Son seçimlerde AKP'nin oy oranı yüzde 35,40 olarak belirlendi ve bu oran 2002'den bu yana ilk kez yüzde 40'ın altına düştü. AKP, 266 milletvekili çıkararak ve cumhur ittifakı ortaklarıyla birlikte yüzde 49,31 oy alarak Meclis'te çoğunluğu korudu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yüzde 49,34 oy alarak ilk kez birinci turda seçilemedi.
15 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

Eskişehir'de yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yaklaşık %59,89'u açıldıktan sonra CHP'nin adayı Ayşe Ünlüce, AKP'nin adayı İdris Nebi Hatipoğlu'na karşı yaklaşık 1,5 puanlık bir farkla önde görünüyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre, CHP %43,90, AKP %42,38 ve İYİ Parti %5,81 oy oranına sahip.
31 Mart 2024

Tunceli'de yapılan seçimlerde Yeşil Sol Parti adayı Ayten Kordu, kentin tek milletvekili olarak seçildi. 2018 seçimlerinde HDP ve CHP'nin birer vekil çıkardığı Tunceli'de bu yıl vekil sayısı bir olarak belirlendi. Açılan sandıkların %80'ine göre Yeşil Sol Parti %42,26 oy alırken, CHP %31,82 ve AKP %13,17 oy oranına sahip oldu. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'deki oy oranı %78 olarak belirtildi.
14 Mayıs 2023

AKP, yerel seçimler için dört aşamalı bir plan hazırladı. İlk aşamada, en çok oy alınan illere ve ilçelere ziyaretler düzenlenecek. İkinci aşamada, şehir buluşmalarına ağırlık verilecek ve sorunlar dinlenip not edilecek. Üçüncü aşamada, milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat üyeleri aktif olarak çalışacak. Dördüncü ve son aşamada ise deprem bölgesine özel çalışmalar yapılacak ve konut teslimi hızlandırılacak.
9 Ağustos 2023

AKP, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmak için Kürt seçmen üzerinde yoğunlaşacak. Parti, Kürt seçmeni ikiye ayırarak, önceliği 'HDP'ye mesafeli' olanlara veriyor ve bu bağlamda İstanbul'daki Kürt kanaat önderleri, iş insanları ve büyük ailelerin temsilcileriyle buluşmaların sayısını artırmayı planlıyor. HDP seçmeni içinse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzalanan protokolün öne çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun aday olması durumunda 'İstanbul yerine partisiyle uğraşıyor' söyleminin benimseneceği belirtiliyor.
10 Ağustos 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarının açıklanması sırasında yaşanan algı operasyonlarına işaret ederek, muhalefetin kazandığını belirtti. Sandıkların kapanmasının ardından, muhalefetin önde olduğu sandıklara AKP tarafından itiraz edildiği ve bu yüzden sonuçların sisteme girilemediği iddia edildi. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, henüz sayılmayan yaklaşık 10 milyon oy olduğunu söyledi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim gecesi yaşanan algı çalışmalarına karşı olduklarını ve her oyun peşinde olacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

‘Behzat Ç.’ dizisindeki başarılı performansıyla tanınan oyuncu Erdal Beşikçioğlu, CHP'nin sürpriz adaylarından biri olarak Ankara'nın Etimesgut ilçesinde belediye başkanı seçildi. MHP'nin elindeki Etimesgut'ta AKP aday göstermemiş, bu durum seçim yarışını farklı bir boyuta taşımıştı. Açılan sandıkların yüzde 79,35'ine göre Beşikçioğlu, yüzde 56,49 oy oranıyla seçimi kazandı.
1 Nisan 2024

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kentteki toplam 5 bin 592 sandıktan 1.755'inin henüz açılmadığını ve oyların sisteme girilmediğini belirtti. Muhalefet, Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara AKP tarafından itiraz edildiğini ve bu yüzden verilerin sisteme girilemediğini iddia ediyor. Böcek, Antalya'da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu ve bazı ilçelerde partisinin önde çıkacağını, gerçek sonuçların ıslak imzalı tutanaklarla ortaya çıkacağını ifade etti.
15 Mayıs 2023

Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği yerel seçimlerde oy kullanma işlemi tamamlandı. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen için 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, 206 bin 845 sandık ve yaklaşık bin seyyar sandık kuruldu. 32 ilde seçimler sabah 07.00'de başlayıp 16.00'da sona ererken, diğer illerde 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Şimdi gözler, sandıkların açılması ve sayım işlemlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklayacağı sonuçlarda.
31 Mart 2024

İYİ Parti'nin son anket sonuçlarına göre oy oranlarında düşüş yaşandığı ve parti içindeki istifaların arttığı belirtiliyor. 2019 Türkiye geneli oy oranı %7,30 olan İYİ Parti'nin, İstanbul'da %3,6 ve Ankara'da %6,1 gibi daha düşük oranlara gerilediği ifade ediliyor. Partiden ayrılanların ve oyunu heba etmek istemeyen seçmenlerin, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ve Ankara'da Mansur Yavaş gibi adayları destekleyeceği öne sürülüyor. Ayrıca, DEM'in büyük şehirlerdeki aday çıkarma politikalarının, mağduriyetten siyasi başarı sağlama veya kaos ortamı yaratma amacı taşıyabileceği tartışılıyor.
8 Şubat 2024

DEM Parti, yerel seçimlerde İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na dolaylı destek verirken, Adana ve İzmir'de CHP'nin adaylarına karşı kendi adaylarını çıkarttı. Mersin'de ise DEM Partili seçmenin CHP adayına yöneleceği öngörülüyor. CHP ile DEM Parti arasındaki uzlaşı, çeşitli yerel dinamikler ve anlaşmazlıklar nedeniyle sınırlı kaldı. Özellikle Adana ve İzmir'de yaşanan anlaşmazlıklar ve Urfa'da CHP'nin son dakika aday çıkarması dikkat çekti.
28 Şubat 2024

TEAM tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı son bir ayda artış göstererek yüzde 37,5'e ulaştı ve MHP ile birlikte 'cumhur ittifakı'nın toplam oy oranı yüzde 44 olarak ölçüldü. 'millet ittifakı' ise CHP'nin yüzde 26 ve İYİ Parti'nin yüzde 11,7 oy oranıyla yüzde 37,7 olarak belirlendi. HDP'nin oy oranı yüzde 11,1 olarak kaydedildi. Sekiz araştırma şirketinin anket ortalamalarına göre ise 'cumhur ittifakı' ile 'millet ittifakı' arasındaki fark 1,5 puan olarak hesaplandı. Araştırmada ayrıca seçmen duyguları ve siyasi iklimle ilgili değerlendirmeler de yer aldı.
21 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt nüfusunun yoğun olduğu illerde katılım oranları bir miktar düşmesine rağmen yüksek oy oranını korudu. Zafer Partisi'nin desteği ve milliyetçi kampanya yürütülmesine rağmen, HDP'nin de desteğini sürdürdüğü Kılıçdaroğlu, bu illerdeki seçmenlerden beklenen desteği aldı. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre, bu illerdeki katılım ve Kılıçdaroğlu'na verilen oy oranları ilk tur ile karşılaştırıldığında büyük bir değişiklik göstermedi.
28 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bitlis Belediye Başkan adayı Selim Soyugüzel, partisinden istifa ederek Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) katıldığını açıkladı. AKP İl Başkanlığında düzenlenen bir toplantıda konuşan Soyugüzel, CHP'den ayrılma kararını ve AKP Bitlis Belediye Başkan adayı Nesrullah Tanğlay'a destek vereceğini belirtti. Ayrıca, CHP tarafından miting saatlerinin değiştirildiğini ve bu durumun parti tarafından DEM Parti'ye para karşılığında satıldığını iddia etti.
28 Mart 2024

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) İstanbul'un Kadıköy ilçesi için aday gösterdiği Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP'nin adayı Mesut Kösedağ karşısında beklediği başarıyı elde edemedi. Daha önce Ovacık ve Tunceli'de seçim kazanan Maçoğlu, CHP'nin güçlü olduğu Kadıköy'de aynı başarıyı gösteremedi. Henüz tamamlanmamış sonuçlara göre, CHP'nin adayı açık ara önde gidiyor. Açılan sandıklara göre CHP yüzde 69,38, AKP yüzde 13,50 ve TKP yüzde 7,73 oy almış durumda.
31 Mart 2024

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, bir anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre İYİ Parti'nin oy oranının yüzde 19,7 olduğunu belirtti. Aynı araştırmada AKP'nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 28,9 olarak belirlendi. Diğer anket şirketleri MetroPOLL, Yöneylem ve ORC'nin sonuçları ise İYİ Parti ve AKP için farklı oranlar gösteriyor. ORC'nin son anketinde İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 19,1 olarak ölçüldü ve bu oran önceki ankete göre 1,6 puanlık bir artış gösterdi.
7 Ocak 2023

Kesin olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 90'ının açılmasının ardından Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu görülmekte. Bu durum üzerine AKP'li eski ve yeni milletvekilleri, Twitter üzerinden seçim zaferlerini kutlamaya başladı. Paylaşımlarda, Erdoğan'ın kazanmasının Türkiye ve dünya için olumlu olduğu, yeni bir hizmet ve sorumluluk döneminin başladığı ifade edildi.
28 Mayıs 2023

MetroPOLL tarafından yapılan bir anketin sonuçlarında toplam oy oranlarının yüzde 102,3 olarak hesaplanması dikkat çekti. Ankette kararsızlar, protesto oyları ve cevap vermeyenlerin oransal dağılımı sonrasında AKP yüzde 40,1, CHP yüzde 24,9 ve diğer partilerin oranları belirlendi. Ancak toplamın yüzde 100'ü aşması üzerine MetroPOLL kurucusu Özer Sencar, hatanın düzeltildiğini ve CHP'nin oranının yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' kategorisinin ise yüzde 0,7'ye düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, anketin güvenilirliği konusunda WAPOR standartlarına göre eksik bilgiler olduğu belirtildi.
15 Nisan 2023
İşaretlediklerim