Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı.
28 Eylül 2023

Hürriyet gazetesinde Abdülkadir Selvi, Gezi Parkı Davası'nda yeniden yargılama ihtimalini dile getirdi. Bu görüşe, AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş destek verdi. Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin tarafından sunulan yeniden yargılama dilekçesi, Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki arayışlarına çerçeve sunuyor. Ancak, İstanbul 13. ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri, şartlar oluşmadığı gerekçesiyle yeniden yargılama taleplerini reddetti.
7 Mayıs 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu'nu cezaevinde ziyaret etti. Özel, Dilruba'yı 9 Eylül'de Ankara'da düzenlenecek CHP'nin 101. kuruluş yıl dönümü törenlerine ve akşamki konsere davet etti. Dilruba, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Özel, Dilruba'nın tutuklanmasının hukuksuz olduğunu belirterek, herkesin düşüncelerini açıklama hakkı olduğunu vurguladı.
29 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay milletvekili seçilen ancak tutukluluğu devam eden Can Atalay'ın tahliyesini istedi. Gezi davasında hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili mazbatasını alan Atalay için Yargıtay'a başvuruldu, ancak hala cezaevinde. Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Atalay'ın durumunun Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ve sürecin siyasi olduğunu belirtti. Ayrıca, Atalay'ın madenci ve Gezi olaylarının mağdurlarının avukatı olduğunu vurguladı.
2 Haziran 2023

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde gözaltına alınan gazeteci Sezgin Kartal, İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Kartal'ın dosyasına gizlilik kararı konuldu. İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Kartal, savcılıkta verdiği ifadenin ardından 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi ve tutuklama kararı verildi.
13 Ocak 2023

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. Demirtaş, Baş aracılığıyla birlik vurgusu yapan bir mesaj gönderdi. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girmesi ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisi, TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmesi kararı, HDP tabanı tarafından eleştiriliyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti dışında atılacak her oyun AKP'ye yarayacağını belirtmişti.
24 Nisan 2023

Gezi Parkı davasında tutuklu olan ve Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçilen avukat Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen hala serbest bırakılmadı. Uluslararası Af Örgütü, Atalay'ın ve diğer düşünce mahkumlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Örgüt, bu durumun Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne verilen zararı gösterdiğini belirtti. Ayrıca, muhalefet de Atalay'ın serbest bırakılmasını talep etmekte.
5 Haziran 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılması için avukatları mazbatasını alarak başvuruda bulundu ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ile Meclis Başkanlığı arasındaki yazışmalar sonucunda netleşeceğini belirtti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerinin yeminlerinin gereği olarak Atalay'ın serbest bırakılması için ses çıkarmaları gerektiğini ifade etti.
14 Haziran 2023

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala, Yargıtay başsavcılığının Gezi Parkı davasıyla ilgili tebliğnamesinde hukuk ilkelerinin çiğnendiğini ve vahim iftiralar içerdiğini belirtti. Başsavcılık, Kavala'nın cezasının onanmasını isterken, Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulmasını talep etti. Kavala, 2017'den beri tutuklu ve Gezi Parkı eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla yargılanıyor. AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen serbest bırakılmadı ve Avrupa Konseyi Türkiye'ye karşı yaptırım prosedürü başlattı.
11 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından dolayı tutuklu bulunan avukat ve TİP Milletvekili Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ile TBMM Başkanlığı arasında yapılacak yazışmaların sonucuna göre netleşeceğini ifade etti. Tunç, Gezi davasının anayasal düzenle ilgili olduğunu ve dokunulmazlık kapsamı dışında kalan dosyalardan olduğunu belirtti.
7 Haziran 2023

Taksim Dayanışması üyeleri, Gezi Parkı protestolarının 10. yıl dönümünde Taksim'de bulunan Makine Mühendisleri Odası önünde toplandı. Çok sayıda siyasi parti temsilcisinin de katıldığı eylemde 'Karanlık gider, Gezi kalır' yazılı pankart açıldı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, direnişle gurur duyduklarını ifade etti ve Gezi'nin haksızlıklara karşı duranların simgesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, hapiste tutulan Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularıyla gurur duyulduğu belirtildi.
31 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum edilen avukat Can Atalay'ın doğum günü, yakınları tarafından Maçka Parkı'nda kutlandı. Yakınları, Silivri Cezaevi'nde tutulan Atalay ve diğer tutuklulara destek mesajları içeren pankartlar açtı. Gezi Parkı davası, 2014 yılında açılan ve 2022 yılında karara bağlanan uzun süreçli bir dava olup, Osman Kavala ve diğer sanıkların beraat ve tutukluluk halleriyle ilgili tartışmalı kararlar içermektedir.
24 Mart 2023

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Kocaeli Özgürlük Semt Evi'nin Gebze'deki İnönü Mahallesi'nde bulunan Muhlis Akarsu Parkı'nda yaptığı 'Pardon' filmi gösterimi polis tarafından engellendi ve 13 kişi gözaltına alındı. Film, bir yanlış anlaşılma sonucu gözaltına alınan üç arkadaşın hikâyesini anlatıyordu. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, gözaltılara Twitter hesabından tepki gösterdi. Gözaltına alınan 13 kişi daha sonra serbest bırakıldı.
10 Eylül 2023

Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan işadamı ve aktivist Osman Kavala, cezaevinde gazeteci Barış Terkoğlu ile yaptığı söyleşide, Gezi Parkı protestoları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarının George Soros ile görüştüğünü söyledi. Kavala, kendisinin Sorosçu olarak suçlanmasının ve hapiste tutulmasının, Gezi protestolarını kriminalize etmeye yönelik bir propaganda olduğunu ve sivil toplum aktivistlerine ile iş insanlarına bir mesaj vermek amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Soros'un isminin iddianamede yer almadığını ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümetin dış güçler söylemini benimsediğini belirtti.
27 Nisan 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Meclis'teki basın toplantısında bu duruma tepki göstererek, seçilmiş bir milletvekilinin parlamentoda olması gerektiğini ifade etti.
2 Haziran 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Tuğçe Tatari, gazetecilerin belediye tarafından finanse edilen seyahatlere katılmalarını savunarak, bu tür gezilerin gazetecilik mesleğinin doğasında olduğunu belirtti. Tatari, Ekrem İmamoğlu'nun Roma gezisine katılan gazetecilerin eleştirilmesini haksız buldu ve bu tür seyahatlerin gazetecilik açısından meşru olduğunu vurguladı. Ayrıca, gazetecilerin bu tür gezilere katılmalarının onları bağımsızlıklarından ödün vermeye zorlamadığını ifade etti. Tatari, gazetecilik mesleğinin onurlu bir iş olduğunu ve bu tür tartışmaların mesleğin itibarını zedelememesi gerektiğini belirtti.
22 Mayıs 2024

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili olarak seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Atalay'ın hukuksuz bir şekilde tutuklu tutulduğunu ve bunun hesabını soracağını belirtti. Kılıçdaroğlu, adalet sistemindeki erozyonun durdurulması ve Atalay'ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
5 Haziran 2023
İşaretlediklerim