Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), yeni ekonomi yönetiminin gelmesi ve politikalarının etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine indi. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren bir değerdir ve piyasalar tarafından yakından takip edilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla olumlu görüşmeler yapması ve Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırması sonucunda Türkiye'nin CDS'i 367,52 baz puana düştü.
3 Kasım 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Borsada yabancı yatırımcıların payı son dönemde yüzde 35,67'den yüzde 40,03'e yükseldi. Bu artışın nedenleri arasında Türkiye'nin kredi notunun yükselmesi, kredi risk priminin düşmesi ve sıkı para politikası yer alıyor. Bu faktörler, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenini artırarak sermaye girişlerini teşvik ediyor. Orta vadede yabancı payının artmaya devam etmesi bekleniyor.
19 Mayıs 2024

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Fon, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl yüzde 3,25 büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu, temmuz ayında yapılan tahminlerden daha yüksek; o zamanlar bu yıl için yüzde 3 ve gelecek yıl için yüzde 2,8 büyüme öngörülmüştü. IMF, Türkiye'deki politika değişikliklerini memnuniyetle karşıladığını ve bu adımların riskleri azalttığını ve yatırımcı güvenini artırdığını belirtti.
10 Ekim 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İsrail’in döviz ve yerel para cinsinden kredi notunu A1’den A2’ye düşürdüğünü ve kredi notu görünümünü negatife çevirdiğini açıkladı. Not indiriminin ana nedeni olarak devam eden askeri çatışmalar gösterildi. Bu çatışmaların İsrail’in yürütme ve yasama kurumları ile mali gücünü zayıflatma riskini artırdığı belirtildi. Ayrıca, İsrail’in kamu maliyesinin kötüleştiği ve kamu borç oranının önceden öngörülen düşüş eğiliminin tersine döndüğü, borç yükünün çatışma öncesinde öngörülenden daha yüksek olmasının beklendiği ifade edildi.
10 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,91 değer kazanarak günü 8.337,67 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi yüzde 2,11 ve holding endeksi yüzde 2,04 değer kazandı. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez'in devam eden 17 milyar dolarlık programa ek olarak, üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngördüklerini açıklamasıyla Borsa İstanbul'da risk iştahı arttı. Yarın yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in beklenen Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odağında bulunacağı belirtildi.
7 Eylül 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele amacıyla gerçekleştirdiği 3-5 puanlık faiz artırımı, yabancı yatırım bankalarının raporlarında öngörüldüğü üzere gerçekleşti. Bu kararın ardından Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların alım yapması ve Türkiye'nin risk priminde (CDS) gözlemlenen düşüş, yabancı finans çevrelerinin olumlu tepkisini ve kabulünü işaret ediyor. Ancak, TCMB verilerine göre, yabancı yatırımcılar son haftalarda hisse senetleri ve tahvil bonolarda net satış yapmaya devam etti.
24 Mart 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son toplantısında faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi politikalarında bir 'normalleşme' olarak görülüyor ve piyasa tarafından beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplantı özetinde, enflasyonun gidişatına, önceliklere ve küresel gelişmelere bakış açısında değişiklikler olduğu belirtiliyor. Önceki toplantılarda büyüme öncelikli bir yaklaşım sergilenirken, bu toplantıda enflasyonun düşürülmesi ana hedef olarak belirlendi ve büyüme ile 'liralaşma' stratejisine atıf yapılmadı.
22 Haziran 2023

Türkiye'nin ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek'in uyguladığı ortodoks politikalar, uluslararası alanda olumlu karşılanmış ve Türkiye'nin risk primi düşmüştür. Financial Times, Fitch, Moody's ve JP Morgan gibi kuruluşlar bu politikalara olumlu tepkiler vermiş, IMF ise destek açıklamıştır. Ayrıca, Dünya Bankası Türkiye'ye üretim projeleri için 18 milyar dolar destek sağlayacağını duyurmuştur. Ancak yapısal reformların eksikliği gibi önemli sorunlar hala devam etmektedir.
24 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dolar/TL'nin 2024'te 40'a ulaşacağını tahmin ediyor. Kuruluşun büyüme beklentisi 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirlendi. Ayrıca, ortalama TÜFE tahminleri 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak belirlendi.
3 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından beklenen bir hamle yaparak politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Yeni ekonomi yönetimi, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerden oluşuyor ve faiz artırımı ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' olarak görülüyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, farklı tahminlerde bulunmuşlardı. Merkez Bankası, daha önce yaşanan kur krizinin ardından faiz oranlarında indirim yapmış, ancak son dönemde faiz oranını sabit tutmuştu.
22 Haziran 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi, yaklaşık bir ay sonra yeniden 500 baz puanın altına indi. CDS değeri, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren dinamik bir gösterge olarak kabul ediliyor ve piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Seçim döneminin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte Türkiye'nin CDS'sinde düşüş gözlemlendi. 15 Mayıs'tan bu yana ilk kez 500 seviyesinin altına inen CDS, günlük olarak 50 baz puanlık bir düşüş yaşadı.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024
İşaretlediklerim