İstanbul Valiliği, deprem riski taşıdığı belirlenen 93 okulun 20 Şubat Pazartesi günü tahliye edileceğini duyurdu. Bu okullardan 76'sının yıkılıp yeniden yapılacağı, 17'sinin ise güçlendirileceği belirtildi. Tahliye edilecek okullarda eğitim gören 51 bin 995 öğrenci ve 2 bin 765 öğretmenin başka okullarda eğitime devam edeceği ifade edildi. Okul isimleri ve bölgeleri hakkında bilgi verilmedi.
18 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan listeye göre, İstanbul'da deprem riski taşıyan 93 okul tespit edildi ve bu okullardaki öğrencilerin başka okullara nakil işlemleri gerçekleştiriliyor. Listede yer alan okullar, ilçe ilçe belirtilmiş ve bu okulların tahliye edileceği duyurulmuş. Nakil işlemleri dün itibariyle başlamış durumda.
20 Şubat 2023

Türkiye'de depremden etkilenen 10 ildeki okullar, hasar tespit çalışmaları nedeniyle 1 Mart'a kadar eğitime ara vermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, diğer 71 ilde eğitimin 20 Şubat'ta başlayacağını ve bir daha ertelenmeyeceğini ifade etmiştir. Ayrıca, deprem bölgesinden diğer illere gelecek öğrenciler için okulların kapasitesini artırma çalışmaları yapıldığı ve özel okulların burs kapasitesini yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkardığı belirtilmiştir.
12 Şubat 2023

İstanbul Sarıyer'de bulunan Açı Okulları, olası bir Marmara depremi kaygısı nedeniyle Sarıyer kampüsünü Eylül 2023'e kadar kapattığını duyurdu. Yapılan deprem denetim raporlarına göre, okulun 35 yıl önce inşa edilen binalarının zemin etütleri ve beton ölçüm seviyelerinin emniyetsiz olduğu belirlendi. Okul yönetimi, Sarıyer kampüsündeki öğrencilerin eğitimlerine çevrim içi ve diğer binalarda çözüm bulunarak devam edeceğini, ayrıca güçlendirme projeleri ve inşaat çalışmalarıyla Eylül'de kampüsü yeniden açmayı planladığını açıkladı. Lise düzeyindeki eğitim ise aynı yerleşkede devam edecek.
21 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gaziantep'te sabah saatlerinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitime iki hafta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise bir hafta ara verildiğini açıkladı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem nedeniyle şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ildeki okulların açılış tarihleri Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından duyuruldu. Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da okullar 1 Mart'ta eğitime başlayacak. Gaziantep ve Osmaniye'de eğitime ara 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar uzatıldı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan'da 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. AFAD'ın açıklamasına göre can kaybı 1121'e yükseldi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaşanan depremler nedeniyle Türkiye genelindeki tüm okulların bir hafta süreyle tatil edildiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak yerleşkesinde bulunan 'Geçici kız konukevi yurdu', deprem riski nedeniyle boşaltılıyor. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası riskli binaların boşaltılması sürecinde, İTÜ'deki öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu'na nakledilecekler. Öğrenciler, yurt binasının uzun süredir riskli olduğunu ve yeni bir test yapılmadığını belirterek duruma sitem ettiler. Ayrıca, nakledilecekleri yurdun hem okula uzak hem de çevresel güvenlik sorunları olduğunu ifade ettiler.
8 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan incelemeler neticesinde Maslak'taki 'Geçici kız konukevi yurdu'nun deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmasına karar verdi. Öğrencilere 2 Mart'ta yurt müdürü tarafından mesaj yoluyla bilgi verildi. İTÜ, yurdun boşaltılmasıyla ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaparak öğrencilerin KYK yurduna nakledildiğini ve İTÜ yurtlarında yer açıldıkça buraya yerleştirileceklerini duyurdu. Yurt sakinlerinden biri, binada son dönemde yeni bir test yapılmadığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.
9 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına katılan Zonguldaklı madenciler, Hatay'ın Hassa ilçesinde Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda konakladı. Okulu terk ederken öğrencilere ve öğretmene tahtaya yazdıkları mesajla güvenli binalar inşa etmeleri için ilham vermeye çalıştılar ve gelecekteki mühendislerden sağlam yapılar beklediklerini ifade ettiler. Ayrıca, su ve elektrik sıkıntısı nedeniyle okulu temiz bırakamadıkları için özür dilediler.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da deprem riski taşıyan 93 okulun tahliye edileceği açıklandı. İstanbul'da toplamda 7 bin 900 okul bulunuyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Valiliği'ne, belirlenen 93 okulun kriterlerini ve geri kalan okulların durumunu sorgulayan bir dilekçe vereceklerini duyurdu. Kaftancıoğlu, deprem sonrası alınan tahliye kararının gecikmiş olduğunu ve bu konuda sorumluların durumunu sorgulayacaklarını ifade etti.
21 Şubat 2023

İstanbul'da bulunan ve Türkiye'nin en köklü tıp fakültelerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin binaları, depreme karşı ciddi risk taşıyor. 13 yıl önce başlayan yerinde yenilenme projesi tamamlanamadı. Hastane binalarının kolonları deniz kabuklarıyla dolu ve demirler pas içinde. Çalışanlar ve öğrenciler, binaların depremde yıkılma riskine karşı endişe duyuyor ve duruma dikkat çekmek için 'Cerrahpaşa Deprem İnisiyatifi' adı altında bir eylem düzenliyor. 2019'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası binaların güçlendirileceği söylenmiş ancak sadece yüzeysel düzeltmeler yapılmış.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim