Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, tütün kullanımının adı konulmamış bir pandemi olduğunu belirtti. Dünya genelinde her yıl 8.2 milyon, Türkiye'de ise 80 bin-100 bin insan tütün ve tütün ürünlerine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Sigara bağımlılığı, hem biyolojik hem de psikososyal bağımlılık yaparak insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Sigara bırakma tedavileri, kısa hekim müdahalesi ve yoğunlaştırılmış tedavi olarak iki aşamada uygulanıyor ve devlet bazı ilaçları ücretsiz karşılıyor.
15 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı sera gazı emisyonu verilerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye’nin sera gazı emisyonu 2022’de önceki yıla göre yüzde 2,4 azalarak 558,3 milyon ton karbondioksit (CO2) eşdeğeri oldu. Enerji sektörü emisyonları yüzde 1,4 azalırken, endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı emisyonları yüzde 6,4 azaldı. Tarım sektörü emisyonları yüzde 5,1 azalırken, atık sektörü emisyonları yüzde 5,5 arttı.
5 Haziran 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Hayvansal Üretim İstatistikleri'ne göre, Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında önemli bir düşüş yaşandı. Toplam hayvan varlığı bir önceki yıla göre 4,3 milyon baş azalarak 69 milyon 106 bin 753 başa geriledi. Bu düşüş, büyükbaş hayvan varlığının son 6 yılın, küçükbaş hayvan varlığının ise son 4 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Hayvancılıkta ithalat politikasının yerli hayvan varlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor.
13 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tütün ürünlerine karşı en etkili mücadeleyi yürüttüğünü iddia etse de, resmi veriler bu iddiayı desteklemiyor. Türkiye, 27 Avrupa ülkesi arasında tütün kullanım sıklığı artan tek ülke olarak öne çıkıyor. 2012-2020 yılları arasında tütün kullanım sıklığı genel olarak %20, kadınlarda ise %38 arttı. Ayrıca, e-sigara ve diğer tütün ürünlerinin yaygınlaşması, tütünle mücadeledeki eksiklikleri gözler önüne seriyor.
14 Haziran 2024

Yunanistan, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen ve yüksek bulaşıcılığı olan 'keçi vebası' salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde koyun ve keçi taşımacılığını yasakladı. Bu virüs, enfekte hayvanların yüzde 80-100'ünü öldürebiliyor ancak insanları etkilemiyor. Yunanistan Tarım Bakanlığı, hayvan yetiştiricileri, peynir üreticileri, mezbaha sahipleri ve yem tedarikçilerini kısıtlamalar hakkında bilgilendirdi. Salgının kaynağını belirlemek için soruşturma başlatıldı ve yurtdışından şüpheli ithalat ihtimali üzerinde duruluyor.
30 Temmuz 2024

ABD merkezli Çevre Çalışma Grubu (EWG) tarafından her yıl açıklanan 'Kirli 12' listesinde çilek, tarım zehirleri kalıntısı açısından en kirli meyve olarak yer aldı. Listede çileği, ıspanak ve lahana takip etti. Türkiye'de yapılan akademik çalışmalar ve Avrupa'ya ihraç edilen ürünler üzerine yapılan analizler, çilek, şeftali ve nektarin gibi meyvelerin yüksek miktarda pestisit içerdiğini gösteriyor. Özellikle Bursa'da şeftaliye yoğun kimyasal püskürtme yapıldığı ve Ege Bölgesi'nde satılan şeftalinin yüzde 76'sında tarım zehri bulunduğu belirtiliyor.
7 Nisan 2024

2014-2022 yılları arasında, enerji ve madencilik projeleri için orman alanlarının büyük bir kısmı tahsis edildi. Enerji projelerinin %72.7'si ve madencilik projelerinin %64.6'sı için orman alanları kullanıldı. Türkiye'de orman kanunları ve yönetmelikleri, orman dışı kullanımlar için sık sık değiştirilerek, orman alanlarının tahsisini kolaylaştırdı. Bu durum, ormanların yok olmasına ve parçalanmasına neden oluyor. Ayrıca, 2023 yılında orman alanlarının tahsisinde rekor bir artış yaşandı ve bu durum, ormanların ekonomik çıkarlar için feda edildiğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

Tolga Şardan'ın yazısına göre, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de uyuşturucu bağlantılı suçlar artış göstermeye devam ediyor. Hem bitki temelli hem de sentetik yollarla elde edilen yeni psikoaktif maddeler (NPS) Türkiye ve uluslararası uyuşturucu pazarlarında yaygın olarak görülüyor. Türkiye'de en fazla karşılaşılan NPS'ler arasında bonzai ve elektronik sigara içinde bulunan sentetik kannabinoidler yer alırken, Avrupa'da sentetik katinonlar, ABD ve Kanada'da ise fentanil türevleri başta olmak üzere sentetik opioidler öne çıkıyor. 2010-2012 yılları arasında 43 ülke NPS yakalaması bildirirken, 2020-2022 döneminde bu sayı 52'ye yükseldi.
6 Eylül 2024

2022 yılında Türkiye'de 99 ton esrar ve skung, 8 ton eroin, 2,3 ton kokain, 5 milyon ecstasy ve 24 milyon captagon hap ile birlikte 14 ton metamfetamin yakalandı. Bu miktarın toptan fiyatı 300 milyon doları aşarken, yakalanmayan miktar ve iç pazardaki tüketim bilinmiyor. Organize suç, büyükşehir varoşlarından Anadolu kentlerine kadar uzanıyor ve artan pazar savaşları, ölümcül saldırılarla kendini gösteriyor. Türkiye, uyuşturucu pandemileri, kaçakçılık ve organize suçla mücadele ederken, 2024 yılının bu konuda bir eşik noktası olacağı belirtiliyor.
21 Şubat 2024

Tolga Şardan, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle metamfetamin ticaretinde transit ülke olarak görülmeye başlandığını belirtiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı'nın yayımladığı 'Türkiye Uyuşturucu Raporu – 2024' verilerine göre, Türkiye'de skunk ve metamfetamin yakalamalarında ciddi artışlar yaşandı. 2023 yılında skunk yakalamaları yüzde 148 artarken, metamfetamin yakalamaları da yüzde 35,5 oranında arttı. Türkiye'de 2023 yılında 65 bin 800 metamfetamin olayı yaşandı ve 88 bin 600 şüpheli gözaltına alındı.
7 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, 2023 yılında Türkiye'de çiğ süt üretimi bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton olarak gerçekleşti. İnek sütü ve keçi sütü üretimi artış gösterirken, koyun ve manda sütü üretimi azaldı. Üretilen çiğ sütün büyük bir kısmını inek sütü oluşturdu. Ayrıca, süt üreticileri yüzde 8,5'lik zammı yetersiz bulduklarını ifade ettiler.
2 Mayıs 2024

Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin tespit edildiğini duyurdu. Fransa, sınırda yaptığı kontrollerde bu zehirli ve kanserojen maddeyi bulduğunu ve riskli olduğunu bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, aflatoksinlerin kuvvetli zehir ve kanserojen maddeler olduğunu belirterek, tüketicilerin korunması için ithalat, ihracat ve rutin kontrollerde numuneler alındığını ve analiz edildiğini açıkladı.
3 Aralık 2024

Plastiklerin çevre üzerindeki olumsuz etkileri artarak devam ediyor. OECD'nin raporuna göre, 2000 yılında 234 milyon ton olan küresel plastik üretimi, 2019'da 460 milyon tona yükseldi. Aynı zamanda plastik atık miktarı da 353 milyon tona çıkarak iki katından fazla arttı. Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndan Nihan Karali, plastik üretiminin 2019'da küresel sera gazı emisyonlarının %5,3'ünü oluşturduğunu ve bu oranın 2050'ye kadar iki katından fazla artabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2024

Küresel bir araştırmaya göre, ilaçlara dirençli bakteriler 2050 yılına kadar 39 milyon insanın ölümüne neden olabilir. Araştırma, 1990 ile 2021 yılları arasındaki ilaç direncine bağlı ölüm verilerini analiz etti ve özellikle yaşlı nüfusun tehdit altında olduğunu belirtti. Çalışma, AMR'ye bağlı ölümlerin %80 oranında arttığını ve 2050'de bu oranın %146'ya yükseleceğini öngörüyor. En fazla ölümün Güney Asya, Doğu Asya ve Sahraaltı Afrika'da olacağı tahmin ediliyor.
17 Eylül 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Azerbaycan’a 9 bin doz boğa sperması ihraç ettiğini duyurdu. Yumaklı, 2024-2028 döneminde suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilerek verimliliğin artırılacağını belirtti. Bu ihracatın, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırdığı ifade edildi. Ayrıca, sperma ihracatının ekonomik büyümeye katkıda bulunarak Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağladığı vurgulandı.
28 Temmuz 2024

Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen kuru incirlerde Okratoksin A tespit edildiğini duyurdu. İtalya, Türkiye'den gelen kuru incirlerde güvenli limitin sekiz katı fazla Okratoksin A bulunduğunu bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa'dan geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini ve mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini savundu. Ancak, bildirimlerin devam etmesi, gıda güvenliği konusunda endişeleri artırıyor.
9 Aralık 2024

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini, Türkiye'den ayrılırken bagajında akrep, örümcek, kırkayak ve benzeri böcekler ile plastik şişeler içinde böcek zehirleri bulundu. Gözaltına alınan profesör daha sonra serbest bırakıldı. Melih Aşık, profesörün iki haftada bu kadar çok böcek ve zehir toplamasının mümkün olmadığını, bu işin arkasında başka bir organizasyon olabileceğini öne sürüyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ne tür izinler verdiği ve olayın detaylarının açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.
18 Mayıs 2024

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim