Seçimlerin ardından iktidarın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla kurlar rekor seviyelere ulaştı. Emlak sektörü uzmanları, bu durumun maliyetleri artırarak enflasyonu körükleyeceğini ve konut fiyatlarında yüzde 20'ye varan artışlara yol açabileceğini ifade etti. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, sektörün dolar kurunu 23-24 lira seviyelerinde sabitlediğini, ancak dolar kurunun 27-28 lira seviyelerine çıkması halinde gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 artacağını belirtti.
12 Haziran 2023

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'daki bir üniversite öğrencisinin ortalama aylık yaşam maliyeti 12 bin 535 lira ile 14 bin 583 lira arasında değişiyor. Araştırmada öğrenciler 'özel yurtta' ve 'üç kişilik öğrenci evinde' kalan olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. Geçen seneye göre özel yurtta kalan öğrencinin maliyeti yüzde 184, öğrenci evinde kalan öğrencinin maliyeti yüzde 134 arttı.
6 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın düzenli olarak yaptığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76 olarak belirlendi. Ocak ayında bu beklenti yüzde 32,46 idi ve bu ay itibarıyla üç puanın üzerinde bir artış gösterdi. Aynı zamanda, piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi ocak ayındaki 23,11'den şubatta 22,83'e düştü. Uzmanlar, enflasyonda beklenen baz etkisi düşüşünün seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatlar gerilemiş gibi sunulabileceğini öngörüyor.
17 Şubat 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik durumu ve fiyat artışlarını ele alıyor. TÜFE'nin son iki buçuk yılda %275 arttığını, akaryakıt fiyatlarında ise daha da büyük artışlar yaşandığını belirtiyor. Benzinin son iki buçuk yılda %439, motorinin ise %470 oranında zamlandığını vurguluyor. Bu durumun temel nedeninin Türk Lirasının değer kaybı olduğunu ve döviz kurlarındaki artışların bu kaybı tetiklediğini ifade ediyor.
17 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın nisan ayı piyasa anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki aya göre düşerek 40,01 TL olarak belirlendi. Aynı ankette, 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisi 42,47 TL, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 olarak kaydedildi. Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 50 seviyesinde sabit kaldı. Ek olarak, 2024 yılı için ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,3, 2025 için ise yüzde 3,7 olarak belirlendi.
19 Nisan 2024

ECA International'ın danışmanlık hizmetleri raporuna göre, İstanbul hayat pahalılığının bir yılda en fazla arttığı şehir olarak belirlendi. Aralık 2021'den itibaren Türkiye'de enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. İstanbul, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 95 basamak yükselerek 108'inci sıraya ulaştı. Avrupa ve dünya genelinde en pahalı şehirler listesi de raporda yer aldı.
7 Haziran 2023

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye genelinde temmuz ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. En fazla konut satışı İstanbul, Ankara ve Antalya'da gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde ise konut satışları yüzde 0,5 azaldı. Yabancılara konut satışı temmuz ayında yüzde 16,1 azaldı ve en fazla konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.
13 Ağustos 2024

Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Nedim Türkmen, Türkiye'de uygulanan vergi artışlarını değerlendirdi. KDV'nin %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının artırılması ve harç tutarlarının %50 zamlanması gibi mevcut vergi artışlarının yanı sıra, torba yasa ile kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine de zam öngörüldüğünü belirtti. Türkmen, bu artışların enflasyonu kısa vadede hızlandıracağını ve ekim ayında gayrimenkul sahiplerini de etkileyebilecek yeni vergi artışlarının olabileceğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Hakan Kara, Türkiye'de asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından vergilere de büyük oranda zam yapıldığını belirtti. Özellikle motorlu taşıtlar, katma değer ve özel tüketim vergilerindeki artışlar dikkat çekiyor. Kara, bir Twitter kullanıcısının sorusuna verdiği yanıtta, temmuz ayında son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonunu göreceğimizi ve 1997'deki yüzde 6,2'lik rekorun rahat geçileceğini tahmin ettiğini ifade etti. Ayrıca, akaryakıt zamlarının Temmuz ve Ağustos aylarında TÜFE enflasyonunu toplamda 2 puan artıracağını ve yıl sonuna kadar dolaylı etkilerle bu artışın 5 puana ulaşabileceğini belirtti.
16 Temmuz 2023

Yeni Evim Kampanyası'nın ikinci el konutları da kapsayacağı açıklamaları sonrasında, ikinci el konut fiyatları ortalama yüzde 11 oranında artış gösterdi. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde bu artış oranları farklılık gösterdi. Uzmanlar, kampanyanın yeni konut üretimini artırmaması halinde, ikinci el konut fiyatlarının yeni konut fiyatlarını geçebileceği konusunda uyarıda bulundular. Tapu.com CEO'su Emre Erşahin ve TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ, ikinci el konut piyasasındaki fiyat artışının ve kampanyanın etkilerinin beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini belirttiler.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Türkiye genelinde konut satışları, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artarak 806 bin 317'ye çıktı. İstanbul, Ağustos ayında 19 bin 467 konut satışıyla en yüksek paya sahip il oldu. En az konut satılan iller ise Hakkari, Ardahan ve Bayburt olarak sıralandı.
17 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2024 konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azalarak 110 bin 588’e geriledi. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 34,8 azalarak 2 bin 64’e düştü. İstanbul, en yüksek konut satışına sahip il olurken, en az satış Bayburt, Ardahan ve Hakkari'de gerçekleşti.
13 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656'ya düştü. Ocak-Eylül döneminde ise konut satışları yüzde 14,9 azalarak 900 bin 74 oldu. Eylül ayında en çok konut satışı 15 bin 247 ile İstanbul'da gerçekleşti. En az konut satışı gerçekleşen iller ise Ardahan, Hakkari ve Bayburt oldu.
16 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın Ocak ayı TÜFE bazlı reel kur endeksi verilerine göre, Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısında %43 oranında değer kaybettiği belirtiliyor. 2021'deki kur şokunun ardından dolar ve Euro kuru, enflasyonun altında kalmış durumda. Ancak, Türk Lirası'nın bu kadar düşük değerde olmasına rağmen, risklerin arttığı ve hükümetin alışılmış ekonomik politika hatalarını tekrarlaması durumunda yeni bir kur şoku yaşanabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, 2023 yılında cari açığın 45,1 milyar dolar olduğu ve bu açığın yabancı yatırım sermayesi yerine dış borçla finanse edildiği, bu durumun dış borç stokunun artmasına ve temerrüt riskinin yükselmesine neden olduğu vurgulanıyor.
16 Şubat 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar ve euro gibi döviz kurları enflasyonun gerisinde kalırken, altın ve borsa gibi yatırım araçları enflasyonun üzerinde bir performans gösterdi. Yatırım fonları da benzer şekilde yüksek getiriler elde etti. Sektörel bazda, holdingler, otomotiv ve ulaştırma sektörleri yüksek performans gösterirken, demir çelik, cam ve çimento sektörleri zayıf kaldı. Borsa 30 hisselerinin yarısı enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
4 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın eylül ayı piyasa katılımcıları anketine göre yıl sonu dolar beklentisi 37,15'e düştü. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi yüzde 43,31'den yüzde 43,14'e geriledi. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 42,0348'den 42,4274'e çıktı. Politika faizi beklentisi eylülde yüzde 50 olarak belirlenirken, 12 ay sonrası için faiz beklentisi yüzde 33,30'dan yüzde 31,66'ya düştü.
13 Eylül 2024
İşaretlediklerim