Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin milletvekili adaylarını duyurdu ve listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Eski AKP'li adalet bakanı Sadullah Ergin, DEVA Partisi kontenjanından CHP Ankara 1'inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Gelecek Partisi adayları arasında ise Taha Ün'ün eşi Sema Silkin Ün bulunuyor.
9 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa toplantısını terk etmesi ve CHP'li belediye başkanlarını adaylığa çağırmasının ardından yaşanan tartışmalar devam ederken, CHP üyelerini genel merkez önünde toplanmaya davet etti. Saadet Partisi'nde yapılacak millet ittifakı toplantısından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanması bekleniyor. Akşener'in toplantıya katılmayacağı önceden bildirilmişti. CHP, üyelerine akşam saatlerinde toplanma çağrısında bulunurken, genel merkez önünde platform kurulumuna başlandı.
6 Mart 2023

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçmenden yeterli güven oyu alamadığını ve seçimlerin ikinci tura kaldığını belirtti. İlk tur sonuçlarına göre Erdoğan'ın %49,42, Kemal Kılıçdaroğlu'nun %44,95 ve Sinan Oğan'ın %5,2 oy aldığı görülüyor. Öztrak, katılım oranının yüksek olmasını demokrasi adına olumlu bulduğunu ve ikinci turda Millet İttifakı'nın kazanacağına inandıklarını ifade etti.
15 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart yerel seçimlerinde oy pusulasındaki sıralama için yapılan kura çekilişinde AKP'nin birinci sırada yer almasına yönelik CHP ve Zafer Partisi'nin itirazını reddetti. İki parti, kura çekilişinin tartışmalı olduğunu öne sürerek YSK'ya başvuruda bulunmuştu. Ancak YSK, her iki partinin itiraz dilekçelerini değerlendirerek itirazları reddetme kararı aldı.
30 Ocak 2024

AKP, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmak için Kürt seçmen üzerinde yoğunlaşacak. Parti, Kürt seçmeni ikiye ayırarak, önceliği 'HDP'ye mesafeli' olanlara veriyor ve bu bağlamda İstanbul'daki Kürt kanaat önderleri, iş insanları ve büyük ailelerin temsilcileriyle buluşmaların sayısını artırmayı planlıyor. HDP seçmeni içinse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzalanan protokolün öne çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun aday olması durumunda 'İstanbul yerine partisiyle uğraşıyor' söyleminin benimseneceği belirtiliyor.
10 Ağustos 2023

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talip olduğunu ifade etti. Adaylık tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtlayan Özel, sorumluluk almak ve fedakarlık yapmak gerektiğini belirtti. Ayrıca, altılı masadaki diğer partilere CHP listesinden kontenjan ayrılmasıyla ilgili olarak, kendi listelerinden girilseydi yüzde 25'in üzerinde oy alınabileceğini ve ciddi bir oy kaybına uğrandığını söyledi.
3 Ağustos 2023

14 Mayıs seçimlerinin ardından Meclis'in çalışmalarına başlamasıyla muhalefet milletvekilleri, soru önergelerini artırmak için farklı yöntemler kullanıyor. İl ve ilçeler için ayrı ayrı hazırlanan önergeler, soru sayısını katlayarak artırıyor. Ayrıca, ortak konular bölünerek ve mağdur isimleri için ayrı önergeler hazırlanarak önerge sayısı arttırılıyor. 27'inci dönemde toplam 82 bin 794 soru önergesi verilmişken, bu önergelerin dörtte biri üç milletvekiline ait. En yüksek sayıda önerge veren isim CHP'li Sezgin Tanrıkulu olurken, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Ömer Fethi Gürer de yüksek sayıda önerge veren diğer isimler arasında.
11 Temmuz 2023

CHP'de seçim yenilgisinin ardından başlayan değişim ve yenilenme tartışmaları Eskişehir'de devam ediyor. Eskişehir'de CHP'nin kurultay süreci ve değişim tartışmaları üzerine yapılan görüşmelerde, Büyükerşen ve Kurt arasındaki rekabet, delege dağılımı ve parti meclisinin belirleyici olacağı konuları öne çıkıyor. Kentte 'değişim' söylemi Kurt etkisiyle delegeye de yansırken, büyükşehir başkanlığının kimde olacağı, genel merkez yönetiminde genel delege dağılımı sonucu kimin güçleneceği, parti meclisi ağırlığının kimde kalacağı gibi faktörlerle alınacak pozisyonların değişmesi mümkün görünüyor.
25 Temmuz 2023

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve şimdi partiler milletvekili aday listelerini oluşturuyorlar. Cumhur İttifakı bakanları aday gösterirken, Millet İttifakı bakan adaylarını listeye dahil etmeyecek. AKP ve CHP'nin listeleri belirleme sürecinde zorlanması bekleniyor. Cumhur İttifakı'nda seçim yasası değişikliği sonrası ortak liste krizi yaşanıyor. MHP ve AKP arasında listelerin belli bölgelerde ortaklaştırılması konusunda görüşmeler sürüyor. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti arasında belli bölgelerde avantajlı partinin listelerinden seçime girilmesi konusunda uzlaşı aranıyor. Diğer ittifak ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi de kendi stratejilerini belirlemeye çalışıyor.
1 Nisan 2023

Tunceli'de yapılan seçimlerde Yeşil Sol Parti adayı Ayten Kordu, kentin tek milletvekili olarak seçildi. 2018 seçimlerinde HDP ve CHP'nin birer vekil çıkardığı Tunceli'de bu yıl vekil sayısı bir olarak belirlendi. Açılan sandıkların %80'ine göre Yeşil Sol Parti %42,26 oy alırken, CHP %31,82 ve AKP %13,17 oy oranına sahip oldu. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'deki oy oranı %78 olarak belirtildi.
14 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269, milletvekili seçimlerinde ise 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit edildiğini belirtti. Bu uyuşmazlıkların tüm adaylar lehine olabileceğini, ancak özellikle Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca belirlediklerini ifade etti. İtiraz süreçlerinin tamamlandığını ve sonuçların takip edildiğini söyledi. Ayrıca, genel sonuçları değiştirmeyecek olsa da her oyun takip edildiğini ve maddi hataların düzeltildiğini aktardı. Erkek, seçmenlere yeni seçim turu için sandığa gitme çağrısında bulundu.
17 Mayıs 2023

Türkiye Komünist Partisi (TKP), 14 Mayıs'taki seçimlere sosyalist bir güç birliği oluşturarak kendi ad ve adaylarıyla katılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardan ayrılması amacıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini belirtti. Parti, Millet İttifakı'nı 'düzen muhalefeti' olarak tanımlayarak, bu ittifaka kefil olamayacaklarını ifade etti. Ancak, Erdoğan iktidarının sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, Kılıçdaroğlu'na oy verilmesi çağrısında bulundu. TKP ayrıca sosyal medyada '#1oyErdoğanGitsinDiye1oyTKPye' etiketiyle bir kampanya başlattı.
15 Mart 2023

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar araştırma şirketinin anketine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı iki puana düşmüş durumda. Anket, 13-18 Mart tarihleri arasında 1916 kişiyle gerçekleştirilmiş ve sonuçlara göre Erdoğan yüzde 47,4, Kılıçdaroğlu yüzde 45,3 ve Muharrem İnce yüzde 6,5 oy almış. Önceki anketlerde farklı muhalefet adaylarına da yer verilmişken, bu anket sadece belirli adayları içermekte. Anketin güvenilirliği konusunda ise gerekli bilgilerin paylaşılmadığı ve bu nedenle eleştirildiği belirtiliyor.
24 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 4-5 Kasım'da düzenlenecek kurultay öncesi İstanbul il başkanını belirleyecek kongre 8 Ekim'de gerçekleştirilecek. Kongrede aday olan Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve Cemal Canpolat'ın yarışı, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yakından takip ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun Canpolat'ı desteklediği ve genel başkan yardımcılarının İstanbul'da 'karargah' kurarak Canpolat için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, Canpolat'ın adaylık açıklamasını duyurduğu Twitter hesabındaki yeniden gönderimler ve beğenilerin ücretli olarak yapıldığı iddia ediliyor.
28 Eylül 2023

Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 20,69'u açıldıktan sonra elde edilen verilere göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) kıyasla az bir farkla önde bulunuyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre CHP'nin oy oranı yüzde 38,98 iken, AKP'nin oy oranı yüzde 38,23 olarak kaydedildi. Diğer partilerin oy oranları ise DEM Parti yüzde 5,2, Yeniden Refah Partisi yüzde 4,4 ve İYİ Parti yüzde 3,27 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) iki puan farkla geride bırakarak birinci sıraya yükseldi. Elde edilen sonuçlara göre CHP, büyükşehirlerdeki mevcut üstünlüğünü koruyarak genel oy oranını artırdı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, sandıkların neredeyse tamamı açıldığında CHP'nin oy oranı %37,70, AKP'nin ise %35,52 olarak belirlendi. Diğer partilerin oy oranları ise Yeniden Refah Partisi için %6,18, DEM Parti için %5,65, MHP için %4,98 ve İYİ Parti için %3,78 olarak kaydedildi.
1 Nisan 2024

31 Mart Yerel Seçimleri'nde İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanan CHP, Areda Survey'in mayıs ayı anketine göre yüzde 34 oy oranıyla birinci sırada yer alıyor. AK Parti ise yüzde 32 ile ikinci sırada bulunuyor. DEM Parti yüzde 9, MHP yüzde 7.5, İYİ Parti yüzde 4.9 ve Yeniden Refah Partisi yüzde 4.8 oy oranına sahip. Parti sadakati en yüksek olan parti yüzde 97.1 ile DEM Parti olurken, İYİ Parti seçmeninin yüzde 64'ünü kaybetmiş durumda.
24 Haziran 2024

İzmir'de yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, CHP'nin adayı Cemil Tugay, AKP'nin adayına yaklaşık 10 puan fark atarak önde gidiyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre, oyların %13,39'u sayıldığında CHP %47,24, AKP %37,85, İYİ Parti %2,92, DEM Parti %3,27 ve diğer partiler toplamda %8,73 oy almış durumda.
31 Mart 2024

Kütahya'da yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 43,72'si açıldıktan sonra CHP'nin yüzde 29,78 oy oranıyla önde olduğu görülüyor. 2019 yerel seçimlerinde MHP'nin yüzde 38,6 ile birinci, AKP'nin yüzde 32,2 ile ikinci ve CHP'nin yüzde 25,6 ile üçüncü olduğu hatırlatılıyor. Şu anki sonuçlara göre MHP yüzde 28,97, AKP yüzde 27,06 ve Yeniden Refah Partisi yüzde 6,81 oy almış durumda.
31 Mart 2024

Beyoğlu'nda yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 34,94'ü açıldığında CHP'nin, AKP'nin uzun yıllardır kazandığı bölgede önde olduğu görüldü. Açılan sandıklara göre CHP yüzde 48,49 oy oranıyla lider durumda, AKP ise yüzde 43,52 ile ikinci sırada yer alıyor. İYİ Parti ve diğer partilerin oy oranları ise sırasıyla yüzde 1,56 ve yüzde 6,43.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim