Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

ABD, TikTok'un Çin hükümetiyle kullanıcı verilerini paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişesiyle uygulamayı federal kurumlardaki resmi telefonlardan kaldırdı ve ülke çapında yasaklamayı düşünüyor. Kanada, AB ve Danimarka da benzer adımlar attı. Çin, ABD'yi yanlış bilgi yaymakla suçlarken, TikTok, ABD kullanıcı verilerinin korunması için bağımsız denetimler yaptığını ve verileri Oracle'a yönlendireceğini belirtiyor. ABD'de bazı senatörler, TikTok'a yönelik soruşturmaların hızlandırılmasını ve gerekirse ByteDance ile TikTok'un ayrılmasını talep ediyor.
20 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

META, eski ABD başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak Kongre baskını sonrasında Facebook ve Instagram'dan süresiz olarak engellenmesinin ardından, bu platformlara geri dönüşüne izin verip vermeyeceğine karar verecek. Financial Times'ın haberine göre, bu kararın ocak ayının ilerleyen günlerinde açıklanması bekleniyor. META, karar vermek için bir çalışma grubu oluşturdu. Bu gelişme, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın Trump'a yönelik kalıcı yasağı iptal etmesinin ardından geldi. Trump ise Twitter'a dönmeyi planlamadığını belirtti.
1 Ocak 2023

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Meta'nın yeni sosyal medya platformu Threads, Twitter'ın içerik kısıtlamalarına tepki olarak ilgi gördü ve kullanıcı sayısı 30 milyona ulaştı. Twitter'ın avukatı, Meta'nın Twitter'ın ticari sırlarını ve fikri mülkiyetini yasa dışı bir şekilde kullandığını iddia ederek Mark Zuckerberg'e mektup gönderdi. Mektupta, Meta'nın eski Twitter çalışanlarını Threads uygulamasını geliştirmek için kasıtlı olarak işe aldığı belirtildi. Twitter, fikri mülkiyetinin korunması için hukuki yollara başvurma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
6 Temmuz 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye'de ortaya çıkan montajlar, kumpaslar ve Deep Fake içeriklerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'yı 15 Mayıs sonrası Türkiye ile dostluk ilişkilerini sürdürmek istiyorlarsa bu tür eylemlerden uzak durmaya çağırdı. Bu açıklama Twitter'da geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından desteklendi.
11 Mayıs 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sputnik Türkiye bürolarından gazetecilerin işten çıkarılmasıyla ilgili şikayet dosyasını incelemeye aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye arasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TGS grev kararı almış ve Sputnik Türkiye, TGS üyesi 24 çalışanını işten çıkarmıştı. RTÜK hukuk müşavirliği tarafından konuya ilişkin rapor hazırlanıyor ve bu ay içerisinde RTÜK gündemine alınması bekleniyor.
12 Eylül 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla, Fransa merkezli Danone ve Danimarka merkezli Carlsberg şirketlerinin Rusya'daki varlıklarının yönetimi için kayyım atandı. Bu kararla şirketlerin varlıkları geçici bir süre Rusya Federal Mülkiyet Yönetim Ajansı tarafından yönetilecek. Daha önce Alman Uniper ve Finlandiyalı Fortum şirketlerine de benzer işlemler uygulanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu tür kararların Batılı ülkelerin Rus varlıklarına karşı takındıkları saldırgan tutumlar nedeniyle alındığını belirtti.
16 Temmuz 2023

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris'teki Le Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, dolandırıcılar insan hakları örgütlerini taklit ederek sahte bağış kampanyaları düzenlemeye başladı. Kaspersky'a göre, dolandırıcılar kullanıcıları kripto para cüzdanlarına bağış yapmaya çağırıyor. Durov'un ekibi ise herhangi bir resmi bağış toplama duyurusu yapmadı. Uzmanlar, resmi iletişimlere ve doğrulanmış haber kaynaklarına güvenilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
27 Ağustos 2024

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ülkede yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti ve Senato'ya gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun onaylaması durumunda yasayı yürürlüğe koyacağını belirtti. TikTok yetkilileri ise, bu yasağın ABD'deki ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini ve ekonomiye zarar vereceğini savundu. Eğer yasa yürürlüğe girerse, TikTok'un ana ortağı Çinli ByteDance şirketi platformu devretmek zorunda kalacak.
22 Nisan 2024

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Fransa’da dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve 12 suç ihlalini içeren adli soruşturma kapsamında sorgulanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gözaltının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov’un serbest bırakılması Rusya’da tepki çekti ve Kremlin, Durov’a gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.
28 Ağustos 2024

ABD'de TikTok'un Çin merkezli çatı şirketi ByteDance'in kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişeleri nedeniyle yasaklanma ihtimali bulunuyor. FBI ve Federal İletişim Kurumu, kişisel verilerin paylaşılma riskine dair uyarılarda bulundu. Bu duruma tepki gösteren TikTok içerik üreticileri, Amerikan Kongre Binası önünde protesto düzenledi. Demokrat Partili Jamaal Bowman, TikTok'un ifade özgürlüğü için önemli bir alan olduğunu savundu.
23 Mart 2023

Montana Valisi Greg Gianforte, Çin'in istihbarat topladığı iddiaları nedeniyle Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklayan bir yasayı imzaladı. Bu yasakla birlikte, Google ve Apple'ın uygulama mağazaları Montana içinde TikTok hizmeti sunamayacak, ancak kullanıcılar cezalandırılmayacak. Yasak 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. TikTok, ABD'de milletvekilleri ve devlet yetkilileri tarafından ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle ülke çapında yasaklanması yönünde baskı altında.
18 Mayıs 2023

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

Twitter, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine mahkeme kararları doğrultusunda bazı içerikleri engellediğini açıkladı. Bu engellemelerin, platformun Türkiye'de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için yapıldığı belirtildi. Engellenen içerikler arasında Muhammet Yakut ve Cevheri Güven'e ait Twitter hesapları bulunuyor. Bu hesaplar, Türkiye'den erişime engellenmiş olup, diğer ülkelerden erişilebilir durumda kalmaya devam ediyor.
13 Mayıs 2023

Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşmanın ardından Instagram'a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Türkiye'nin Meta'nın kabul ettiğini öne sürdüğü şartlar arasında, katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvenceye alınması gibi maddeler bulunuyor.
10 Ağustos 2024
İşaretlediklerim