Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

TBMM'de kurulan Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ailesini kaybeden refakatsiz çocukların durumu ele alındı. Aydoğdu, 1902 refakatsiz çocuktan 1476'sının ailesine teslim edildiğini, 322'sinin hastanede olduğunu ve 104'ünün bakanlık çocuk evlerinde bakıma alındığını belirtti. İmdat Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, deprem bölgesinde çocuk kaçırma ve istismar olaylarına karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan Furkan Apartmanı'nın enkazından 146 saat sonra Eylül Kılıç isimli bir kız çocuğu yaralı olarak kurtarıldı. AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekiplerinin devam eden kurtarma çalışmaları sırasında, çocuğun sesi duyuldu ve yaklaşık dokuz saatlik bir çalışma sonucunda enkazdan çıkarıldı. Kurtarılan kız çocuğu, deprem gecesi teyzesinin evinde misafir olduğu ve ailesine kar tatili nedeniyle orada kalmak istediğini söylediği belirtildi.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Adana'da yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Adana'daki enkazlardan 34 kişi sağ olarak kurtarıldı, 418 kişi ise hayatını kaybetti. Türkiye genelindeki depremde ölenlerin sayısı son güncellemelere göre 31 bin 643'e ulaştı.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında, Hatay'da yıkılan bir binanın enkazında kalan dört aylık Ayşe bebek, arama-kurtarma ekipleri tarafından 57 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Bebek, sağlık ekiplerine teslim edilerek tedavi için hastaneye sevk edildi. Depremler sonucunda son açıklamalara göre 6 bin 44 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen 129 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 24'ü tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
19 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 49 bin 589'a ulaştığını, bunlardan 6 bin 807'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel felaketine de değinen Oktay, devletin vatandaşların yanında olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Depremden etkilenen illere toplamda 31 milyar lira ödenek gönderildiği, 480 bin çadır kurulduğu ve 25 bin konteynerin tamamlandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların seçim sürecinde oy kullanabilmeleri için ikametgah tescili yapıldığı ve 345 bin 97 vatandaşın ikamet değişikliği yaptığı ifade edildi.
18 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'da bulunan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi ciddi hasar gördü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralıların Mersin ve Adana'daki şehir hastanelerine nakledildiğini ve sağlık ekiplerinin tam kadro görev başında olduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Hulusi Akar ise TCG İskenderun gemisinin yaralıları taşıyacağını duyurdu. Depremler sonucu en az 1651 kişi hayatını kaybetti.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir apartmanın enkazından 72 saat sonra beş yaşındaki Hazal ve annesi Betül Güner dahil dört kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan küçük kız ilk olarak su istedi, ancak sağlık kontrolünden geçirilmeden su verilemedi. Aynı enkazdan bir baba ve kızı da kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
9 Şubat 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Hatay'da meydana gelen depremin ardından yürütülen arama kurtarma çalışmaları sırasında, General Şükrü Kanatlı Mahallesi'nde bir enkazdan sesler duydu. Ekipler, yaklaşık üç saatlik bir çalışmanın ardından 41 yaşındaki anne Neslihan Karadeniz ve çocukları Fatma, Münire ve Ramazan Karadeniz'i depremden 108 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkardı. Kurtarılan aile hastaneye sevk edildi.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, bazı şehirlerde sokaklarda cenazelerin beklediği gözlemlendi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşların kimliklendirilmesi ve naaşlarının yakınlarına teslim edilmesinin önemi vurgulandı. Kimliklendirilemeyen cenazeler, 24 saatlik bekleme süresinin ardından DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınarak defnedilecek. Ölü muayene işlemleri, naaşın bulunduğu yerdeki başsavcılıklar tarafından yapılacak ve naaşlar çevre illere gönderilmeyecek.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından 17 yaşındaki Aleyna Ölmez isimli genç, depremin 248'inci saatinde Kayabaşı Mahallesi Atabey Apartmanı'nın enkazından sağ olarak çıkarıldı. Kurtarılan genç, hemen hastaneye götürüldü.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından yıkılan Gözde 2 Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Ali (55), eşi Zelal (40) ve beş yaşındaki oğulları Mir Berzan Bağış enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Sakarya Büyükşehir ve Isparta Belediyesi kurtarma ekiplerinin ses üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda bulunan aile, yaralı olarak ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Kurtarma anında çevredeki insanlar tarafından alkış ve tekbir sesleriyle karşılandılar.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, yaklaşık 13,5 milyon nüfuslu bölgeden 3,3 milyon kişi diğer illere göç etti. Bu süreçte 800 bin kişi köylerine geri dönerken, 811 bin kişi kara, hava ve demiryoluyla tahliye edildi. Depremler sonucunda 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti ve 218 kişi tutuklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifası dışında, resmi bir istifa gerçekleşmedi.
2 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle kurtarılan bazı kişilerin ambulans beklerken hayatını kaybettiği bildiriliyor. Enkaz altından çıkarılan bir kadın, ambulansın geç gelmesi sonucu yaşamını yitirdi. Arama-kurtarma ekipleri ve gönüllüler, ekipman ve gıda desteğinin gecikmesi ve koordinasyonsuzluk nedeniyle can kayıplarının arttığını ifade ediyor.
8 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında yetkililerin yetersiz müdahalesine ve ilgisizliğine isyan etti. Enkaz altında üç çocuğu ve eşi bulunan vatandaş, yetkililerin gerekli yönlendirmeyi yapmadığını ve seslerinin duyulmadığını ifade etti. Depremler, Kahramanmaraş merkezli olup çevre illeri de etkiledi ve son bilgilere göre ölü sayısı 16,546'ya yükseldi.
9 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili raporunda, bölgedeki dayanışma ve desteklerin gerilediği belirtildi. Rapor, 1 Mayıs ile 31 Temmuz arasındaki süreci ele aldı ve bölgede yaşayanların kaderine terk edildiğini ifade etti. Rapor, aile sağlığı merkezlerinin yıkıldığını veya çok kötü fiziksel koşullarda olduğunu, gıdaya ve temiz suya erişim sorunlarının giderilmediğini, çevre sağlığı gereklerinin yerine getirilmediğini ve desteklerin azaldığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının tükendiği ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlü bir şekilde sunulmadığı sürece sorunların katlanarak artacağı vurgulandı.
9 Ağustos 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölenlerin sayısının 47 bin 932 olduğunu bildirdi. Bu bilgi, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ve kaymakamlıkların verileri doğrultusunda nüfus kayıtlarına ölüm tescili yapılarak belirlendi. Açıklanan ölü sayısının 6 bin 265'inin yabancı uyruklu olduğu belirtildi.
10 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde babalarını kaybeden dokuz çocuk, anneleri olmadan Sakarya'daki İsmailağa Cemaati'ne yakın bir vakıf tarafından yürütülen bir Kuran kursuna yatılı olarak verildi. Vakıf yöneticisi ve il müftüsü, çocukların eğitim ve bakımının Diyanet İşleri Başkanlığı kontrolünde olduğunu belirtirken, vakıf görevlisi çocukların eğitimine vakıf tarafından da katkı sağlandığını ifade etti. Çocukların annelerinin yanında kalmamasının sebebi olarak annelerinin yanında yer olmaması gösterildi.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim