Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Türkiye'de teknolojik ürünler, döviz kurlarındaki artışın yanı sıra yüksek vergi oranları nedeniyle pahalılaşıyor. Apple'ın Türkiye'deki iPhone 14 fiyatlarına yaptığı üçüncü zam sonrası, en düşük modelin fiyatı 37 bin 999 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplamalarına göre, vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir cep telefonu için toplamda 25 bin 55 lira vergi ödeniyor ve bu durumda tüketici ürün için 50 bin 55 lira ödemek zorunda kalıyor.
6 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile otomotiv sektöründe belirli bir taşıt markasının distribütörü olmayan münferit ithalatçılar ve bayileri için ithalat yapabilmek adına 66 milyon lira teminat verme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeden işlem yapabilmek için gerekli şartlar ve belgeler belirlendi. Teminat olarak nakit, banka teminat mektupları, sigorta şirketleri kefalet senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri kabul edilecek. Distribütörler ve bunların bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor. Yeni düzenleme önümüzdeki ay başında yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı'nın ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 200 dolardan 350 dolara çıkarmayı öngören düzenlemesi, tepkiler üzerine yürürlüğe girmeden iptal edildi. 28 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle 30 Mart itibariyle uygulanması planlanan bu artış, ithal cep telefonlarının fiyatlarında 2 bin 500 liraya kadar bir artışa yol açabilecekti. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir tebliğle bu düzenleme kaldırıldı.
29 Mart 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

ABD, özellikle Çin yapımı olmak üzere yabancı ülkelerin ürettiği akıllı otomobillerin ulusal güvenliği tehdit edebilecek hassas bilgiler toplayabileceği gerekçesiyle soruşturulacağını duyurdu. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın bu konudaki endişelerini ve Çin'in otomobil piyasasında adil olmayan yöntemlerle hükmetme çabalarını dile getirdiği bir açıklama yayımladı. Biden, bu tür araçların soruşturulması ve gerekli önlemlerin alınması için Ticaret Bakanlığına talimat verdiğini belirtti. ABD Ticaret Bakanlığı da soruşturma başlatıldığını bildirdi.
1 Mart 2024

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

ABD Enerji Bakanlığı, elektrikli araçlara geçişi desteklemek amacıyla toplam 15,5 milyar dolarlık bir finansman ve kredi paketi duyurdu. Bu paketin içerisinde, mevcut fabrikaların elektrikli araç üretimine uygun hale getirilmesi için 2 milyar dolarlık hibe ve 10 milyar dolarlık kredi bulunuyor. Ayrıca, elektrikli araç bataryalarının ve diğer batarya bileşenlerinin yerli üretimi için 3,5 milyar dolarlık bir fon sağlanması planlanıyor.
31 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Ticaret Bakanlığı, birim gümrük değeri 10 ila 200 dolar arasında olan bazı elektrikli ev cihazlarının ithalatında 23 Nisan'dan itibaren gözetim uygulaması yapılacağını açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, robot süpürge, airfryer, çay ve kahve makineleri gibi ürünler gözetim kapsamında olacak. İthalat için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Gözetim uygulaması ayrıca mikserler, meyve-sebze presleri ve ısıtıcılar gibi diğer elektrikli cihazları da içerecek.
23 Mart 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, modellerinin fiyatlarını düşürmesinin ardından artan talebi karşılamak amacıyla Şanghay'daki fabrikasında üretimi artırma kararı aldı. Şirket, Şubat ve Mart aylarında fabrikada haftalık ortalama 20 bin araç üretmeyi hedefliyor. Bu üretim artışıyla fabrika, Eylül ayındaki üretim seviyelerine geri dönecek, bu dönemde fabrikada 82 bin 88 Model 3 ve Model Y aracı üretilmişti.
1 Şubat 2023

1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yüzde 20 oranında zam yapıldı. 100 kwh tüketimde mesken abonesi için fatura bedeli 150 TL olarak aynı kalacak.
29 Eylül 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yönelik itirazı reddetti ve böylece ek MTV'yi onaylamış oldu. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin torba yasa teklifi temmuzda kabul edilmişti. Araç sahipleri bu sene bir-üç yaşındaki otomobilleri için en az 4 bin 240 lira MTV ödeyecek. CHP'nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusu da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.
28 Eylül 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Türkiye'de ilk beş ayda elde edilen vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 10'unun otomotiv sektöründen alınan ÖTV'den geldiğini açıkladı. Otomotiv pazarının yüzde 61 büyümesine rağmen, ÖTV gelirlerinin yüzde 177 arttığını belirten Şahin, yıl sonu hedeflerinin ve vergilerin daha da artacağı konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, yüksek vergilerin iç pazarın büyümesine engel olduğunu ifade ederken, hükümetin bu gelir kaleminden vazgeçmeye niyetli olmadığına dikkat çekiliyor.
16 Haziran 2023

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kuru artışı nedeniyle yeni otomobillerin fiyatları yükselirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar artmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araçların sıfır fiyatından yüksek fiyata satılması yasaklandı ve bu kurala uymayanlara 1 Ocak 2024 tarihine kadar 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. İlan platformları, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda uyarı yapacak.
6 Temmuz 2023
İşaretlediklerim