İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan Hizbullahı komutanı Fuat Şükr ve Hamas lideri İsmail Haniye suikast sonucu öldürüldü. Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran rejiminin prestijine büyük zarar verdi ve bölgesel savaş ihtimalini artırdı. İsrail, Haniye suikastını üstlenmese de bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti. Türkiye'nin bu duruma nasıl tepki vereceği ve olası bir bölgesel savaşın Amerika seçimlerine etkisi tartışılıyor.
4 Ağustos 2024

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da artan gerilim ve istikrarsız güvenlik ortamı nedeniyle Lübnan'daki Fransız vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Daha önce yapılan Lübnan'a seyahat edilmemesi uyarısı hatırlatılarak, halihazırda Lübnan'da bulunan Fransız vatandaşlarına son derece dikkatli olmaları ve Beyrut'taki Fransa Başkonsolosluğu'nun internet sitesini düzenli olarak takip etmeleri önerildi. Bu çağrı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında ölmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi olayların ardından geldi.
4 Ağustos 2024

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, Hizbullah’ın aylar önce sipariş ettiği Tayvan yapımı 5 bin çağrı cihazına Mossad’ın küçük patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti. Bu patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. İsrail'den henüz bir açıklama gelmezken, cihazların ABD ve Tayvan menşeli olduğu iddia edildi. Tayvanlı şirketler ise cihazların üretiminde doğrudan bir dahilleri olmadığını savundu.
18 Eylül 2024

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürüldüğü gece Ortadoğu'da herhangi bir hava saldırısı, füze veya insansız hava aracı kullanmadıklarını belirtti. The New York Times, Haniye'nin konutuna yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu öldüğünü iddia etmişti. İran dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri vermişti. İsrail ordusu, o gece sadece Lübnan'da Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü hedef aldıklarını söyledi.
1 Ağustos 2024

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Türk Hava Yolları (THY), Pegasus Havayolları ve A Jet, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerini iptal etti. Bu karar, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlatmasının ardından alındı. İsrail, saldırıya karşılık vererek 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle Türk havayolu şirketleri Beyrut seferlerini durdurdu.
25 Ağustos 2024

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023

Uluslararası 10 havayolu şirketi, Hizbullah ile İsrail arasındaki gerginlik nedeniyle İsrail'e 52 seferi iptal etti ve yüzlerce seferi erteledi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail'i hedef almayı planladığını öne sürerek Lübnan'a önleyici saldırı başlattığını duyurmuştu. Hizbullah ise Beyrut'ta suikast sonucu öldürülen üst düzey komutanlarından Fuad Şükür için İsrail'e misilleme saldırısı başlatmıştı. Bu gelişmelerin ardından, Fransız Havayolları da dahil olmak üzere birçok uluslararası havayolu şirketi İsrail'e seferlerini iptal etti.
25 Ağustos 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

Alman hava yolu firması Lufthansa, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının ardından İsrail ve İran'a uçuşlarını 19 Eylül'e kadar askıya aldı. Lübnan'daki patlamalarda biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Lufthansa, güvenlik durumundaki değişiklik nedeniyle Tel Aviv ve Tahran'a uçuşların derhal geçerli olmak üzere askıya alındığını ve Lufthansa Grubu'na bağlı diğer havayollarının da bu süre zarfında İsrail ve İran hava sahasından kaçınacağını açıkladı. İptallerden etkilenen yolculara ücretsiz rezervasyon değişikliği veya iptal seçeneği sunuluyor.
18 Eylül 2024

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 71 kişinin öldüğünü ve 289 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar bulunuyor. İsrail'in bu saldırısı, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeyi hedef aldı.
13 Temmuz 2024

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki bir hastane saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini ve 314 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında toplamda 3 bin 478 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 12 bin 65 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kestiği ve bölgenin tahliye edilmesini istediği belirtildi.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırı nedeniyle Hizbullah'ı suçladı ve örgütün ağır bir bedel ödeyeceğini belirtti. Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından paylaşıldı. Öte yandan, Hizbullah saldırının kendileri tarafından düzenlendiği iddiasını kesinlikle yalanladı ve olayla herhangi bir bağlantılarının olmadığını duyurdu.
28 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023
İşaretlediklerim