S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi ve politikaları hakkında konuştu. Gill, enflasyon hedeflerinin daha gerçekçi hale geldiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bankacılık sektörünün iyi yönetildiğini, Avrupa ile Gümrük Birliği içerisinde iyi bir ticari ortak olduğunu ve genç bir nüfusa sahip olduğunu söyledi. Ancak, negatif faiz oranları, Türk lirasına olan güveni sarsan volatil ortam ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki durumun zayıf yönler olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin cari açığı ve kısa vadeli dış borçlarının döviz ihtiyacını artırdığını belirtiyor. Özel sektörün döviz pozisyon açığının yüksek olduğunu ve dolar kurunun dünya genelinde düşmediğini vurguluyor. ABD'nin faiz politikalarının dolar endeksini etkilediğini, Türkiye'de ise TL enflasyonunun yüksek seyrettiğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut ekonomi yönetiminin günü kurtarmaya odaklı politikalarının ekonomik kırılganlığı artırdığını savunuyor.
29 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Şubat ayı yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin üzerinde çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar vereceğini ve 2025'te bu sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Yılmaz, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlarla desteklenecek dezenflasyon sürecinin önemine vurgu yaptı.
6 Mart 2024

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, sıkı para politikasına vurgu yapılarak yapılan not artışlarının halkın işine yaramadığını belirtti. Gıda enflasyonunu düşürecek reformların eksikliğine dikkat çeken Zelyut, Hal Yasası'nın uygulanmadığını ve aracılar nedeniyle üretici ve tüketicinin zarar gördüğünü vurguladı. Ayrıca, sanayinin dışa bağımlı çalıştığını ve yüksek teknoloji içeren ürünlerin ihracatının yetersiz olduğunu ifade etti. Zelyut, bu koşullar altında enflasyonun devam edeceğini ve reel gelirlerin düşeceğini öne sürdü.
21 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Yeni rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde ise bu yıl için yüzde 2,6 ve gelecek yıl için yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olması bekleniyor.
31 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından yapılan ilk kabine toplantısında Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun enflasyon baskısı olduğunu vurguladı. Antalya'daki teleferik kazası ve Beşiktaş'taki yangın faciası gibi olaylara da değinen Erdoğan, muhalefetin ve medyanın tutumunu eleştirdi. Ayrıca, seçimler sonrası muhalefetin sergilediği olumlu tavrı takdir ettiğini belirtti. Enflasyonla mücadelede kalıcı çözümler arayışında olduklarını ve popülist adımlardan kaçındıklarını ifade etti. İsrail ile ticaret konusunda yapılan eleştirilere de yanıt vererek, Türkiye'nin askeri amaçla kullanılabilecek malzemelerin satışına izin vermediğini söyledi.
16 Nisan 2024

Burcu Aydın Özüdoğru, baz ve mevsimsel etkiler nedeniyle yaz döneminde yıllık enflasyonda sert düşüşler yaşanacağını, ancak bu dönemin yoğun riskler barındırdığını belirtti. En büyük riskin, enflasyon oranlarının hızlı düşmesiyle Merkez Bankası'na faiz indirim taleplerinin artması olduğunu vurguladı. Ayrıca, hükümetin enflasyonla mücadeleye yeterli desteği vermemesi ve kamu harcamalarında yeterli sıkılaşmanın sağlanamamasının da risk oluşturduğunu ifade etti. Enflasyonla mücadelede esas sürecin 2025 yılında verileceğini ve hükümetin yapısal politikaları hayata geçirmesi gerektiğini belirtti.
5 Temmuz 2024

Alaattin Aktaş, memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirtiyor. Ocak ayında verilen zam ve yılın ikinci yarısı için eklenen enflasyon farkına rağmen maaşların enflasyona yenik düştüğünü vurguluyor. Aktaş, TÜİK verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaların bile memur ve emeklilerin alacaklı olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Bu durumun, gerçek enflasyon oranlarının daha yüksek olması nedeniyle daha da kötü olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik krizde ikinci aşamaya geçtiğini ve bu aşamada piyasaya, bankalara ve dövize müdahalelerin başladığını ifade etti. Korkmaz, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmaz ve istikrar programı uygulamazsa durumun daha da kötüleşeceğini, döviz sıkıntısı ve kur artışı nedeniyle üretimde aksamalar yaşanacağını ve bu durumun büyüme oranını düşüreceğini belirtti. Ayrıca, iç üretimdeki düşüş ve döviz sorunları nedeniyle ithalatın zorlaşacağını ve bu durumun ilaç kıtlığı gibi sorunlara yol açabileceğini, arz yetersizliği nedeniyle mal kıtlığının ve fiyat artışlarının hızlanacağını öne sürdü. Korkmaz, hükümetin radikal değişiklikler yapmaması durumunda krizin üçüncü aşamaya geçeceğini ve Türkiye'nin dış borçlarda temerrüde düşebileceğini, eksi büyüme, artan enflasyon ve işsizlikle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
27 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında enflasyonun keskin biçimde düşeceğini öngörmüştü ancak temmuz ayında geçici etkiler nedeniyle aylık enflasyonda artış beklediğini belirtti. Şimşek, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43'e, 12 ay sonrası yüzde 30'a ve 24 ay sonrası yüzde 19,3'e düştüğünü ifade etti. Dezenflasyon sürecinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ve enflasyon beklentilerinin hedeflerine yaklaştığını vurguladı.
22 Temmuz 2024

Merkez Bankası, yılın ilk enflasyon sunumunda TL'nin değer kaybı beklentilerinin kırılması, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve ithal tüketim malı talebinin azaltılması gibi üç anahtar hedefe odaklandı. Bankanın sıkı para politikası duruşu ve kararlı tutumu, TL'ye geçişi hızlandırabilir ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Bu adımlar, dezenflasyon sürecinin başlaması için önemli olarak değerlendiriliyor.
11 Şubat 2024

Merkez Bankası, 'Herkes İçin Ekonomi' başlığı altında yayınladığı son videoda 'baz etkisi' konusunu ele alarak, yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşmesinin önemli olmadığını vurguluyor. Videonun, gelecekteki 'Faizi indir' baskılarına karşı kamuoyu oluşturma ve belirli kesimlere mesaj verme amacı taşıdığı belirtiliyor. Ayrıca, enflasyon görünümünü değerlendirirken yıllık verilerin yanı sıra aylık enflasyon verilerinin de dikkate alınmasının önemi vurgulanıyor.
12 Mart 2024

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2024 Dünya Ticaret Raporu'nda küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki seviyelere geri döndüğünü belirtti. Raporda, ticaretin yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunduğu ancak tek başına yeterli olmadığı vurgulandı. Yoksul ülkelerin uluslararası ticarete daha az katıldığı ve daha az doğrudan yabancı yatırım aldığı ifade edildi. DTÖ, ticaretin daha kapsayıcı hale gelmesi için sosyal önlemler ve uluslararası işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.
9 Eylül 2024

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkenin yüzde 8 ekonomik büyüme hedefini gerçekleştirebilmesi için 100 milyar dolar yabancı yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Pezeşkiyan, ekonomik sorunların dış ilişkilerle bağlantılı olduğunu ve ABD ile Avrupa'nın uyguladığı yaptırımların bu durumu zorlaştırdığını ifade etti. Ayrıca, adalet ve ayrımcılıkla mücadeleye vurgu yaparak, halkın memnuniyetinin öncelikli olduğunu söyledi.
1 Eylül 2024
İşaretlediklerim