Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasının ardından Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini 18 Mart'ta başlayacak şekilde belirledi. Takvim, kamu görevlilerinin milletvekili adayı olabilmek için istifa etmeleri gereken son gün olan 16 Mart'tan başlayarak, Türkiye genelinde oy verme işleminin yapılacağı 14 Mayıs'a kadar olan süreci kapsıyor. Seçim süreci, adaylık başvuruları, seçmen listelerinin askıya çıkması, ittifak protokollerinin teslimi ve yurt dışında oy verme işlemleri gibi önemli tarihleri içeriyor.
13 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılım gösterdiği 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği kurallar gereği, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına dair tahmin ve yorumların basın yayın organlarında yapılması yasaklandı. Saat 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21:00'den itibaren ise tüm yayınlar serbest bırakılacak, ancak YSK bu saati erkene çekebilir.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci dönem milletvekilliği genel seçimi için geçici aday listesini açıkladı. Listeye göre, seçimde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak. Partilerin aday listelerine 19 Nisan'a kadar itiraz edilebilecek ve kesin aday listesi aynı gün ilan edilecek.
16 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023

20 Mart'ta muhtarlıklarda askıya çıkarılan seçmen listeleri, 14 Mayıs seçimleri öncesinde bugün saat 17:00 itibarıyla askıdan inecek. Seçmenler, bu süre zarfında itirazlarını yapabilir ve adres değişikliklerini nüfus müdürlüklerine bildirebilirler. Ayrıca, hastalık veya engel nedeniyle yatağa bağımlı seçmenlerin seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için başvuru süresi de bugün sona erecek.
2 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) görev süresi dolan beş üyenin yerine yeni atamalar yapıldıktan sonra, kurul yeni başkanını seçti. YSK'nın yeni başkanı Ahmet Yener olarak belirlendi. Ahmet Yener, Sayıştay Başkanı Metin Yener'in ağabeyidir. YSK'da üyelik süreleri kanunen belirli periyotlarla değişmekte olup, 2018'de bazı üyelerin görev süreleri son dakika kararıyla uzatılmış ve bu durum daha sonra TBMM'de geçirilen bir düzenleme ile Ocak 2023'e kadar sürdürülmüştü.
26 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde gümrük kapılarında oy verme sürecini düzenleyen bir genelgeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Genelgeye göre, oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü sona erecek. İkinci tur oylama gerektiğinde ise 20 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs'ta sona erecek. Oy verme işlemleri sırasında kullanılacak malzemeler ve geçerli veya geçersiz sayılacak oyların kriterleri belirlendi. Ayrıca, oy verme sürecinde görev alacak personel ve düzenin sağlanması gibi konular da genelgede yer aldı.
19 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Türkiye içinde 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499 seçmenin, yurt dışında ise 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 seçmenin oy kullanabileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için toplam 249 milyon 670 bin 310 adet birleşik oy pusulası basılacak. Görme engelliler için 814 bin 120 adet oy kullanma şablonu hazırlanacak ve seçim sonuçlarının belirlenmesinde uygulanacak usul ve esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.
24 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme saatlerinde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, mevsim ve bölge özellikleri ile ulaşım durumları göz önünde bulundurularak, 32 ilde oy verme saatleri 07:00-16:00 olarak güncellendi. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08:00-17:00 olarak belirlendi.
20 Aralık 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulasını onayladı. İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılan açıklamada, pusulanın onaylandığı ve Türk demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Oy pusulasında sırasıyla Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer alıyor.
13 Nisan 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, bazı oy pusulalarının arkasına basılan sandık kurulu mührünün ön yüzde adayların üzerine iz bıraktığı görüldü. TİP Seçim Bürosu'nun YSK'ya yaptığı başvuru sonucunda, YSK bu durumun 135 sayılı genelgede düzenlendiğini ve pusulaların geçerli sayılacağını belirtti. YSK, mührün adayların üzerine baskı yaptığı oy pusulalarının özel işaret koyma amaçlı olmadığı sürece geçerli sayılacağını duyurdu.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa etmeleri gereken son tarihi belirledi. Resmi Gazete'de yayınlanan genelgeye göre, hakimler, savcılar, yüksek yargı organları mensupları, öğretim elemanları, RTÜK üyeleri gibi çeşitli kamu görevlileri 16 Mart Perşembe günü mesai bitimine kadar istifa etmek zorundalar. İstifa edip seçilemeyen kamu görevlileri görevlerine geri dönebilecekler, ancak bu durum bazı meslek grupları için geçerli olmayacak.
11 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilme talebini kabul etmedi. YSK, çekilmenin ancak ikinci turda mümkün olduğunu ve İnce'ye ilk turda verilen oyların geçerli sayılacağını açıkladı. YSK Başkanı Ahmet Yener, kararın oy birliğiyle alındığını belirtti.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim