Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun çağrısına yanıt vererek Rusya topraklarındaki ilerlemeyi durdurduğunu açıkladı. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını belirtti ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini ifade etti. Prigojin daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rus paralı asker şirketi Wagner'in başlattığı 'silahlı ayaklanma' üzerinden iktidara eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki SADAT'ın, Rusya'daki Wagner'e benzediğini belirtti ve halk düşmanı hiçbir paramiliter yapıya izin vermeyeceklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, daha önce de SADAT'ın merkezine giderek, seçimi gölgeleyecek bir durum olursa sorumlunun SADAT ve Saray olduğunu söylemişti.
24 Haziran 2023

Rusya'da yönetim karşıtı eylemler düzenleyen Wagner grubunun, Rostov ve Voronej'in ardından Lipetsk bölgesine de girdiği bildirildi. Lipetsk Valisi İgor Artamonov, Wagner grubuna ait askeri konvoyun eyalet sınırları dahilinde ilerlediğini duyurdu ve durumun kontrol altında olduğunu belirtti. Wagner grubunun kurucusu Yevgeniy Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner ve ülkedeki diğer paralı asker grupları için çalışanların 'Rus devletine bağlılık yemini' etmelerini zorunlu kılan bir kararname imzaladı. Bu kararname, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in bir uçak kazasında öldüğünün açıklanmasının ardından yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, Rusya'ya bağlılık yemini, 'komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine kesinlikle uyma sözünü' içeriyor.
26 Ağustos 2023

ABD'li şarkıcı Taylor Swift, Fox News'da 'Pentagon projesi' olduğu iddiasıyla gündeme geldi. Program yapımcısı Jesse Watters, Pentagon'un psikolojik operasyonlar biriminin Swift'i bir kazanca dönüştürmeye karar verdiğini ve NATO görüşmelerinde dezenformasyonla mücadele için kullanılmasını önerdiğini iddia etti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bu komplo teorisini yalanlayarak, iddiaları alaya aldı ve Pentagon'un Kongre'den ek bütçe beklediğini belirtti.
13 Ocak 2024

ABD ordusuna ait hassas bilgiler içeren milyonlarca e-posta, '.mil' yerine Mali'nin alan adı olan '.ml' yazılması sonucu yanlışlıkla Mali'ye gönderildi. Pentagon Sözcüsü Tim Gorman, Savunma Bakanlığının bu durumun farkında olduğunu ve önlemler alındığını belirtti. Mali'nin alan adını yöneten Hollandalı internet girişimcisi Johannes Zuurbier, 2013'ten bu yana benzer hatalarla karşılaştığını ve bu durumu ABD yetkilileriyle paylaştığını ifade etti. Zuurbier, sadece ocak ayından bu yana 117 bin e-postanın kendisine yönlendirildiğini ve bu durumun riskler yarattığını dile getirdi.
18 Temmuz 2023

İzmir'de, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 10 kişi, ABD'nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp'ta görevli bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdikleri gerekçesiyle tutuklandı. İzmir Valiliği, olayla ilgili 15 TGB üyesinin gözaltına alındığını duyurmuştu. ABD Ankara Büyükelçiliği, askerlerin güvende olduğunu ve soruşturma başlatılmasından dolayı Türk makamlarına teşekkür etti. Tutuklama gerekçesi olarak 'kişiyi hürriyetinden alıkoyma' suçu gösterildi.
3 Eylül 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 37 Çinli şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bu şirketler arasında kuantum teknolojileri, nükleer enerji ve insansız havacılık alanlarında faaliyet gösterenler bulunuyor. Yaptırımlar, Çin'in bu teknolojileri ABD'den elde etme çabaları ve bazı şirketlerin Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle uygulanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin bu adımlarını eleştirerek, şirketlerinin haklarını koruyacaklarını belirtti.
12 Mayıs 2024

ABD'nin Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık alanlardan uzak durma çağrısının ardından, Britanya, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkeler de benzer uyarılarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye ederken, İsveç güvenlik durumunun kötüleştiğini belirtti. Çekya ve Kanada da vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. ABD'nin uyarısı, aşırılık yanlılarının Moskova'daki kalabalık alanları hedef alma planlarına dayanıyordu.
9 Mart 2024

Rusya Mali İzleme Servisi, 'uluslararası LGBT sosyal hareketi ve yapısal öğelerini' 'terörist ve aşırılıkçılar' listesine dahil etti. Bu karar, Rusya'da daha önce yüksek mahkemenin LGBTİ+ hareketinin faaliyetlerini yasaklamasının ardından geldi. Listeye alınan kişi ve kuruluşların banka hesapları dondurulabilecek. Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı'ya karşı muhafazakar bir çizgi benimseyerek, eşcinsel propagandasını yasakladı ve geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin temsilini yasakladı.
22 Mart 2024

Alman silah şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, şirketin rekor seviyede silah satışı gerçekleştirdiğini ve talebin giderek arttığını belirtti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'nın savunma kapasitesini artırmasıyla şirketin gelirlerinde artış bekleniyor. Rheinmetall, Litvanya, Macaristan, Romanya ve Ukrayna'da yeni tesisler kuruyor. Ancak bu büyüme, CEO Papperger için güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi; ABD ve Almanya istihbaratları geçen ay Papperger'a yönelik bir suikast planını engelledi.
9 Ağustos 2024

Kuzey Kore, 4,5 ton sınıfı süper büyük harp başlığı taşıma kapasitesine sahip taktik balistik füze ve geliştirilmiş stratejik seyir füzesinin test atışlarını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Ülkenin lideri Kim Jong-un, testlerin dış güçlerin tehditlerine karşı güvenliklerini artırmak amacıyla yapıldığını belirtti. Güney Kore, Kuzey Kore'nin bu eylemlerini şiddetle kınadı ve füze testlerinin bölgedeki güvenlik durumunu tehdit ettiğini vurguladı.
19 Eylül 2024

Beypazarı, İsviçre'de maden sularının yüksek miktarda bor içerdiği iddiasıyla yasaklandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Şirket, ürünlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiğini ve Dünya Sağlık Örgütü, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi, Avrupa Birliği ve ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar içinde olduğunu belirtti. Ayrıca, İsviçre'deki bir akredite laboratuvar tarafından yapılan analiz sonucunun bor içeriğinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu gösterdiğini paylaştı.
16 Nisan 2024

ABD'nin eski diplomatı Victor Manuel Rocha, 40 yıldan uzun bir süre Küba adına casusluk yaptığını mahkemede kabul etti. Rocha, 1981'den itibaren ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çalışırken Küba hükümetine bilgi aktardığı suçlamasıyla yargılanıyordu. Ayrıca, 1999-2002 yılları arasında ABD'nin Bolivya büyükelçisi olarak görev yapmıştı. 12 Nisan'da cezasının belirleneceği duruşma öncesinde, Rocha ve avukatları suçu kabul etme kararı aldı.
1 Mart 2024
İşaretlediklerim