Samsung, yeni akıllı saati Galaxy Watch 7 ile kullanıcılarını kalp krizi ve benzeri sağlık problemleri konusunda uyarmayı hedefliyor. Watch 7, Samsung Health uygulamasının güncellenmiş versiyonuyla entegre çalışarak AGEs Endeksi adı verilen bir özellik sayesinde kullanıcıların sağlık risklerini belirleyecek. Ayrıca, aile sağlığı verileri paylaşımı özelliği ile aile üyeleri arasında sağlık verilerinin izlenmesi ve paylaşılması sağlanacak. Bu yenilikler, kullanıcıların sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
2 Temmuz 2024

İstanbul'da Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde hekimler, Merkezi Randevu Sistemi (MHRS) tarafından iki dakika arayla verilen randevular nedeniyle protesto düzenledi. İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın düzenlediği eylemde, sağlık sistemindeki yetersizlikler ve hekimlerin çalışma koşullarının zorlaştırılması eleştirildi. Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunları piyasa dinamikleriyle çözmeye çalıştığı ve sağlık hakkının gasp edildiği iddia edildi. Ayrıca, sağlık sisteminin ticarileşmesi ve hekimlerin yurtdışına gitme eğilimi gibi sorunlar da gündeme getirildi.
8 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'de yaptığı konuşmada 1 milyon küçük esnafın prim ödeme gün sayısının SSK'lılarla eşitlenerek 7 bin 200 güne indirildiğini duyurdu. Bu değişiklik, esnaf ve çiftçilerin daha önce sigortalılara göre daha fazla prim ödeme gününe sahip olmasından kaynaklanan adaletsizliği gidermeyi amaçlıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konuda daha önce Meclis'te adaletsizliğin giderilmesi için çağrıda bulunmuştu.
6 Mayıs 2023

Google, İsrail hükümetiyle 2021'de imzalanan ve çeşitli İsrail devlet bakanlıklarına bulut yazılımı tedarik etmeyi amaçlayan Nimbus Projesi'ne karşı çıkan ve protesto eylemlerine katılan 28 çalışanını işten çıkardı. Şirket, projenin silah veya istihbarat servisleriyle ilgili hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını savunurken, protesto eden çalışanlar anlaşmanın İsrail güvenlik birimlerinin Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik eylemlerine katkı sağladığını iddia ediyor. Protesto eylemleri, Gazze'deki durumun kötüleşmesiyle artarken, Google'ın küresel güvenlikten sorumlu başkanı Chris Rackow, bu tür davranışların şirket politikalarına aykırı olduğunu ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.
18 Nisan 2024

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri, maaş ve cari giderlerinde yapılan kesintileri, sağlıkta yaşanan ekonomik, fiziki ve psikolojik şiddeti, artan iş yükünü ve mobbingi protesto etti. Aile hekimleri, 1-2 Ağustos'ta gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemi nedeniyle maaşlarından ve aylık gider ödeneklerinden kesinti yapıldığını belirtti. İstanbul Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED ), Hekim Birliği Sendikası, Sosyal ve Sağlık Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de protestoya katıldı.
20 Eylül 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'de 15 milyon 351 bin pasif sigortalıya karşılık 25 milyon 96 bin aktif sigortalı bulunmaktadır. Bu verilere göre, her bir emekliye düşen çalışan sayısı 1,63'ten 1,5'e düşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı, sosyal güvenlik sistemindeki bu dengesizliği düzeltmek için istihdamın artırılması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Özellikle özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan göçmen ve sığınmacıların durumuna dikkat çekilmiştir.
12 Mayıs 2024

Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının 500 dolar (9 bin 750 TL) civarında olmasını beklediğini ifade etti. Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin dolar bazında 455 doların üzerine çıktığını belirten Bilgin, temmuz ayında da reel alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ayrıca emekli maaşlarına kademeli zam yapılacağını ve 7 bin ile 10 bin TL arasındaki maaşların belli bir oranda artırılacağını duyurdu.
8 Mayıs 2023

Gaziantep'teki Şireci Tekstil fabrikasında çalışan işçiler, 'sefalet zammı'na karşı greve çıktı. İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, greve destek veren EMEP ve BİRTEK-SEN'i hedef alarak, 'işçileri provoke etmeye çalışan bazı siyasi kesimlerin orada olduğunu' ifade etti. Gürban, tepkiler üzerine Twitter'da birçok yurttaşla tartışmaya girdi. Gazeteci Bahadır Özgür, Gürban'ın 2021'de 'piyasa dolandırıcılığı'ndan ceza aldığını hatırlattı.
12 Ağustos 2023

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile Türkiye'de elektrikli araç bataryası üretimi için yapılan ön anlaşmanın kesinleşmediğini duyurdu. Koç Holding, 2025'te yılda 30-45 GWh hacimde batarya üretecek fabrika kurulması planının devam ettiğini ve Ford'un Türkiye'de batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtti. Güney Kore basınında SK On'un ekonomik koşullar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiği yönünde haberler yer alsa da, Koç Holding bu iddiaları yalanladı ve tüm alternatiflerin değerlendirildiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Sony, PlayStation bünyesinde 900 kişinin işten çıkarılacağını ve Londra'da bulunan stüdyosunun kapatılacağını duyurdu. Bu işten çıkarma dalgası, dünya genelindeki tüm PlayStation çalışanlarını etkileyecek. İşten çıkarmalar, aralarında SingStar oyun serisini geliştiren Londra stüdyosu, Last of Us'ın geliştiricisi Naughty Dog, Marvel’s Spiderman'ın geliştiricisi Insomniac Games ve Horizon'un geliştiricisi Guerrilla Games'in de bulunduğu birçok stüdyoyu etkileyecek.
28 Şubat 2024

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli, yüksek vergi oranlarına karşı her çarşamba eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. 2023'ün ilk dört ayında, aile hekimleri sadece vergi ödemek için çalıştıklarını belirtiyor. Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası üyeleri, maaşlarının büyük bir kısmının vergiye gittiğini ve bu durumun enflasyon karşısında gelirlerini erittiğini ifade ediyor. Sağlık çalışanları, vergi dilimlerinin enflasyona uygun güncellenmemesi ve yüksek vergi oranları nedeniyle adil bir vergilendirme sistemi talep ediyor.
12 Mart 2024

Amerikan e-ticaret devi Amazon, başta bulut bilişim olmak üzere satış, pazarlama ve küresel hizmetler departmanlarından yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Şirket, işten çıkarılan ABD'deki çalışanlara en az 60 gün maaş ve sosyal yardımların devam edeceğini, yeni iş bulma sürecinde destek sağlanacağını ve sağlık yardımlarına erişim imkanı sunulacağını açıkladı. Ayrıca, Amazon'un temel alanlarda işe alımlarla büyümeye devam edeceği belirtildi. Challenger, Gray&Christmas'ın raporuna göre, 2023'te teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar yüzde 73 artarak 168 bin 32 kişiye ulaştı.
4 Nisan 2024

Video oyunu geliştiricisi Epic Games, çalışanlarının yaklaşık yüzde 16'sını işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin Üst Yöneticisi Tim Sweeney, ayrıca geçen yıl satın aldıkları çevrimiçi müzik platformu Bandcamp'in müzik lisanslama platformu Songtradr'a satılacağını ve çocuklar için dijital deneyim oluşturma araçları sağlayan SuperAwesome hizmetinin büyük kısmının devre dışı bırakılacağını belirtti. Sweeney, şirketin bir sonraki evrimine yatırım yaptıklarını ve popüler oyunları Fortnite'ı 'meta evrenden ilham alan bir ekosistem' olarak büyüttüklerini ifade etti.
29 Eylül 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, temmuz ayında hayat şartlarını dikkate alarak emeği koruyacak bir asgari ücret düzenlemesi yapacaklarını belirtti. Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan bu zam, seçime kısa bir süre kala gündeme geldi. Bilgin, sosyal devlet anlayışıyla çalışanların refah seviyesinin yükseltilmesi ve istihdamın artırılması için çalışacaklarını ifade etti.
1 Mayıs 2023

Sputnik'teki sendikalı gazetecilerin grevini kırmakla suçlanan gazeteci Ceyda Karan, Birgün'deki yazılarını sonlandırdığını açıkladı. Sputnik'teki TGS üyeleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından grev kararı almıştı. Karan, grevdeki gazetecilere rağmen yayına başlayacağını duyurmuştu. Bu durum, grevdeki gazeteciler ve diğer kişiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
13 Eylül 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere şehirler arası otobüslerde yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Bu indirim, 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olacak. Emekliler, en düşük maaşın 10 bin lira olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek zam talep ediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam yapılmayacağını açıklamıştı.
31 Mayıs 2024

Güney Kore'nin enerji şirketi KEPCO, Türkiye'nin yeni bir nükleer santral inşası için yaptığı çağrıya yanıt olarak ön teklifte bulundu. KEPCO yetkilisi Cheong Seung-il, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile görüşerek Türkiye'nin kuzeyinde 1400 megavat kapasiteli dört reaktör inşa etmeyi önerdi. Projenin maliyetinin 32,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor ve taraflar projenin fizibilitesi üzerine ciddi istişarelerde bulunacak.
1 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2024'te ücretli çalışan sayısı yıllık bazda yüzde 4,6 artarak 15 milyon 283 bin 78 kişiye ulaştı. Sanayi sektöründe yüzde 1, inşaat sektöründe yüzde 12,9 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 5,1 oranında artış kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise, ücretli çalışan sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.
14 Haziran 2024

Eskişehir'deki Yıldızlar Holding'e bağlı Doruk Madencilik'te çalışan maden işçileri, maaş ve alacakları ödenmediği için açlık grevine başladı. İşçiler, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) şirketin devri sonrası haklarının ödenmediğini belirtti. İşçilerin maaşları düzensiz ve eksik yatırılıyor, ayrıca BES kesintileri yapılmış ancak bu paralar işçilere yatırılmamış. İşçiler, TMSF'nin bu durumu denetlemediğini ve Yıldızlar Holding'in usulsüz işler yaptığını iddia ediyor.
3 Eylül 2023
İşaretlediklerim