2022 yılında Türkiye'de 99 ton esrar ve skung, 8 ton eroin, 2,3 ton kokain, 5 milyon ecstasy ve 24 milyon captagon hap ile birlikte 14 ton metamfetamin yakalandı. Bu miktarın toptan fiyatı 300 milyon doları aşarken, yakalanmayan miktar ve iç pazardaki tüketim bilinmiyor. Organize suç, büyükşehir varoşlarından Anadolu kentlerine kadar uzanıyor ve artan pazar savaşları, ölümcül saldırılarla kendini gösteriyor. Türkiye, uyuşturucu pandemileri, kaçakçılık ve organize suçla mücadele ederken, 2024 yılının bu konuda bir eşik noktası olacağı belirtiliyor.
21 Şubat 2024

Tolga Şardan, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle metamfetamin ticaretinde transit ülke olarak görülmeye başlandığını belirtiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı'nın yayımladığı 'Türkiye Uyuşturucu Raporu – 2024' verilerine göre, Türkiye'de skunk ve metamfetamin yakalamalarında ciddi artışlar yaşandı. 2023 yılında skunk yakalamaları yüzde 148 artarken, metamfetamin yakalamaları da yüzde 35,5 oranında arttı. Türkiye'de 2023 yılında 65 bin 800 metamfetamin olayı yaşandı ve 88 bin 600 şüpheli gözaltına alındı.
7 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, 2023 yılında Türkiye'de çiğ süt üretimi bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton olarak gerçekleşti. İnek sütü ve keçi sütü üretimi artış gösterirken, koyun ve manda sütü üretimi azaldı. Üretilen çiğ sütün büyük bir kısmını inek sütü oluşturdu. Ayrıca, süt üreticileri yüzde 8,5'lik zammı yetersiz bulduklarını ifade ettiler.
2 Mayıs 2024

Plastiklerin çevre üzerindeki olumsuz etkileri artarak devam ediyor. OECD'nin raporuna göre, 2000 yılında 234 milyon ton olan küresel plastik üretimi, 2019'da 460 milyon tona yükseldi. Aynı zamanda plastik atık miktarı da 353 milyon tona çıkarak iki katından fazla arttı. Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndan Nihan Karali, plastik üretiminin 2019'da küresel sera gazı emisyonlarının %5,3'ünü oluşturduğunu ve bu oranın 2050'ye kadar iki katından fazla artabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2024

Küresel bir araştırmaya göre, ilaçlara dirençli bakteriler 2050 yılına kadar 39 milyon insanın ölümüne neden olabilir. Araştırma, 1990 ile 2021 yılları arasındaki ilaç direncine bağlı ölüm verilerini analiz etti ve özellikle yaşlı nüfusun tehdit altında olduğunu belirtti. Çalışma, AMR'ye bağlı ölümlerin %80 oranında arttığını ve 2050'de bu oranın %146'ya yükseleceğini öngörüyor. En fazla ölümün Güney Asya, Doğu Asya ve Sahraaltı Afrika'da olacağı tahmin ediliyor.
17 Eylül 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Azerbaycan’a 9 bin doz boğa sperması ihraç ettiğini duyurdu. Yumaklı, 2024-2028 döneminde suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilerek verimliliğin artırılacağını belirtti. Bu ihracatın, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırdığı ifade edildi. Ayrıca, sperma ihracatının ekonomik büyümeye katkıda bulunarak Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağladığı vurgulandı.
28 Temmuz 2024

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini, Türkiye'den ayrılırken bagajında akrep, örümcek, kırkayak ve benzeri böcekler ile plastik şişeler içinde böcek zehirleri bulundu. Gözaltına alınan profesör daha sonra serbest bırakıldı. Melih Aşık, profesörün iki haftada bu kadar çok böcek ve zehir toplamasının mümkün olmadığını, bu işin arkasında başka bir organizasyon olabileceğini öne sürüyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ne tür izinler verdiği ve olayın detaylarının açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.
18 Mayıs 2024

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

Kaspersky'nin raporuna göre, Türkiye'deki mobil siber tehditler 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 120 artış gösterdi. Bu artış, Ortadoğu ve Afrika'daki diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir oran. Android işletim sistemine sahip cihazlar, bölgede en yaygın kullanılan mobil platform olup, siber tehditlere karşı daha savunmasız durumda. Kaspersky, kullanıcıları resmi uygulama mağazalarından indirme yapmaları, uygulama izinlerini kontrol etmeleri ve güvenilir bir mobil güvenlik çözümü kullanmaları konusunda uyarıyor.
22 Şubat 2024

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin yayılımıyla ilgili genel kabul gören tezi tersine çevirdi. Araştırmacılar, 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası geçişini inceledi. Bulgulara göre, insan ve hayvan arasında virüs bulaşma vakalarının %64'ünde virüslerin insanlardan hayvanlara geçtiği tespit edildi. Bu durum, özellikle nesli tükenmekte olan türler için büyük bir tehdit oluşturuyor.
25 Mart 2024

Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye'de şimdiye kadar 12 kişiye M çiçeği enfeksiyonu tanısı konulduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Mpox salgınını küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı, süreci takip ettiğini belirterek henüz ek önlemlere ihtiyaç duyulmadığını açıkladı. TTB, Sağlık Bakanlığı'nı ve ilgili kuruluşları Mpox salgınıyla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya davet etti.
15 Ağustos 2024

Sağlık yetkilileri, bel soğukluğuna neden olan bakterilerin antibiyotiklere karşı giderek direnç kazandığını tespit etti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2022 yılına ilişkin raporunda, gonore izolatlarının antibiyotik siprofloksasine karşı direncinin arttığını belirtti. Bu durum, mevcut tedavi seçeneklerinin etkinliğini tehlikeye atabilir ve yeni tedavi seçenekleri bulunana kadar önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturabilir. Daha fazla gözetim ve tedavi kılavuzlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi tavsiye edildi.
11 Haziran 2024

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin yetersizliği, ertesi gün hapının kullanımını artırdı ve lise yaşlarına kadar yayılmasına neden oldu. Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrası acil doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıyor, ancak düzenli bir doğum kontrol yöntemi değil. Uzmanlar, bu ilacın sık kullanımının ciddi hormonal dengesizliklere ve sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan hastalıkların artışı ve kondom kullanımının azalması da önemli bir sorun olarak belirtiliyor.
14 Mayıs 2024

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), AstraZeneca tarafından üretilen ve evde kullanılabilen burun spreyi grip aşısı FluMist'i onayladı. Bu aşı, çevrimiçi eczaneler aracılığıyla Amerikalıların kullanımına sunulacak ve 18 yaşından büyük herkes tarafından hem kendine hem de başkasına uygulanabilecek. FDA yetkilisi Peter Marks, bu yeni seçeneğin bireyler ve aileler için aşıya erişimi kolaylaştıracağını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre mevsimsel grip her yıl yaklaşık bir milyar kişiyi enfekte ediyor ve 650 bine kadar ölüme yol açıyor.
23 Eylül 2024

Türk bilim insanı Özden Baltekin’in de yer aldığı ekip, Britanya’da 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude Ödülü’nü kazandı. İsveç’te geliştirilen antimikrobiyal direnç testi, idrar yolu enfeksiyonlarında enfeksiyonun bakteri kaynaklı olup olmadığını tespit ediyor ve doğru antibiyotik tedavisini belirliyor. Bu test, geleneksel yöntemlere göre çok daha hızlı sonuç vererek gereksiz antibiyotik kullanımını önlüyor. Test, Avrupa’da piyasaya sürüldü ve Türkiye’ye getirilmesi için çalışmalar başlatıldı.
21 Haziran 2024

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bazı pastörize süt örneklerinde kuş gribine neden olan H5N1 virüsü parçalarının bulunduğunu açıkladı. Bu durum, ABD'deki ineklerde Mart ayında başlayan ve sekiz eyalete yayılan kuş gribi salgınıyla bağlantılı. FDA, pastörizasyon işleminin virüsü etkisiz hale getirebileceğini, ancak viral parçacıkların tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirtiyor. Bu gelişme, sütlerin güvenliği ve salgının boyutları hakkında endişeleri artırmış durumda.
25 Nisan 2024

Carnegie Mellon Üniversitesi'nin araştırmasına göre, ABD'de günlük marihuana kullanımı, içki tüketimini geçti. 1992'den bu yana marihuana kullanımı 15 kat arttı ve 2022'de yaklaşık 17,7 milyon kişi her gün veya neredeyse her gün marihuana kullandı. Aynı dönemde günlük içki tüketenlerin sayısı 14,7 milyon olarak belirlendi. Araştırma, Addiction dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanın uyuşturucu kullandığını ve bu durumun 39 milyon kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, sentetik uyuşturucuların pazardaki payının artmasıyla bu maddelere erişimin hem daha ucuz hem de daha öldürücü hale geldiğini vurguladı. Ayrıca, uyuşturucu üretimi ve ticaretinde internetin önemli bir rol oynadığına ve dünya genelinde tedaviye ihtiyaç duyan bağımlıların sadece beşte birinin tedavi görebildiğine dikkat çekti.
14 Mart 2024

Almanya, 1 Nisan itibariyle 18 yaş üstü kişilere halka açık yerlerde 25 grama kadar marihuana bulundurma ve hane başına en fazla üç bitki yetiştirme hakkı tanıyarak marihuana kullanımını kısmen yasallaştırdı. 1 Temmuz'dan itibaren 500'e kadar üyesi olan yetiştirici dernekleri veya sosyal kulüpler kurulabilecek. Polis sendikaları ve doktorlar, yeni düzenlemenin karaborsayı güçlendireceği, bağımlılık ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.
1 Nisan 2024
İşaretlediklerim