasyon oranı gösteriyor.
3 Ocak 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2024'te ücretli çalışan sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 15 milyon 225 bin 128 kişiye yükseldiğini duyurdu. Sanayi sektöründe ücretli çalışan sayısı yıllık bazda yüzde 1 azalırken, inşaat sektöründe yüzde 9,3 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3,5 artış kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise mart ayında bir önceki aya göre ücretli çalışan sayısı yüzde 0,1 düştü.
15 Mayıs 2024

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,53 lira, cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 44,19 olarak belirlendi. Dolar/TL beklentisi bir önceki ankete göre yükselirken, enflasyon beklentisi de arttı. Ancak, politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor.
15 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın geçen yıl rekor düzeyde zarar etmesinin en büyük nedeninin döviz dönüşümlü ve TL cinsi Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden kaynaklanan kur farkı yükü olduğunu belirtiyor. 2023 yılında KKM'nin toplam maliyeti 877 milyar lirayı bulurken, 2022 yılında Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası'nın KKM için yaptığı ödemelerin toplamı 1 trilyon lirayı aşan bir yüke ulaşıyor. Aktaş, bu durumun geniş halk kitlelerinden parası olanlara bir para transferi olduğunu ve Türkiye ekonomisine herhangi bir katkıda bulunmadığını öne sürüyor.
16 Nisan 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'enflasyon muhasebesi'ne ilişkin sözlerini 'irrasyonel zemine dönüş' olarak yorumladı. Şatıroğlu, TL varlıklara yatırım yapılmaması gerektiğini belirtti. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ne tutarda bir kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığının hesaplamasını sağlar. Şatıroğlu, bu durumun bankaların daha çok vergi vereceği anlamına geldiğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Akif Beki, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini kesme kararını ve bu kararı eleştirenleri konu aldığı yazısında, İsrail ile ticaretin kesilmesi gerektiğini savunanların, başlangıçta bu ticaretin olmadığı yönündeki iddialara karşın, iktidarın baskılara dayanamayarak ticaretin kesildiğini açıklamasını eleştiriyor. Ticaret Bakanı Bolat'ın, İsrail ile ticaret haberlerini terör örgütlerinin itibarsızlaştırma çabası olarak nitelendirdiğini ve İsrail istihbaratının arkasında olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor. Beki, bu tür eleştirilerin etki ajanlığı faaliyeti olarak değerlendirilebileceğini ve henüz bu tür faaliyetlerin suç olmadığını ifade ediyor.
10 Mayıs 2024

Mehmet Tezkan, Türkiye'de siyasetçilerin hesap vermemesi ve soru sorulamamasını eleştirdiği bir yazı kaleme aldı. Özellikle Erzincan İliç'teki maden faciasının siyasi sorumluluğunun sorgulanmamasını örnek göstererek, siyasetçilerin bilim dışı uygulamalarla facialara neden olmalarına rağmen sorumluluk almamalarını eleştirdi. Tezkan, bu durumun değişmediği sürece Türkiye'nin gelişemeyeceğini savundu.
20 Şubat 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da haziran ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,46, yıllık yüzde 55,19 artış gösterdi. Toptan eşya fiyatları ise aylık yüzde 4,32, yıllık yüzde 64,27 oranında yükseldi. TÜİK'in açıkladığı tüketici fiyatları endeksi ile İTO endeksleri arasında farklılık bulunuyor; TÜİK'in verilerine göre Türkiye genelinde enflasyon oranları daha düşük seyrediyor.
1 Temmuz 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ihaleye çıkarılan Akın İpek'in Bebek'teki yalısı, 1 milyar 100 milyon liraya Oyak Çimento tarafından satın alındı. İhale, 750 milyon lira muhammen bedelle başlamış ve dört katılımcının yer aldığı açık teklif aşaması üç saat sürmüştü. Yalı, 925 metrekare brüt kapalı kullanım alanı ve 208 metrekare teras alanına sahip. Akın İpek, 'FETÖ firarisi' olarak İngiltere'de yaşıyor ve Türkiye aleyhine açtığı davaları kaybetmişti.
28 Haziran 2024

Türkiye'de buğday üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) belirlediği fiyatların maliyetin altında kalmasından şikayetçi. Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin hesaplamalarına göre, buğdayın maliyeti 10-11 lira arasında değişirken, TMO'nun teklif ettiği fiyat 9 lira 25 kuruş. Bu durum, üreticilerin maliyetlerini karşılayamamalarına ve zarar etmelerine yol açıyor. Ayrıca, Tarım Kanunu'na göre maliyetin altında kalan fiyatlar için fark ödemesi yapılması gerekirken, buğday ve arpa bu kapsamda yer almıyor.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim