Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin toplam mevduatının 120 milyar dolara ulaştığını ve temmuz ayından sonra her hafta 8-10 milyar dolarlık bir geri dönüş olacağını belirtti. KKM'nin, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatıldığını ve iktidarın döviz talebini dizginlemek için çeşitli düzenlemeler yaptığını ifade etti. Kara, KKM'nin bir saadet zinciri gibi olduğunu ve devletin bu yükü ne kadar taşıyabileceğinin belirsiz olduğunu, sistemin sonuna yaklaşıldığını ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

Türk-İş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlar ile TBMM'deki parti grup başkanvekillerine, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi. Mektupta, asgari ücret kadar olan ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasının yeterli olmadığı ve bu durumun ücret gelirlerinin haksız şekilde daha yüksek vergi dilimlerine girmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca, brüt asgari ücretin 1999-2023 arasında 143 kat artarken, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin sadece 35 kat arttığı ve bu durumun asgari ücretliler üzerinde ağır bir vergi yükü oluşturduğu ifade edildi.
16 Aralık 2023

Merkez Bankası, 2024 yılı için açıklanan yüzde 49 oranındaki asgari ücret artışının ocak ayında enflasyonu yükselteceğini ifade etti. Banka, 21 Aralık'ta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının özetinde bu durumu paylaştı ve enflasyonun şubat ayı ve sonrasında yavaşlayarak yılın ilk yarısında düşüş eğilimine gireceğini öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 42,5 seviyesine çıkardığı bilgisi de verildi.
28 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin 700 bin kamu işçisi için ilk altı aylık zam teklifini yüzde 40'a yükselttiğini ve taban aylık teklifini 12 bin liraya çıkardığını açıkladı. Daha önceki teklif yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olarak belirlenmişti. Atalay, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerin ardından bu yeni teklifi duyurdu.
17 Nisan 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, düzenlediği basın toplantısında, asgari ücretin 23 bin lira seviyesine çıkarılması gerektiğini ifade etti. Erbakan, mevcut asgari ücretin bir ailenin gıda ihtiyacını bile karşılayamadığını ve yoksulluk sınırının altında kalmamaları için asgari ücretin bu seviyeye yükseltilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, en düşük emekli aylığının da asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini vurguladı.
11 Aralık 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun aralık ayı verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 lira, yoksulluk sınırı ise 46 bin 837 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 11 bin 402 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı yıl boyunca 7 bin 424 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 713 lira artış gösterdi. Konfederasyon, yıllık gıda enflasyonunun yüzde 100 olduğunu belirtiyor.
25 Aralık 2023

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk iki toplantısında herhangi bir rakam üzerinde konuşulmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyonun üçüncü toplantısı için henüz bir karar alınmadığını ve bir rakam üzerinde anlaşma sağlanmadığını belirtti. Bakan, ekiplerin çalıştığını ve bu hafta içinde bir açıklama yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.
26 Aralık 2023

2022 yılında yüzde 64,7 enflasyon oranıyla karşılaşan Türkiye'de, 2023 yılı için belirlenen 8 bin 506 liralık asgari ücretin bir ailenin temel harcamalarını karşılamada yetersiz kalacağı ifade edildi. Dört kişilik bir ailenin aylık ortalama harcamaları 22 bin 364 lira olarak hesaplandı. Bu harcamalar arasında kira, faturalar, gıda, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlar yer alıyor. Enflasyonun 2022'deki gibi devam etmesi halinde, yıl sonunda bu tutarın 36 bin 676 liraya çıkacağı tahmin ediliyor.
5 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV'de yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirtti ve temmuz ayında emeklilere kademeli zam yapılacağını duyurdu. Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin farklı gelir gruplarına göre zam alacağını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını bildirdi. Bu açıklama, seçimlerin yaklaşması ve iktidarın kamuoyu araştırmalarında güç kaybettiği bir dönemde geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise daha önce enflasyon düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden değerlendirme yapılmasına gerek olmayabileceğini ifade etmişti.
29 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından en düşük emekli memur maaşı 7 bin 600 lira, asgari ücret ise net 8 bin 500 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. Yapılan zamla birlikte çeşitli kamu görevlilerinin ve emeklilerin yeni maaşları belirlendi.
3 Ocak 2023

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlık etti ve hem işçi hem de işveren temsilcileri katıldı. Toplantıda herhangi bir asgari ücret rakamı üzerinde görüşme yapılmadı. Komisyonun ikinci toplantısı 18 Aralık'ta yapılacak.
11 Aralık 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce emeklilere yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamasıyla, zam oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükselmişti. Ancak memur emeklilerine yapılan bu zam, daha düşük oranda olduğu için tepki çekmişti. Yeni zamlı maaşlar, ilgili teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilere verilecek.
23 Ocak 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve atanmasının ardından, Merkez Bankası faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çekti. Ancak bu artış piyasa beklentilerinin altında kaldığı için döviz kurlarında ters tepki görüldü ve dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 25,46 seviyesine ulaştı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, beklenti yönetiminin yetersizliğini eleştirerek, eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ın göreve geri dönmesi çağrısında bulundu.
23 Haziran 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere ikinci toplantısını bugün saat 10:00'da yapacak. İlk toplantıda bir rakam üzerinde konuşulmamıştı. Komisyon, işveren, işçi ve kamu temsilcilerinden oluşuyor ve işçi temsilcilerinin taleplerinin bu toplantıda açıklanması bekleniyor. Geçen yılki müzakerelerde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın teklifi kabul edilmediği için işçi tarafı masadan kalkmıştı.
19 Haziran 2023

Bahçeşehir Koleji'nde bazı öğretmenlerin maaşlarının asgari ücret olarak yattığı ortaya çıktı ve bu duruma öğretmenler sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Komedyen Kaan Sekban'ın da destek vermesi üzerine, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Sekban'a zeka geliştirici faaliyetlerde bulunmasını öneren bir yanıt verdi. Öğretmenlerin maaş dekontlarını paylaşmalarının ardından Yücel, asgari ücret ödemelerini kabul etti. Ayrıca, yabancı öğretmenlerin maaşlarının Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre asgari ücretin üç katı olması gerektiği belirtildi.
1 Şubat 2023

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL kuru ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ihracatçıların rahatlaması için kurdaki artışın hızlanması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından kurun yükselişe geçtiğini ve bu durumun yabancı yatırımcıları caydırabileceğini belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte doların 28 lira seviyelerine çıkması gerektiğini savundu. Demirtaş, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
8 Haziran 2023

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023
İşaretlediklerim