Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün üzerinde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Kısıtlama kararı, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonlar ve bu operasyonlar sonucunda Filistin'de yaşanan can kayıpları nedeniyle alındı. Bakanlık, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin vermesi durumunda kısıtlamaların kaldırılacağını belirtti.
9 Nisan 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze'de yaşananlara destek verdikleri iddia edilen şirketlerin ürünlerinin TBMM yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağını açıkladı. Bu karar, İsrail'in Gazze'de masum insanlara yönelik eylemlerine toplumsal duyarlılık göstermek amacıyla alındı. Boykot edilecek ürünler arasında Nescafe ve Coca Cola'nın olduğu belirtildi.
7 Kasım 2023

Türkiye'nin İsrail'e ihracat yasağı getirmesi sonucunda, bu durumdan etkilenen Türk ihracatçılarının yükümlülüklerini yerine getirememeleri, mücbir sebep olarak kabul edilecek. Milletlerarası Ticaret Odası'nın mücbir sebep klozuna göre, savaş, iç savaş, ambargo gibi durumlar mücbir sebep olarak sayılmaktadır. İhracat yasağı da bu kapsamda değerlendirilerek, ihracatçıların bu durumdan kaynaklı sorumlulukları ortadan kalkacak.
7 Mayıs 2024

İbrahim Kiras, yerel seçimlerde yaşanan başarısızlığın ardından hükümetin Gazze protestolarına şiddetle tepki göstermesinin nedenlerini inceliyor. Seçimlerde İsrail ile sürdürülen ticaretin eleştirilmesi ve bu durumun protestolara şiddetli müdahale ile bağlantılı olduğu iddialarını değerlendiriyor. Kiras, hükümetin Gazze konusundaki çaresizliğini ve dış politika ile ekonomideki zorlukların bu tepkilerde etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, hükümetin seçim öncesi ve sonrası dönemde protestolara müdahale biçimindeki değişikliğe dikkat çekiyor.
9 Nisan 2024

İYİ Parti, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliğini denetlemek ve konut politikalarıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla TBMM'ye bir Meclis Araştırma önergesi sundu. Önerge, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından gerekçelendirildi. Toktaş, iktidarın ekonomi politikalarının başarısız olduğunu ve bu durumun kira artışları gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Ancak İYİ Parti'nin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
4 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rize AKP İl Teşkilatı toplantısında yaptığı konuşmada, Yeniden Refah Partisi üyesini sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, bu kişinin Mahmud Abbas'ın parlamentoda konuşturulması gerektiğini söylemesini terbiyesizlik olarak nitelendirdi ve bu kişinin zihinsel sıkıntıları olduğunu ima etti. Ayrıca, Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği noktayı vurgulayan Erdoğan, güçlü olunması durumunda İsrail'in Filistin'e yaptıklarını yapamayacağını belirtti.
28 Temmuz 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle İsrail'e uygulanan ticaret kısıtlamasını duyurdu. Bakanlık, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karar, Türkiye'nin İsrail'e ambargo uygulayan ilk ülke olduğunu gösteriyor. Bakan Bolat, bu adımın uluslararası kamuoyuna bir işaret fişeği olması amacıyla atıldığını ve temel gıda maddelerinin kapsam dışı bırakıldığını belirtti. CHP, kısıtlamayı desteklediklerini ancak yetersiz bulduklarını ifade etti.
9 Nisan 2024

CHP, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunların nedenlerini ve alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla bir araştırma önergesi verdi. Önerge, kira fiyatlarındaki artışlar ve bu durumun yol açtığı sosyal sorunlara dikkat çekiyordu. Ancak, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla bu önerge reddedildi. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kira fiyatlarının kontrol dışı arttığını ve bu durumun toplumsal sorunlara yol açtığını belirtti.
8 Aralık 2023

Alman hükümeti, İsrail'in Gazze'deki savaşta kullandığı silahların ihracat izinlerinin askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanladı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü, İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak olmadığını ve olmayacağını belirtti. Geçen yıl Almanya, İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik bazı silah ihracatlarını askıya almıştı.
19 Eylül 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kamu bankalarının işlemlerine yönelik iddiaların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir öneri sundu. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kamu bankalarının AKP tarafından nasıl yönetildiğini eleştirdi ve ekonomik duruma dair olumsuz göstergeleri dile getirdi. Ancak, CHP'nin genel görüşme açılmasına ilişkin grup önerisi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
6 Nisan 2023

Saadet Partisi tarafından meclise taşınan ve kamuda birden fazla maaş alan bürokratların araştırılmasını öneren önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, birden fazla görevlendirme ve çoklu maaş uygulamalarının boyutlarının araştırılması gerektiğini belirtti. Önergeye muhalefet partileri destek verdi.
24 Ekim 2023

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

TBMM eski başkanı ve eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasını eleştirdi. Arınç, Hamas'ın İsrail'e karşı gücünün olmadığını, gıda ve teknik ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın İsrail'e saldırmasının İsrail'e haklılık payı kazandırdığını ve Türkiye'yi zor durumda bıraktığını ifade etti. Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasının yanlış olduğunu ve barış içinde olmaları gerektiğini vurguladı.
9 Ekim 2023

Gazze'de beş aydır süren savaşa rağmen, Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesintisiz devam ediyor. Ocak ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 350 milyon dolar, İsrail'den ithalatı ise 141 milyon dolar olarak kaydedildi. İki ülke arasındaki ticarette plastik ve mamulleri, kara taşıtları, elektrikli makineler ve demir çelik gibi ürünler öne çıkıyor. Bu durum, Türkiye'nin dış politikadaki sert tutumuna rağmen ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ve İsrail arasındaki ticari faaliyetler tamamen durdurulmuştur. Bu kararın detayları henüz açıklanmamış olup, ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi verileceği belirtilmiştir.
2 Mayıs 2024

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023
İşaretlediklerim