Nuray Sancar, yeni vergi kanununun büyük şirket ve firmalara ayrıcalıklar sağladığını, bu durumun ise toplumun alt kesimlerine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor. AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve bazı sanayi ve ticaret odaları başkanlarının vergilerini ödemediği iddiaları gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca liralık borcun silindiğini açıkladı. Kamu harcamalarında tasarruf yapılırken, tarikat ve cemaatlere büyük miktarda hibe ve indirimler sağlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ekonomik göstergelerin iyileştiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ihale öncesi satışlarla birlikte toplam 19 milyar 718,1 milyon lira borçlandı. İlk ihalede dokuz ay vadeli kuponsuz hazine bonosunun yeniden ihracı yapıldı ve basit faiz yüzde 46,15, bileşik faiz 48,63 oldu. İkinci ihalede ise yedi yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve dönemsel faiz yüzde 23,38 olarak belirlendi. İki ihalede toplamda 19 milyar 718,1 milyon lira borçlanma gerçekleştirildi.
8 Temmuz 2024

Rahmi Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf önlemlerinin vatandaşa zarar verdiğini savunuyor. Turan, devlet kurumlarında tasarrufun sadece adının olduğunu ve özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüksek bütçesiyle dikkat çektiğini belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlar döner sermayesine tahsis edilen bütçenin 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkarıldığı ve bu parayla dini yayınların artırılacağı ifade ediliyor.
18 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki devlet tahvili ihalesiyle toplamda 55 milyar 725,9 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, dört yıl vadeli ve TLREF endeksli tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 19 milyar 316 milyon lira net satış gerçekleşti. İkinci ihalede ise dört yıl vadeli ve sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 10 milyar 659,9 milyon lira net satış kaydedildi. İhaleler sonucunda piyasa yapıcılarından ve kamudan gelen teklifler değerlendirildi.
9 Temmuz 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısına Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) üyesi 15 dernek yanıt verdi ve yıl sonuna kadar mobilya perakende fiyatlarına zam yapmayacaklarını duyurdu. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, bu kararın enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele politikalarına destek olacağını ve evlilik hazırlığında olan ya da evini yenilemeyi düşünen insanların yükünü azaltacağına inandıklarını belirtti. Daha önce de zincir market A 101, Bakan Bolat'ın indirim çağrısına yanıt vermiş ve 1000 üründe yüzde 50'ye varan indirim yapacağını açıklamıştı.
12 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 31 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Kafes Operasyonu' ile 15 organize suç örgütü ve bu örgütlere silah ve malzeme temini sağlayan 24 farklı suç grubunun çökertildiğini belirtti. Operasyonlar sonucunda 307 şüpheli gözaltına alındı. Bakan Yerlikaya, operasyonların halkın huzurunu kaçıran organize suç örgütlerine nefes aldırmayacaklarını ve her an enselerinde olacaklarını ifade etti.
6 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerçekleştirdiği bono ve tahvil ihaleleri ile toplamda 36 milyar 427 milyon lira (yaklaşık 1 milyar 128 milyon dolar) değerinde borçlanma yaptı. İlk ihalede 11 ay vadeli kuponsuz hazine bonosu yeniden ihraç edilirken, ikinci ihalede ise 2 yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 18,5 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi. İlk ihalede nominal satış 2 milyar 469 milyon lira, ikinci ihalede ise 15 milyar 88 milyon lira olarak gerçekleşti.
6 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, depremden etkilenen esnafların kullandığı kredilerin ertelenmesine yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerin ertelenmesi planlanıyor. Bu illerde ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor.
1 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katma değer vergisi (KDV) istismarını önlemek amacıyla yapay zeka destekli saha denetimlerine başlanacağını açıkladı. Bu denetimler, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Risk Analizi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmek için yapılacak. Şimşek, düşük KDV oranlarını istismar eden firmalara yönelik denetimlerin vergi kayıp ve kaçağını önlemeyi ve haksız rekabeti engellemeyi amaçladığını belirtti.
8 Nisan 2024

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandıktan sonra ikinci kez ifade verdi. Erzan, yüksek getirili bir fon üzerinden onlarca müşteriyi dolandırmakla suçlanıyor. İfadesinde, teknik direktör Fatih Terim'in adının geçtiği fona Terim'in herhangi bir dahlinin olmadığını belirtti. Fatih Terim ise ismi ve hesapları kullanılarak mağdur edildiğini savunarak hukuki işlemler için avukatlarına talimat verdi.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası verilerine göre, 4 Ağustos haftasında kartlı harcamalar 181,6 milyar lira ile rekor seviyeye ulaştı. En belirgin artışlar hizmet sektörleri, gıda ve eğitim-kırtasiye harcamalarında görüldü. Ancak, elektrik-elektronik ve mobilya gibi bazı alt gruplarda harcamalar azaldı. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde ise 2,1 milyar lira azalışla haftalık 57,3 milyar lira harcama yapıldı.
11 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği devlet tahvili ihalesiyle 11 milyar 82,4 milyon lira borçlandı. İhalede dokuz yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 13,1 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi. Basit faiz yüzde 26,45, bileşik faiz ise yüzde 28,19 olarak gerçekleşti. Piyasa yapıcılarından 10 milyar 127 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 6 milyar liralık satış yapıldı.
23 Temmuz 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, tefecilere yönelik iki ayrı operasyon düzenledi ve 14 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya duyurdu. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonlarda ruhsatsız silah, nakit para, çek, senet ve borçlu kişilerin kayıtlarının tutulduğu defterler ele geçirildi.
4 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sözcü gazetesini memnun etmek için bisiklete binmeyi düşünebileceğini belirtti. Bakanlık, bakanların makam araçlarının tasarruf tedbirlerinden muaf tutulduğunu ve Şimşek'e tahsis edilen makam aracı ile ilgili iddiaların siyasi kaygılarla kurgulanmış bir aldatmaca olduğunu açıkladı. Şimşek, makrofinansal istikrarı tesis etmek, sürdürülebilir yüksek büyümeye ulaşmak ve daha adil gelir dağılımını sağlamak için kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı.
25 Haziran 2024

1 Haziran 2023 ile 8 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye'de 436 organize suç örgütü çökertilmiş ve bu operasyonlar sonucunda toplam 92 milyar TL değerinde malvarlığına el konulmuştur. Bu suç örgütlerinin büyük bir kısmı uyuşturucu, kaçakçılık, çek-senet tahsilatı gibi faaliyetlerde bulunurken, 21 tanesi siber suçlarla ilgili soruşturulmuştur. Yabancı uyuşturucu baronları, Türkiye'de kara para aklama yöntemi olarak lüks gayrimenkuller satın almış, şirketler kurmuş ve değerli eşyalar edinmişlerdir. Operasyonlar sonucunda bu mal varlıklarına el konulmuştur.
17 Nisan 2024

Yargıtay başsavcılığı, HDP'nin seçimlere katılmadığı gerekçesiyle partinin Hazine yardımına bloke konulmasını talep etmiş, ancak Anayasa Mahkemesi bu talebi oybirliğiyle reddetmiştir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AYM'nin kararının ardından ilgili birimlerin gerekli çalışmayı yaptıklarını ifade etmiştir. Daha önce HDP'nin hesaplarına kapatma davası nedeniyle bloke konulmuş, ancak AYM bu kararı oy çokluğuyla kaldırmıştı.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim